Δείτε πως ειναι ο κορωνοιός εξωτερικά και εσωτερικά (βιντεο)

Επιστήμονες δημοσίευσαν την πιο επικαιροποιημένη εικονογράφηση του κορωνοϊού που έχει φτιαχτεί ποτέ, χαρτογραφώντας την εσωτερική δομή του ιού.

Η οπτικοποίηση έγινε μέσω ενός τρισδιάστατου μοντέλου και συνδυάζει τα τελευταία στοιχεία της δομής του ιού SARS-CoV-2 που προκαλούν την ασθένεια COVID-19.

Ειδικοί στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας King Abduallah (KAUST) της Σαουδικής Αραβίας δημιούργησαν το μοντέλο, φιλοδοξώντας πως θα βοηθήσει στην ανάπτυξη θεραπείας για την COVID-19.

Στο βίντεο οι ακαδημαϊκοί παρουσιάζουν το μοντέλο τους που περιλαμβάνει τις αιχμές πρωτεΐνης στην επιφάνειά του καθώς και γενετικό υλικό τυλιγμένο μέσα στην ιική μεμβράνη.

«Το 3D μοντέλο μας δείχνει την παρούσα κατάσταση της δομής του SARS-CoV-2 στο ατομικό επίπεδο και αποκαλύπτει λεπτομέρειες του ιού που μέχρι τώρα ήταν αδύνατο να δούμε, όπως πώς θεωρούμε ότι οι πρωτεΐνες νουκλεοκαψιδίων σχηματίζουν μια δομή σαν σχοινί μέσα του» αναφέρει ο ερευνητής Ondřej Strnad.

Για τη δημιουργία του μοντέλου οι ερευνητές συνέλεξαν εικόνες υψηλής ανάλυσης της ιικής επιφάνειας από σάρωση ηλεκτρονικών μικροσκοπίων.

Αυτές αποκαλύπτουν τη συγκεκριμένη εμφάνιση της επιφάνειας του ιού, παρουσιάζοντας τις πρωτεΐνες και τους υποδοχείς που εξέχουν.

«Το μοντέλο μας παρουσιάζει την πλήρη ιική δομή όπως τη γνωρίζουμε έως σήμερα κι όχι μόνο μερικές ατάκτως ερριμμένες, ατελείς αιχμές πρωτεΐνης σε μια λιπιδική μεμβράνη» εξηγεί η μεταδιδακτορική φοιτήτρια στην υπολογιστική επιστήμη, Ngan Nguyen, προσθέτοντας:

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ