Στην ακόλουθη δήλωση προχώρησε ο πρώην Δήμαρχος Σύρου και νυν περιφερειακός σύμβουλος Γ.Δεκαβάλλας μετά το θέμα που ανέκυψε απο επιστολή των εργαζόμενων της Περιφέρειας για την μεταφορά της έδρας στη Ρόδο.
“Νοιώσαμε μεγάλη έκπληξη από την ανακοίνωση του συλλόγου των εργαζομένων της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στα Δωδεκάνησα, οι οποίοι μεταξύ των άλλων ζητούν να μεταφερθεί η έδρα της Περιφέρειας από τη Σύρο στη Ρόδο. Κι αυτό γιατί, από τη θεσμοθέτηση της αιρετής περιφερειακής αρχής και μετά, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει μια διαφορετική διοικητική δομή σε σχέση με τις λοιπές Περιφέρειες της χώρας, καθώς οι γενικές διευθύνσεις της είναι μοιρασμένες μεταξύ της έδρας της Ερμούπολης και της Ρόδου. Επί πλέον στα πεντέμισι περίπου χρόνια λειτουργίας της αιρετής Περιφέρειας και με τη βοήθεια και τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, κανένας απολύτως πολίτης δεν ταλαιπωρήθηκε και δεν υποχρεώθηκε να μετακινηθεί από τον ένα νομό στον άλλον, προκειμένου να διεκπεραιωθεί κάποια υπόθεσή του.
Το πρόβλημα που απασχολεί όλους μας είναι η εξεύρεση πόρων και η στελέχωση των υπηρεσιών. Ιδιαίτερα στον νησιωτικό χώρο το κυρίαρχο ζήτημα που θα έπρεπε να μας απασχολεί όλους είναι ο γενικότερος σχεδιασμός και ο προγραμματισμός της ανάπτυξης των νησιών μας.
Όμως όταν απουσιάζει από τις συζητήσεις η ουσία της πολιτικής δημιουργούνται όλες αυτές οι παρενέργειες. Επί πλέον όταν ο ίδιος ο περιφερειάρχης περιθωριοποιεί την Ερμούπολη και αντιμετωπίζει την έδρα της Περιφέρειας ως ένα από τα απομακρυσμένα νησιά των Κυκλάδων, το οποίο έχει την υποχρέωση σε αραιά χρονικά διαστήματα να επισκέπεται, εκδίδοντας μάλιστα και πανηγυρικού τύπου δελτία τύπου, είναι λογικό και επόμενο να έρχονται στην επιφάνεια τέτοιου είδους ανακοινώσεις από τα Δωδεκάνησσα.
Έχουν παρέλθει 29 χρόνια από τότε που καθιερώθηκε η έδρα της Περιφέρειας στην Ερμούπολη. Ήταν μια σοφή απόφαση. Μπορεί η Ερμούπολη να υπολείπεται αισθητά της Ρόδου σε πληθυσμό, ωστόσο η Πολιτεία θεώρησε υποχρέωσή της να τιμήσει την ιστορία της και τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε στη διαμόρφωση της Ελλάδας στην οποία ζούμε σήμερα. Οι μεγάλες επαναστάσεις που οδήγησαν στο ξεπέρασμα των μικρών και στενών γεωγραφικών ορίων της χώρας μας είχαν ως επίκεντρο και χρηματοδότη τη μεγάλη Ερμούπολη του 19ου αιώνα.
Στα πρώτα χρόνια είχαν υπάρξει μεγάλες διαμαρτυρίες από την πλευρά της Δωδεκανήσου. Δικαιολογημένες σε έναν βαθμό. Ωστόσο, η Ρόδος με τη μεγάλη σήμερα ανάπτυξη, τον πολιτισμό και την ιστορία της δεν είχε τίποτα να χάσει από αυτήν την απόφαση. Απαιτήθηκε πολύς χρόνος από τότε για να ξεπεραστούν τα προβλήματα, οι αμφισβητήσεις, να δημιουργηθεί ένας κώδικας επικοινωνίας και να κατακτηθεί η περιφερειακή συνείδηση από τους νησιώτες μας. Διασπαστικές ενέργειες σαν κι αυτήν μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω και απειλούν να τινάξουν στον αέρα ό,τι με κόπο και μεγάλη προσπάθεια επιτεύχθηκε στην πορεία των χρόνων.
Καλώ τον Περιφερειάρχη να σβήσει άμεσα τη φωτιά που πάει να ανάψει. Οφείλει να προλάβει τα γεγονότα και να σταματήσει κάθε κίνηση που στηρίζεται στον τοπικισμό και στα μικρά και μίζερα πράγματα. Στη δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα δεν μιλάει για την ταμπακιέρα. Οφείλει να δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα με την έδρα της Περιφέρειας. Μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η ενότητα του θεσμού και η κοινή μας πορεία, η οποία χρειάστηκε πολύς χρόνος και κόπος για να κατακτηθεί”.