Δεκέμβριος: Οδηγός παρατήρησης νυχτερινού ουρανού – Αστερισμοί, πρωινοί Πλανήτες και αστρονομικά γεγονότα (βίντεο)

Δεκέμβριος 2016 – Για τους λάτρεις της παρατήρησης του νυκτερινού ουρανού, το ELLO.gr προσφέρει έναν οδηγό, καθώς και αντίστοιχο video προς ενημέρωση για τον μήνα Δεκέμβριο. Αστερισμοί και μακρινά ουράνια αντικείμενα, πρωινοί Πλανήτες και αστρονομικά γεγονότα από την επίσημη σελίδα του Hubble Space Telescope

Αφού ο ήλιος θα έχει δύσει, κατά τις σύντομες αυτές ημέρες του Δεκεμβρίου, μπορείτε εύκολα να εντοπίσετε την Αφροδίτη και τον Άρη που θα δεσπόζουν στον σκοτεινό νοτιοδυτικό ουρανό. Οι δύο πλανήτες θα πλησιάζουν μεταξύ τους ολοένα και περισσότερο, όσο ο μήνας θα προχωράει προς το τέλος του.

Αστερισμοί και μακρινά ουράνια αντικείμενα

Δύο εξέχοντες αστερισμούς στον νυχτερινό ουρανό, που αντιπροσωπεύουν δύο σημαντικές προσωπικότητες της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, θα έχουμε την τύχη να εντοπίσουμε εύκολα κατά τον Δεκέμβριο. Τον μεγάλο ήρωα Περσέα που κρατά το κεφάλι της Μέδουσας και την βασίλισσα Κασσιόπη που τιμωρήθηκε για την αλαζονεία και τη ματαιοδοξία της από τον θεό Ποσειδώνα.

Ο ευκολότερος τρόπος για να βρείτε τον αστερισμό του Περσέα είναι να τον δείτε όταν ανατέλλει λίγο μετά τη δύση του Ήλιου. Ο αστερισμός μοιάζει με μία διχάλα η οποία αντιστοιχεί στα πόδια που Περσέα, με το σώμα και το κεφάλι του να δείχνουν προς το βορρά. Μπορούμε να βρούμε το Περσέα είτε κοιτάζοντας νότια από την Κασσιόπη ή στα αριστερά του αστερισμού του Ταύρου. Το πιο φωτεινό αστέρι του Περσέα είναι ο Μιρφάκ, ενώ το δεύτερο πιο φωτεινό είναι ο Αλγκόλ το οποίο στα αραβικά σημαίνει κεφαλή του δαίμονα ή Δαίμονας (διότι μεταβάλλεται η λαμπρότητά του).

Κοιτάζοντας τον αστερισμό του Περσέα θα παρατηρήσετε ίσως τον λαμπερό αστέρα Μ34 γνωστό και ως Μ39 ή NGC 1039 το οποίο είναι ένα ανοικτό σμήνος αστέρων σε απόσταση περίπου 1.400 ετών φωτός από τη Γη, αποτελείται από περίπου 100 αστέρες και η πραγματική διάμετρός του υπολογίζεται ότι είναι 14 έτη φωτός. Η ηλικία του υπολογίζεται γύρω στα 180 εκατομμύρια έτη.

Η Κασσιόπη (Λατινικά: Cassiopeia (Κασσιόπεια) συντομογραφία: Cas), είναι αστερισμός που σημειώθηκε για πρώτη φορά στην αρχαιότητα από τον Πτολεμαίο και είναι ένας από τους 88 επίσημους αστερισμούς που θέσπισε η Διεθνής Αστρονομική Ένωση. Η Κασσιόπη βρίσκεται ολόκληρη στο βόρειο ημισφαίριο της ουράνιας σφαίρας, είναι μάλιστα τόσο βόρειος αστερισμός, ώστε στα χρόνια μας είναι σχεδόν αειφανής από την Ελλάδα. Συνορεύει με τους εξής 5 αστερισμούς: Κηφέα, Σαύρα, Ανδρομέδα, Περσέα και Καμηλοπάρδαλη. Αναγνωρίζεται εύκολα στον ουρανό από το χαρακτηριστικό «ζιγκ-ζαγκ», που σχηματίζουν τα 5 φωτεινότερα άστρα της (τα β,α,γ,δ, και ε κατά σειρά) και μοιάζει με ανοικτό Μ ή W.

Πρωινοί πλανήτες

Ο Δίας εμφανίζεται στον νοτιοανατολικό ουρανό λίγο πριν από την ανατολή του Ήλιου. Στοχεύστε με ένα τηλεσκόπιο στο γιγαντιαίο πλανήτη ώστε να κατασκοπεύσετε τις σκοτεινές ζώνες του καθώς και μερικά από τα φεγγάρια του.

Γεγονότα

Ο νυχτερινός ουρανός στα μέσα Δεκεμβρίου φιλοξενεί την υπέροχη Geminid βροχή μετεωριτών που θα λάβει χώρα τη νύχτα της 13ης προς 14ης Δεκεμβρίου. Η πανσέληνος, ωστόσο, καθιστά δύσκολο να δούμε καθαρά την βροχή αυτή των μετεωριτών.

Ο νυχτερινός ουρανός είναι πάντα μια ουράνια βιτρίνα. Εξερευνήστε την…!

Δείτε το video που ακολουθεί:


Πηγή: ello.gr

Pin It on Pinterest