Ρόδος: Ποινική δίωξη σε στελέχη της ΔΕΗ για ζημιά 74 εκατ. €

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε σε βάρος υπηρεσιακών παραγόντων της ΔΕΗ για το θέμα του «ναυαγίου» της κατασκευής του νέου εργοστασίου της εταιρείας στη νότια Ρόδο.

Όπως έγινε γνωστό, η αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου Σοφία- Μαρία Βαΐτση, άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απιστία από κοινού για ζημία, το συνολικό ύψος της οποίας, σύμφωνα με τη δικογραφία, ανέρχεται σε 74 εκατομμύρια ευρώ.

Η ποινική δίωξη στρέφεται εναντίον των Τάκη Αθανασόπουλου και Αρθούρου Ζερβού πρώην και νυν πρόεδρων και διευθύνοντων συμβούλων της ΔΕΗ, καθώς και τεσσάρων μελών του συμβουλίου της εταιρείας.

Η εισαγγελική παρέμβαση είχε προκληθεί με αφορμή δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου αλλά και την επερώτηση στη Βουλή, 13 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία γινόταν λόγος για «κορύφωση ενός σκανδάλου», ενώ αφήνονταν και πολλά υπονοούμενα για τον ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ (του Ταμείου αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τη δικαστική έρευνα που ακολούθησε, η ΔΕΗ αποφάσισε την ανέγερση νέου εργοστασίου στη νότια Ρόδο και συγκεκριμένα στη θέση «Πλάκα στενή» στην Κατταβιά. Για τον σκοπό αυτόν ξεκίνησε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, μεταξύ των οποίων και η κατάθεση των απαραίτητων εγγράφων για την έκδοση αδειών από την Πολεοδομία αλλά και την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης.

Ωστόσο, χωρίς να ληφθούν οι εγκρίσεις, αυτές η ΔΕΗ έσπευσε να συνάψει σύμβαση μίσθωσης με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου για το ακίνητο που απαιτούνταν στη θέση «Πλάκα στενή» το οποίο και ενοικίασε για χρονικό διάστημα ενός έτους και τριών μηνών. Για τη μίσθωση, η ΔΕΗ φέρεται να κατέβαλε το ποσό των 115.000 ευρώ για τους 15 μήνες.

Ακολούθησε η απόρριψη της έγκρισης από την Πολεοδομία με το αιτιολογικό ότι η ΔΕΗ ήταν μισθωτής και όχι ιδιοκτήτης του ακινήτου, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η αγορά της έκτασης από την ΚΕΔ στην οποία και κατεβλήθη το ποσό των 3 εκατ. 300 χιλιάδων ευρώ, ενώ η ΔΕΗ πλήρωσε και τα έξοδα που έγιναν (συνολικό ποσό 3.440.000 ευρώ).

Πηγή :newsbomb.gr

Pin It on Pinterest