Θάνατο απο αραχνη (δεν είχε διευκρινιστεί το είδος) είχαμε το 2014 και στη Ρόδο , οταν ενας 62χρονος τσιμπηθηκε στο χωράφι και κατέληξε μετα απο δυο εβδομάδες στην εντατική.
Η «μαύρη» χήρα είναι μία από τις πολλές αράχνες που ζουν στη χώρα μας και το όνομά της αναφέρεται στην τάση των θηλυκών να καταβροχθίζουν το αρσενικό μετά το ζευγάρωμα.
Μετά το νέο περιστατικό με τον άνδρα που τσιμπήθηκε από την εν λόγω αράχνη και νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Παναγία η Βοήθεια», στο Ρίο της Πάρας, η αραχνολόγος Μαρία Χατζάκη εξήγησε πόσο επικίνδυνη είναι.
Tο δηλητήριό της αποτελείται από νευροτοξίνες και, σε εξασθενημένους οργανισμούς, μπορεί να προκαλέσει παράλυση ή ακόμα και το θάνατο.
Όπως είπε, η «μαύρη χήρα» προκαλεί τα λεγόμενα δήγματα και ανήκει στο είδος Latrodectus tredecimguttatus. Σε περίπτωση που τσιμπήσει κάποιον η «μαύρη χήρα», στις πρώτες 3-6 ώρες αρχίζουν να φαίνονται τα συμπτώματα, ενώ όλα ξεκινούν με κοιλιακό πόνο.
Στην ερώτηση εάν μπορεί να πεθάνει κάποιος από το τσίμπημά της, δήλωσε «όχι απαραίτητα», ωστόσο εξήγησε πως εάν υπάρχουν αλλά νοσήματα που κάνουν τον οργανισμό πιο ευαίσθητο πιθανόν να προκύψει ο θάνατος. Τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν υπάρξει στην Ελλάδα μόλις δύο θάνατοι κι αυτό γιατί δεν δόθηκε αμέσως ορός.
Η «μαύρη χήρα» ζει σε σκοτεινά, κρυμμένα σημεία, και δεν είναι επιθετική. Τσιμπάει μόνο σε περίπτωση αυτοάμυνας ή εάν νιώθει απειλή. Κατά πάσα πιθανότητα, θα αισθανθείτε την αίσθηση ενός μικρού τρυπήματος, ενώ η περιοχή γύρω από το δήγμα θα γίνει ερυθρή και θα εμφανίσει οίδημα.
Μπορεί να εκδηλώσετε πιο σοβαρά συμπτώματα μέσα σε λίγες ώρες από το τσίμπημα. Μερικές φορές, τα σοβαρά συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και δεκαπέντε λεπτά μετά το τσίμπημα της αράχνης. Μετά τον πόνο που θα αισθανθείτε στην κοιλιακή χώρα, θα εμφανίσετε κράμπες στους μύες, οι οποίοι σταδιακά θα γίνονται άκαμπτοι λόγω των έντονων μυϊκών σπασμών.
Μπορεί ακόμα να βιώσετε πόνο στην πλάτη και τους ώμους. Άλλα συμπτώματα είναι η δυσκολία στην αναπνοή, η οποία οφείλεται στην παράλυση του διαφράγματος, η ναυτία, ρίγη σε ολόκληρο το σώμα, σοβαρή αύξηση στην πίεση του αίματος, πονοκέφαλος που οφείλεται στην αλλαγή της αρτηριακής πίεσης, εφίδρωση, πυρετός και γενικότερα αδυναμία.
Σε σπάνιες και εξαιρετικές περιπτώσεις, το δηλητήριο της «μαύρης χήρας» μπορεί να οδηγήσει σε επιληπτικές κρίσεις. Ο θάνατος γενικά δεν καταγράφεται στους υγιείς ενήλικες. Τα νεαρά άτομα, οι ηλικιωμένοι κι όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο επιρρεπείς στις σοβαρές επιπλοκές και στο θάνατο από το τσίμπημα της συγκεκριμένης αράχνης.