Δείτε πόσο πράσινο έχει χάσει η Ρόδος τα τελευταία 35χρόνια! (φωτο)

Δυστυχώς τα χρόνια που περάσανε η Ρόδος κάηκε πολλές φορές απο πυρκαγιές που άφησαν το αποτύπωμα τους στο νησί μας. Δείτε τις διαφορές στο ρεπορτάζ του Rodosreport στα στιγμιότυπα του Google Earth και της νέας υπηρεσίας που σε ταξιδεύει πίσω στο χρόνο του πλανήτη μας .

Το πράσινο στο νησί μας δυστυχώς χρόνο με τον χρόνο λιγοστεύει δραματικά και αυτό καταγράφεται και απο τους δορυφόρους και την νέα υπηρεσία της Google Earth που σου δίνει την δυνατότητα να γυρίσεις τον χρόνο πίσω 35 χρόνια και να δεις τις αλλαγές που ‘έχουν επέλθει σε όλο τον πλανήτη όλα αυτά τα χρόνια .

Απο την μια οι καταστροφικές πυρκαγιές , απο την άλλη η αλόγιστη αλλά και η αυθαίρετη δόμηση στο νησί μας και η ζημιά έχει γίνει και πλέον είναι ορατή και απο τους δορυφόρους ξεκάθαρα.

Ένας άλλος παράγοντας που δείχνουμε να αγνοούμε επιδεικτικά είναι η ερημοποίηση των τοπίων απο την κλιματική αλλαγή , φαινόμενο που έχει αρχίσει να επηρεάζει και αυτό τη Ρόδο που είναι και απο τις πρώτες περιοχές που θα πληγούν ακόμα πιο έντονα τα επόμενα χρόνια σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Το πιο ζεστό κλίμα με τις αυξημένες θερμοκρασίες αλλά και οι δυσδιάκριτες αλλαγές των εποχών, δεν ειναι μακρινό σενάριο αλλά μια πραγματικότητα που τα τελευταία χρόνια την παρατηρούμε και εδώ στο νησί μας.

Τα στιγμιότυπα που καταγράψαμε είναι με διαφορά 35 ετών .

Δείτε τις τεράστιες διαφορές ανάμεσα στις περιοχές της Απολλακιάς , Βατίου , Λαέρμων και Λάρδου. Περιοχές που κάηκαν στο παρελθόν και δυστυχώς δεν επανήλθαν ποτέ και δεν υπάρχει και βούληση απο τις αρχές να γίνουν στενευμένες ενέργειες σε βάθος ετών.

Οι αναδασώσεις και οι δενδροφυτεύσεις θα πρέπει να εξελιχθούν και να γίνονται πλέον με δέντρα που δεν καίγονται και αντέχουν στην ξηρασία (πχ  βελανιδιές, ακακίες, κουμαριές, κυπαρίσσια, χαρουπιές και άλλα) τα πεύκα δυστυχώς μειώνουν τις πιθανότητες να έχουμε πράσινο στο μέλλον .

Η Ρόδος θα πρέπει να πάρει γενναίες αποφάσεις αν θέλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας έναν πράσινό τόπο ή ένα έρημο ξερό τοπίο .

Δείτε τις φωτογραφίες:

1985
2020

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ