Δένδιας: Η Ελλάδα κέρδισε την ομόθυμη συμπαράσταση των εταίρων της στην Ε.Ε.

Η στήριξη της Ελλάδας στις προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο κατέστη σαφές από πολλά «στόματα» εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως της Άνγκελα Μέρκελ, του Ζοζέπ Μπορέλ και του Χάικο Μάας.

Σε αυτό στάθηκε με δήλωσή του και ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος διαπίστωσε την ομόθυμη συμπαράσταση όλων των εταίρων της κέρδισε η Ελλάδα κατά το Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το «απολύτως υποστηρικτικό» κλίμα, το οποίο -όπως είπε- απεικονίστηκε και στα Συμπεράσματα του Ύπατου Εκπροσώπου.

Ο κ. Μπορέλ, προσέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, παρουσίασε επιλογές μελλοντικών κυρώσεων στην Τουρκία, οι οποίες θα παρουσιαστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 24 Σεπτεμβρίου, εάν μέχρι τότε δεν έχει υπάρξει αποκλιμάκωση από την τουρκική πλευρά και διάλογος. «Άρα λοιπόν, νομίζω πως η ελληνική πλευρά πήρε αυτό που θα μπορούσε να πάρει. Μια κατανόηση κυρώσεων, εάν η Τουρκία δεν αποκλιμακώσει και δεν επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου», εξήγησε ο κ. Δένδιας.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία «θα επανέλθει στη λογική, θα σταματήσει τις προκλήσεις και τις αυθαίρετες ενέργειες, θα σταματήσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επανέλθει σε ένα πλαίσιο συζήτησης για τη μία διαφορά, δηλαδή την ΑΟΖ και τις υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες, με πλαίσιο αναφοράς το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας».

Ερωτηθείς σχετικά με την «κόκκινη γραμμή» της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι είναι «το Σύνταγμα της χώρας, η προστασία της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ