Διάλεξη : “Αμφίπολη” Η αρχαία χρυσοφόρα πόλη και ο τύμβος

unnamed

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΟΤΙΤΣΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΥ
Δρ Ποτίτσα Γρηγοράκου
Καθηγήτρια στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ιστορικός Ερευνητής του Ελληνιστικού Πολιτισμού της Ανατολής
Πρόεδρος των Πολιτιστικών Ομίλων ΠΑΛΜΥΡΑ και CERCLE CULTUREL

Πτυχιούχος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Παρισίων, με Σπουδές, Οικονομικές και Κλασσικές (Φιλολογία – Ιστορία).
Ειδίκευση στον Ελληνιστικό Πολιτισμό της Ανατολής, στις ξένες Αρχαιολογικές Σχολές
στην Δαμασκό της Συρίας και στις ανασκαφές της ευρύτερης περιοχής, επί έξι χρόνια.
Συνέχιση μέχρι σήμερα της συστηματικής Έρευνας στο θέμα αυτό, της στενής συνεργασίας με τους ξένους αρχαιολόγους και ταξίδια στην Ανατολή.
H μόνη στην Ελλάδα απ’ευθείας γνώστης του αντικειμένου.
45 χρόνια ζωή και καριέρα στη Γαλλία και διάφορες άλλες χώρες (Βέλγιο, Σουηδία, Συρία, Ισπανία κλπ.), εργαζόμενη στον Πανεπιστημιακό και Πολυεθνικό χώρο και στην συνέχεια ως σύζυγος διπλωματικού. Με ευχέρεια 5 γλωσσών που διευκολύνουν διεθνή επικοινωνία και διευρύνουν την πρόσβαση σε ερευνητικές πηγές.
Ιδρύτρια πολυεθνικών πολιτιστικών Συλλόγων στις διάφορες χώρες, όπου έζησε (μέσα στο Διπλωματικό χώρο), με διαλέξεις και συστηματική προβολή του Ελληνικού πολιτισμού.
Στην Ελλάδα, όταν επέστρεψε, ίδρυσε ένα Γαλλόφωνο Σύλλογο για ξένους διπλωματικούς και έναν Ελληνόφωνο, πάντα για προβολή της ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού.
Καθηγήτρια στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο του θέματος ” Οι Πόλεις του Μ. Αλεξάνδρου, τα
Ελληνιστικά Βασίλεια και η διάδοση του Ελληνικού Πολιτισμού στην Ανατολή”, με παρουσίαση των πλέον πρόσφατων ξένων αρχαιολογικών ανακαλύψεων και συχνή προβολή τους σε εφημερίδες, περιοδικά, εκπομπές στην τηλεόραση και διαλέξεις σε διάφορους φορείς στην Ελλάδα και σε Επιστημονικά Συνέδρια στο εξωτερικό, με εθελοντική εργασία.
Οργανώτρια Διεθνούς Συνεδρίου, στην Αθήνα το 2007, σε συνεργασία με την Γαλλική
Αρχαιολογική Σχολή και τους επιφανέστερους ξένους αρχαιολόγους, που ανασκάπτουν στην Ασία, από την Συρία ως το Ουζμπεκιστάν και την Ινδία. Παρουσίαση των σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων, που αποδεικνύουν την διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στην Ανατολή από τους Μακεδόνες και την επιρροή στους λαούς της Ασίας και στις τέχνες; Τους, στοιχεία σημαντικά για την Πολιτισμική Ιστορία της Ελλάδος .
Έκδοση των Πρακτικών του Συνεδρίου σε 2 γλώσσες, μόνη βιβλιογραφία στα ελληνικά για το θέμα αυτό.
Βραβευμένη για το ανιδιοτελές και εθνωφελές πολιτιστικό αυτό έργο, με διάφορες διακρίσεις, μετάλλια UNESCO, Μ. Αλεξάνδρου και το Διεθνές Βραβείο Άρτεμις..

Pin It on Pinterest