Το σχέδιο της κυβέρνησης για τον τουρισμό παρουσιάζει το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η κυβέρνηση προχωράει σε επιτάχυνση των κινήσεων για το άνοιγμα του τουρισμού προκειμένου να μην χαθεί η φετινή χρονιά τόσο στο εσωτερικό, για στήριξη των επιχειρήσεων, όσο και στο εξωτερικό.
Νωρίτερα όπως όλα δείχνουν θα ανοίξουν τα σύνορα της Ελλάδας για τους τουρίστες από την ΕΕ, την ζώνη Σένγκεν και το Ισραήλ μπορεί και από τα μέσα Ιουνίου και το αργότερο την 1η Ιουλίου.
Στη συγκεκριμένη ημερομηνία έχει εξάλλου αναφερθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δύο φορές, τόσο στη συνέντευξή του στο CNN όσο και στην ομιλία του στην παγκόσμια σύνοδο της διεθνούς συμβουλευτικής εταιρείας Boston Consulting Group (BCG) με την προϋπόθεση, όπως ξεκαθάρισε και τις δύο φορές ότι αυτό θα ισχύσει αν τα πράγματα πάνε σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης.
Στο πλαίσιο αυτό σήμερα θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη τετραμερής Σύνοδος Κορυφής της Ελλάδας με Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία, τρεις χώρες, δηλαδή, με τις οποίες υπάρχει οδική σύνδεση.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή οι ελληνικές υγειονομικές αρχές έχουν δώσει το «πράσινο φως» για την έλευση τουριστών και το μόνο που μένει είναι η οριστικοποίηση της ημερομηνίας.
Η μείωση του ΦΠΑ
Όσον αφορά την στήριξη των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13% όπως έχει ζητήσει και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Παράλληλα υπάρχει θετική σκέψη για αντίστοιχη μείωση του ΦΠΑ και στις μεταφορές προκειμένου το τουριστικό πακέτο να γίνει πιο ελκυστικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι βασικοί άξονες του σχεδίου είναι οι εξής:
-Μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα ροφήματα τα οποία ως σερβιριζόμενα είδη στον κλάδο της εστίασης πωλούνται με ΦΠΑ 24%, ενώ εάν τα παραγγείλει κανείς εκτός, επιβαρύνονται με 13%. Τέτοιου είδους ροφήματα είναι ο καφές, τα αναψυκτικά, οι χυμοί και το τσάι που αποτελούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και με την υπαγωγή τους στον χαμηλό συντελεστή του φόρου 13% θα κατηφορίσουν και οι τιμές τους.
-Η μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% στα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια.
-Προσωρινή μετάταξη της διαμονής στα ξενοδοχεία στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6% από 13% που είναι σήμερα και προσωρινή αναστολή του τέλους διαμονής που κυμαίνεται από 0,50 ευρώ έως 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανάλογα με την κατηγορία των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων.
πηγή: In.gr