ΔΕΥΑΡ: Ας σοβαρευτούμε πριν τη χάσουμε στ’ αλήθεια – Μέρος 2ο από τα Οικολογικά Ροδιακά

Στο προηγούμενο μέρος του αφιερώματός μας στη ΔΕΥΑΡ αναφερθήκαμε στα έργα που η επιχείρηση καλείται να μελετήσει και να εκτελέσει τα επόμενα χρόνια και τη σημασία που έχουν αυτά για το νησί μας. Σήμερα θα παρουσιάσουμε τα έργα αποχέτευσης εκτός του ΒΙΟΚΑ στο Βόδι που η ΔΕΥΑΡ κληρονόμησε από τους καποδιστριακούς δήμους.

Η σωστή αποχέτευση είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τη Ρόδο και την οικονομία της αφού φυσικά δεν μπορούμε να μιλάμε για καθαρό περιβάλλον και ιδιαίτερα για καθαρές θάλασσες, τις οποίες το σύνολο των επισκεπτών και των ντόπιων θέλει να απολαύσει, χωρίς σωστή επεξεργασία των αστικών λυμάτων. Δυστυχώς στον τομέα αυτό είμαστε ακόμα πολύ πίσω αφού σε πολλές περιοχές η επεξεργασία αυτή είναι είτε πλημμελής είτε ανύπαρκτη. Επιπλέον οι περιοχές αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές και μπορούν να χαρακτηρισθούν ως οι σημαίες του τουριστικού προϊόντος μας και αυτές που προβάλλουμε σε όλο τον κόσμο.

Λίνδος

Λίνδος, χωρίς επεξεργασία με φόντο τα πεντάστερα

Λίνδος, χωρίς επεξεργασία με φόντο τα πεντάστερα

Το έργο του εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων της Λίνδου στο οποίο έχουμε αναφερθεί επανειλημμένως, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013 με προϋπολογισμό €906 χιλ. στις 11 Σεπτεμβρίου 2013. Είναι ασφαλώς μια καλή εξέλιξη μιας και μιλάμε για μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του τουριστικού προϊόντος της περιοχής Λίνδου και όχι μόνο. Όμως και αυτό το έργο για να είναι ολοκληρωμένο και λειτουργικό θα πρέπει να δοθεί σε χρήση ο υποθαλάσσιος αγωγός και τα δίκτυα για την κατάσταση των οποίων εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις. Τα τελευταία χρόνια πάντως χρόνια μέχρι σήμερα τα λύματα οδεύουν προς τη θάλασσα χωρίς επεξεργασία.

Σε κάθε περίπτωση η δημοπράτηση του έργου της αναβάθμισης του ΒΙΟΚΑ Λίνδου, σύμφωνα με τους αρμόδιους της ΔΕΥΑΡ, θα γίνει μέσα στον Ιανουάριο. Ευχόμαστε να προχωρήσει το έργο αλλά και να καταστεί λειτουργικό πριν την τουριστική περίοδο του 2015 μιας και η κατάσταση είναι απαράδεκτη και θα θέλαμε πολλές σελίδες για να την περιγράψουμε. Είναι φυσικά σχήμα οξύμωρο και αμαρτία να επενδύονται εκατομμύρια σε επιδοτήσεις πεντάστερων ξενοδοχείων, να έχουμε μια από τις πιο όμορφες περιοχές στον κόσμο, που έπρεπε να είναι στολίδι, και εμείς να μη δείχνουμε τον παραμικρό σεβασμό και ευαισθησία για την προστασία της.

Λίνδος, ερημιά και πόνος

Λίνδος, ερημιά και πόνος

Πυλώνα

Πυλώνα, τα πάντα στον αέρα

Πυλώνα, τα πάντα στον αέρα

Ο βιολογικός καθαρισμός στην Πυλώνα μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ο χειρότερος στο νησί για πολλούς λόγους. Κατ’ αρχάς φαίνεται ότι δεν υπάρχει ως έργο ούτε έχει παραληφθεί επίσημα από τη ΔΕΥΑΡ. Οι υπεύθυνοι σημειώνουν ότι δεν υπάρχουν σωστά δίκτυα αποχέτευσης αλλά ένα ανοικτό αυλάκι όπου καταλήγουν διαφορών ειδών λύματα, πράγμα που διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι. Οι δυσάρεστες οσμές γίνονται αντιληπτές μόλις πλησιάσει κανείς στον οικισμό ενώ η κατάσταση γίνεται πλέον δραματική όταν φτάσεις στο χώρο του βιολογικού. Οι εγκαταστάσεις είναι σε κακό χάλι, είναι αμφίβολο εάν λειτουργούν ενώ δίπλα ακριβώς υπάρχει γήπεδο ποδοσφαίρου όπου παίζουν τα παιδιά του χωριού.

Η κατάσταση έγινε ακόμα χειρότερη μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις οι οποίες κατέστρεψαν μεγάλο μέρος του βιολογικού μαζί με το γήπεδο. Το σημαντικότερο όλων όμως είναι ότι το ρυάκι που δέχεται τα λύματα καταλήγει στην Παραλία των Βληχών!! Κι όλα αυτά το χειμώνα. Φανταστείτε τι γίνεται το καλοκαίρι.

Ασκληπειό – Γεννάδι- Απολακκιά

Απολακιά, ο μόνος βιολογικός που λειτουργεί από το Βόδι και κάτω

Απολακιά, ο μόνος βιολογικός που λειτουργεί από το Βόδι και κάτω

Ο βιολογικός του Ασκληπειού όπως και του Γενναδίου είναι σε μεγάλο βαθμό έτοιμοι και οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι θα τεθούν σε λειτουργία τους πρώτους μήνες του 2014. Ίσως και σε αυτές τις περιπτώσεις όμως υπάρξει πρόβλημα με το δίκτυα όταν το σύστημα τεθεί σε λειτουργία. Από την άλλη πλευρά ο βιολογικός καθαρισμός της Απολακκιάς απ’ ότι φαίνεται λειτουργεί ικανοποιητικά.

Να σημειώσουμε βέβαια εδώ ότι σε προηγούμενο άρθρο μας (15 Μαΐου 2013) υπήρξε διαβεβαίωση ότι ο μεν ΒΙΟΚΑ Ασκληπειού θα λειτουργούσε τον Ιούνιο του 2013 ενώ αυτός του Γενναδίου στο τέλος του καλοκαιριού του ίδιου έτους …

Γεννάδι, έπρεπε να λειτουργεί από πέρσι

Γεννάδι, έπρεπε να λειτουργεί από πέρσι

Αρχάγγελος και Αφάντου

Ποιος θα ελέγξει αυτή την κατάληξη; Μήπως η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου;

Ποιος θα ελέγξει αυτή την κατάληξη; Μήπως η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου;

Σημειώσαμε στο προηγούμενο άρθρο μας τα προβλήματα της σύνδεσης των δύο αυτών μεγάλων κοινοτήτων με το ΒΙΟΚΑ στο Βόδι. Ακόμα και με τις καλύτερες και πιο αισιόδοξες προβλέψεις, η σύνδεση τους δεν προβλέπεται για τα αμέσως επόμενα χρόνια. Το ζητούμενο λοιπόν είναι τι γίνεται σήμερα και πού διατίθενται τα λύματά τους. Εκφράζονται φόβοι και υπόνοιες ότι υπάρχουν πολλές συνδέσεις με τα δίκτυα ομβρίων που καταλήγουν φυσικά στη θάλασσα. Στη δε Αρχάγγελο είναι ορατά τα ακάθαρτα νερά που καταλήγουν δυστυχώς μέσω του ανοικτού ρυακιού στην παραλία των Στεγνών.

Παραλία Στεγνών. Η Παναγία Τσαμπίκα να βάλει το χέρι της

Παραλία Στεγνών. Η Παναγία Τσαμπίκα να βάλει το χέρι της

Μεσαιωνική Πόλη

Στη συγκεκριμένη περίπτωση απ’ ότι φαίνεται δεν κουνιέται φύλλο. Στο πρώτο αφιέρωμά μας στα δίκτυα της Μεσαιωνικής Πόλης (22 Φεβρουαρίου 2012) είχαμε αναφερθεί στην εκτέλεση του έργου των υπογείων δικτύων που κάλυψαν συνολική έκταση ποσοστού 57,65% της Μεσαιωνικής Πόλης. Στις 15 Μαΐου 2013 τονίζαμε ξανά την ανάγκη να καλυφθεί και το υπόλοιπο 42,35% δηλαδή 32.291 τ.μ., δηλαδή μια μεγάλη έκταση ακόμα.

Χάρτης δικτύων

Χάρτης δικτύων

Δυστυχώς σήμερα βλέπουμε να υπάρχει μια αδιαφορία γενικώς από τη δημοτική αρχή που αποτυπώνεται ανάγλυφα και στον προϋπολογισμό της ΔΕΥΑΡ του 2014 όπου δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ συμμετοχή της ΔΕΥΑΡ σε οποιοδήποτε έργο που να αφορά τα δίκτυα της Μεσαιωνικής Πόλης. Μιλάμε φυσικά για το γνωστό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς!! Εν τω μεταξύ το περασμένο καλοκαίρι υπήρξαν προβλήματα δυσοσμίας και διαρροής λυμάτων σε κεντρικούς δρόμους της Μεσαιωνικής Πόλης προφανώς λόγω παρανόμων συνδέσεων αποχετεύσεων με τα δίκτυα ομβρίων. Να σημειωθεί ότι τα προβλήματα αυτά εμφανίστηκαν σε περιοχές όπου υπάρχουν δίκτυα αποχέτευσης αλλά οι ιδιοκτήτες των ακινήτων δε θέλουν να επιβαρυνθούν τα τέλη σύνδεσης και ίσως και αποχέτευσης. Φανταστείτε τι γίνεται εκεί που δεν υπάρχουν δίκτυα.

Ιαλυσός – Κόλπος Ιξιάς

Κόλπος Ιξιάς. Πόσοι είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο;

Κόλπος Ιξιάς. Πόσοι είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο;

Κανένας δεν μπορεί ακόμα να μας ενημερώσει για το πόσοι καταναλωτές έχουν συνδεθεί στο αποχετευτικό δίκτυο Ιαλυσού και πόσοι ρίχνουν ακόμα τα λύματά τους «ζωντανά» στην ευρύτερη περιοχή που ξεκινάει περίπου από το ξενοδοχείο Blue Bay και φτάνει μέχρι τα Κρητικά. Οι καταναλωτές είναι βέβαια χιλιάδες ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες όταν λειτουργούν όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες, τα καταλύματα, τα καταστήματα και βέβαια οι οικιακοί καταναλωτές. Υποτίθεται ότι, όπως είχαμε πριν από δυο χρόνια ενημερωθεί, θα γινόταν καταγραφή των συνδέσεων ώστε να υποχρεωθούν όλοι οι καταναλωτές της περιοχής να συνδεθούν. Δυστυχώς φαίνεται ότι η καταγραφή αυτή έμεινε στα λόγια.

Δημοτική Ενότητα Πεταλούδων και Σορωνή

Η Δημοτική Ενότητα Πεταλούδων φιλοξενεί πέντε βιολογικούς καθαρισμούς (Κρεμαστή, Μαριτσά, Δαματριά, Θεολόγος, Αεροδρόμιο) και βέβαια έχει τα ανάλογα προβλήματα. Λόγω του μεγάλου αριθμού σταθμών αποφασίστηκε να γίνει ένα συμμάζεμα συνδέοντας τα Μαριτσά και το αεροδρόμιο με την Κρεμαστή και το Θεολόγο με τη Σορωνή, περιλαμβάνοντας και τη ξενοδοχειακή περιοχή που φιλοξενεί πάνω από 2500 επισκέπτες το καλοκαίρι. Κι αυτός ο σχεδιασμός έμεινε πάλι στα λόγια αφού, εάν εξαιρέσουμε το αεροδρόμιο όπου κανείς δε γνωρίζει τι συμβαίνει, ούτε η σύνδεση των Μαριτσών ούτε του Θεολόγου έχουν προχωρήσει στο παραμικρό, ούτε καν ως μελέτες. Ούτε φυσικά έχει προχωρήσει η σύνδεση των ξενοδοχείων που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τη δική τους επεξεργασία. Όλα αυτά βέβαια μπήκαν και πέρσι και φέτος στο τεχνικό πρόγραμμα προφανώς για να φαίνεται ότι υπάρχει σχεδιασμός πολλών έργων, τα οποία ουδέποτε υλοποιούνται.

Ο Βιολογικός Καθαρισμός στο αεροδρόμιο - Τι συμβαίνει εκεί;

Ο Βιολογικός Καθαρισμός στο αεροδρόμιο – Τι συμβαίνει εκεί;

Στο μεταξύ ο βιολογικός καθαρισμός των Μαριτσών αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα αφού όπως βλέπετε στη φωτογραφία, ο αγωγός που φέρνει τα λύματα στο σταθμό έχει αποφραγεί με αποτέλεσμα αυτά να φεύγουν «οδικώς» για το παρακείμενο ρέμα. Από την άλλη πλευρά οι μικροί βιολογικοί της Δαματριάς και του Θεολόγου έχουν τα δικά τους προβλήματα τα οποία δεν μπορούν να λυθούν γρήγορα είτε γιατί δεν υπάρχει όχημα για να μετακινηθεί ο αρμόδιος υπάλληλος (!) είτε γιατί αργούν οι προμήθειες των αναγκαίων ανταλλακτικών. Οι αρμόδιο πάντως διαβεβαιώνουν ότι η λειτουργία τους κρίνεται ικανοποιητική με βάση τις μετρήσεις στις εξόδους τους.

Μαριτσά, φραγμένος ο αγωγός και τα λύματα ρέουν στο ποτάμι

Μαριτσά, φραγμένος ο αγωγός και τα λύματα ρέουν στο ποτάμι

Το σίγουρο είναι ότι χρειάζεται η άμεση επέμβαση της ΔΕΥΑΡ ειδικά στην περίπτωση του αεροδρομίου όπου υπάρχουν παράπονα από τΗ Δημοτική Κοινότητα Παραδεισίου για πλημμελή λειτουργία. Να θυμίσουμε ότι οι κάτοικοι της περιοχής είχαν αντισταθεί και εναντιωθεί στην κατασκευή του νέου βιολογικού στο αεροδρόμιο για πολλούς λόγους. Και για τους υπόλοιπους όμως σταθμούς είναι αδιανόητο να μην υπάρχει άμεση ανταπόκριση σε σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ο βιολογικός της Κρεμαστής, από την άλλη, φαίνεται να λειτουργεί καλά.

ΒΙΟ.ΚΑ Κρεμαστής

ΒΙΟ.ΚΑ Κρεμαστής

Ο βιολογικός της Σορωνής αντιμετωπίζει μάλλον το αντίθετο πρόβλημα αφού δεν έχει αρκετό υλικό για επεξεργασία. Έτσι αναγκάζεται να δέχεται και λύματα από τρία βυτιοφόρα την ημέρα για να συμπληρώσει τις αναγκαίες ποσότητες πρώτης ύλης. Φαίνεται λοιπόν ότι η σύνδεση του Θεολόγου και των ξενοδοχειακών μονάδων του είναι μια κατάσταση win-win όπου και το πρόβλημα των μονάδων θα λυθεί και ο βιολογικός της Σορωνής θα μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα αλλά και η επιχείρηση θα έχει πρόσθετα έσοδα από τις ξενοδοχειακές μονάδες. Δυστυχώς όμως τίποτα απ’ όλα αυτά δεν προχωράει.

Σορωνή. Ο βιολογικός χρειάζεται πρώτη ύλη, τα ξενοδοχεία λύση αλλά η ΔΕΥΑΡ καθεύδει για ένα έργο που θα της αποφέρει έσοδα

Σορωνή. Ο βιολογικός χρειάζεται πρώτη ύλη, τα ξενοδοχεία λύση αλλά η ΔΕΥΑΡ καθεύδει για ένα έργο που θα της αποφέρει έσοδα

Λυματολάσπη

Λυματολάσπη στην περιοχή Λούκα

Λυματολάσπη στην περιοχή Λούκα

Άλλο ένα πρόβλημα που παραμένει ανεπίλυτο είναι αυτό της διάθεσης της λυματολάσπης. Προς το παρόν οι αρμόδιοι της ΔΕΥΑΡ είναι ευχαριστημένοι με το να την πετάνε στα βουνά, όπως έχουμε γράψει κι άλλες φορές. Τα σχέδια για την επεξεργασία και ασφαλή διάθεση παραμένουν στα συρτάρια τους και μάλλον θα παραμείνουν εκεί για πολύ. Άσε που έρχονται και εκλογές και ποιος ασχολείται τώρα με τέτοιες λεπτομέρειες.

Επίλογος 2ου μέρους

Βλέπουμε λοιπόν πόσα πολλά πράγματα πρέπει να γίνουν στον τομέα της αποχέτευσης στο υπόλοιπο νησί. Όμως η ΔΕΥΑΡ εξακολουθεί να πηγαίνει με ρυθμό χελώνας στον τομέα αυτό που όπως τονίζουμε είναι κρισιμότατος για τη διατήρηση του περιβάλλοντος και ειδικά της θάλασσας μιας που η συντριπτική πλειοψηφία των βιολογικών καθαρισμών καταλήγει εκεί.

Σε επόμενο αφιέρωμά μας θα ασχοληθούμε με τα οικονομικά της επιχείρησης για να δείξουμε ότι και εκεί υπάρχει τεράστιο πρόβλημα τόσο με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές όσο και με τους καταναλωτές των Δημοτικών Ενοτήτων που έχουν χρόνια να πληρώσουν. Η αμέλεια (;) αυτή βάζει σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη της επιχείρησης αλλά και δημιουργεί δύο κατηγορίες πολιτών και επιχειρηματιών. Τα κορόιδα και αυτούς που γελάνε με τα κορόιδα.

Οικολογικά Ροδιακά

Pin It on Pinterest