Είναι από τις στιγμές που κανείς αισθάνεται μια ομορφιά και ένα μεγαλείο να γεμίζει την ψυχή και την ύπαρξή του, καθώς διαβάζει για την διεθνή διάκριση ενός δικού μας παιδιού, του Γιώργου Τυρίκου Εργά αλλά και του Κώστα Ζαφειρίου.
Γνωρίζοντας από κοντά αυτά τα δύο χαμογελαστά παιδιά, με την μοναδική ευαισθησία και το πλούσιο καλλιτεχνικό “υπόστρωμα”, παρά το νεαρό της ηλικίας τους, δεν εκπλήσσεται όταν κάθε φορά φέρνουν στην επιφάνεια ένα νέο δημιούργημά τους και όταν πληροφορούμαστε για κάποια τους διάκριση.
Το βιβλίο των δύο νέων και δυναμικών συγγραφέων, «Αυλητής και Παππουλάνθρωπος: Θρύλοι και Ξωτικά του Αιγαίου» σε εικονογράφηση Κατερίνας Βερούτσου και Έλλης Μαρδά, από τις εκδόσεις «Αιολίδα», περιλήφθηκε στον κατάλογο της Διεθνούς Νεανικής Βιβλιοθήκης του Μονάχου «White Ravens» ανάμεσα στα 200 κορυφαία βιβλία παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας παγκοσμίως για το 2014 και η παρουσίαση του καταλόγου έγινε στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Βιβλίου στη Φρανκφούρτη.
Ο «Αυλητής και ο Παππουλάνθρωπος», αναδεικνύεται πλέον ως μια ιδιαίτερη σύγχρονη δημιουργία με διεθνή εμβέλεια καθώς και το πρώτο βιβλίο της σειράς, «Μαγεμένες Ιστορίες από τη Λέσβο και τη Λήμνο» είχε τύχει της ίδιας διάκρισης το 2011.
Αξίζει να διαβάσει κανείς το σκεπτικό της διάκρισης του έργου, το οποίο παρουσιάζει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο την σημαντική αυτή δουλειά, που διαπραγματεύεται αυτό τον μοναδικό, αστείρευτο και ανεξερεύνητο στο μέγεθός του, κόσμο του λαϊκού θρύλου και του παραμυθιού.
Ένας κόσμος απέραντα ανθρώπινος, χωρίς “φτιασιδώματα”, ατόφιος και ολοζώντανος μέσα στην πολυπλοκότητα και τον μοντερνισμό της εποχής μας, ένα “καλά φυλαγμένο σεντούκι” γεμάτο ανθρωπιά, ανεκτικότητα, αδελφοσύνη και αγάπη για την φύση, ένας κόσμος βιώσιμος σε όλη του την διάσταση, απογυμνωμένος από μουσειακές και μνημειακές διαστάσεις.
Είναι μια μοναδική διάσταση που δεν επέζησε μέσα από κομφορμιστικές φολκλορικές αναπαραστάσεις και εμπορευματοποιημένες ευκαιριακές προσεγγίσεις, αλλά αποτελεί μιαν αλήθεια που εμπλέκεται δυναμικά με το παρόν, αλληλεπιδρά με αυτό και, χωρίς να απογυμνώνεται από το μυστήριο, καθορίζει την πορεία ενός λαού, που ζυμώθηκε μέσα στο θρύλο και την παράδοση, δυο στοιχεία τόσο δυναμικά που καταγράφηκαν ανεξίτηλα στα γονίδια του.
Διαβάζουμε λοιπόν το σκεπτικό, που οδήγησε στην διάκριση της συλλογής και το οποίο αναφέρει πως «πρόκειται για μια αυθεντική συλλογή που πραγματεύεται εκ νέου μοτίβα από λαϊκούς θρύλους και παραμύθια. Τα οχτώ μεταμοντέρνα παραμύθια που περιλαμβάνονται στον τόμο απηχούν στην συμβολιστική και στην μουσικότητα των λαϊκών παραδόσεων των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Ταυτόχρονα, αξίες όπως η ανεκτικότητα, η αγάπη για τη φύση και η αδελφοσύνη ανανεώνονται. Παράξενα πλάσματα όπως ο γέρο Νοτιάς, ο θυμωμένος Πλάτανος και οι Φαλακροί Τσαγκάρηδες που Φυτρώνουν στα Δέντρα συντροφεύουν αναγνώστες κάθε ηλικίας σε ένα ταξίδι όπου γνώριμα στοιχεία από το παρελθόν και το παρόν αλληλεπιδρούν και μπλέκονται με έναν τρόπο μυστηριώδη. Ο Κώστας Ζαφειρίου και ο Γιώργος Τυρίκος-Εργάς, γνωρίζοντας καλά τη Λήμνο και τη Λέσβο εισάγουν ιδιωματικά στοιχεία στην αφήγηση με μαεστρικό τρόπο κάνοντάς την ακόμα πιο διασκεδαστική. Ο αναγνώστης μένει με την επιθυμία να θέλει να εξερευνήσει περαιτέρω την παράδοση πίσω από τις ιστορίες τους. Η ζωντανή εικονογράφηση των Κατερίνα Βερούτσου και Έλλης Μαρδά συντροφεύουν το κείμενο. (Προτεινόμενες Ηλικίες 7+).
Σχετικά με τον κατάλογο «White Ravens», πρέπει να σημειώσουμε πως εκδίδεται από τη Διεθνή Νεανική Βιβλιοθήκη του Μονάχου, τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη νεανική βιβλιοθήκη στον κόσμο. Κάθε χρόνο, ειδικοί λέκτορες-συνεργάτες της Βιβλιοθήκης, στα χέρια των οποίων φτάνουν χιλιάδες βιβλία από όλο τον κόσμο, ξεχωρίζουν τα 200 βιβλία τα οποία θεωρούν πως έχουν παγκόσμια απήχηση. Δίνεται μεγάλη σημασία σε θέματα καινοτομίας, σχεδιασμού και περιεχομένου. Τον διεθνούς κύρους κατάλογο «White Ravens» συμβουλεύονται οι μεγαλύτεροι εκδότες του κόσμου προκειμένου να αγοράσουν δικαιώματα μετάφρασης ενώ η εισαγωγή ενός τίτλου σε αυτόν πολλές φορές σηματοδοτείται ως προθάλαμος για τις κορυφαίες ατομικές διακρίσεις. Για πρώτη φορά φέτος ο κατάλογος παρουσιάστηκε με αυστηρότερες προδιαγραφές (200 τίτλοι από 250) στο μεγαλύτερο εκδοτικό γεγονός της χρονιάς ενώ οι τίτλοι που προτείνει θα συμμετέχουν και στην Μπολόνια στο περίφημο ετήσιο Φεστιβαλ Παιδικής Λογοτεχνίας σε λίγους μήνες.
“Παλμός της Καλύμνου”