Δείτε τα δυο νέα 38μετρα περιπολικά σκάφη του Λιμενικού σώματος(βίντεο)

Στην τελετή ένταξης δύο νέων περιπολικών σκαφών στο Λιμενικό Σώμα, τα οποία έχουν κατασκευαστεί στην Ιταλία, έδωσε το «παρών» ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός απηύθυνε χαιρετισμό, στον οποίο εξέφρασε την υπερηφάνειά του που βρίσκεται εκεί.

«Δεν είναι μυστικό ότι προσωπικά νοιώθω πάντα μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια κάθε φορά που βρίσκομαι κοντά στο Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Ακτοφυλακή», είπε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης.

Και πρόσθεσε: «Σήμερα υποδεχόμαστε τα δύο από τα τέσσερα συνολικά σκάφη. Ισχυρό Λιμενικό σημαίνει και ισχυρή Ελλάδα. Τα νέα μας αποκτήματα είναι μεγάλα περιπολικά σκάφη, 38 μέτρων, αναπτύσσουν πολύ μεγάλες ταχύτητες, έχουν ραντάρ τελευταίας γενιάς, διαθέτουν προδιαγραφές και ξεχωριστούς χώρους για διάσωση ναυαγών».

Το πρώτο από αυτά τα σκάφη που παρέλαβε το Λιμενικό θα ταξιδέψει αμέσως στη Λέσβο, όπου θα επιχειρεί σε μόνιμη βάση.

«Τα στελέχη του Σώματος έχουν ξεχάσει άδειες και Σαββατοκύριακα, δεν ξέρουν από ημέρα και νύχτα. Αγρυπνούν στα κύματα για τη δική μας ασφάλεια. Τα αποτελέσματα τα περιγράφουν οι ίδιοι οι αριθμοί. Οι μεταναστευτικές ροές υποχώρησαν ραγδαία από το 2019 και ολόκληρο το 2020. Είναι κάτι που βλέπει και η ίδια η Ευρώπη αναγνωρίζοντας και τα δικά της σύνορα. Γι’αυτό συγχρηματοδοτεί την αγορά», είπε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Με την εμπειρία του Έβρου και του Αιγαίου θα χαρακτήριζα τα σκάφη του Λιμενικού πλωτά συνοριακά φυλάκια. Σε πείσμα όσων ακούστηκαν στο παρελθόν, η θάλασσα έχει σύνορα. Το ίδιο καθαρή θα πρέπει να είναι η απάντηση από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου. Πρώτη κίνηση η επιστροφή στο έδαφός της των 1450 ανθρώπων των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί τελεσίδικα».

«Η ενίσχυση του Σώματος σημαίνει προσφορά σε όλα τα επίπεδα»

Ο πρωθπουργός συνέχισε, λέγοντας πως πρόκειται για μια προσπάθεια «που ξεκίνησε παλαιότερα και επιταχύνθηκε στην τελευταία φάση. Τα συγχαρητήρια ανήκουν σε όλους όσους συνέβαλαν. Πριν από 10 μήνες υποδεχτήκαμε τα πρώτα ταχύπλοα της δωρεάς της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Δεν σταματάμε εδώ. Μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν ενταχθεί δύο ακόμα σκάφη και πολλά νέα ταχύπλοα. Εξελίσσεται και ο διαγωνισμός για το σύστημα ολοκληρωμένης θαλάσσιας επιτήρησης.

«Η ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος σημαίνει προσφορά σε όλα τα επίπεδα. Από την καταπολέμηση της παρανομίας στα νερά και τις ακτές μέχρι την προστασία των κατοίκων στα νησιά», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, για να σταθεί στη σημαντική η συμβολή στην επιχείρηση «Ελευθερία». Όπως επισήμανε, «στην ιστορία του το Λιμενικό Σώμα είναι εδώ και στον πόλεμο και στην ειρήνη. Σε αυτή την ιστορία παραπέμπει και η ονοματοδοσία των δύο σκαφών».

«Κλείνω μεταφέροντας για ακόμα μια φορά την ευγνωμοσύνη όλων των Ελλήνων προς ένα σώμα αγαπητό σε όλους. Με τη διαβεβαίωση ότι η Πολιτεία βρίσκεται πάντα στο πλευρό του όπως οι δύο δυνατές άγκυρες με το δυνατό ναυτικό σκοινί σχηματίζουν το έμβλημα του Λιμενικού», ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ