Οι αρχαιολόγοι της ανασκαφής στον τύμβο Καστά με επικεφαλής την Κατερίνα Περιστέρη, προχώρησαν με στερεώσεις και συντηρήσεις κυρίως της καμάρας επάνω και δίπλα από τις Σφίγγες, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρχει και δευτερη είσοδος στο τάφο από την οροφήτου του τυμβου!
Γίνονται επίσης στερεώσεις των χρωμάτων που εντοπίστηκαν στο μαρμάρινο κιονόκρανο και στο επιστύλιο.
Η ομάδα θα προσπαθήσει να αφαιρέσει κι άλλο βάρος από το μνημείο, διά της μεθόδου των αποχωματώσεων.
Ομως επειδή, επί του τάφου έχουν συσσωρευθεί τόνοι ποταμίσιας άμμου για τη δημιουργία του τύμβου, που ως φερτό υλικό δεν έχει καμία συνοχή, οι κινήσεις πρέπει να είναι προσεκτικές ώστε σε καμία περίπτωση να μην ο θόλος να μην «καθίσει» ή η πρόσοψη να μη γείρει προς τα έξω.
Πάντως, την Παρασκευή, η επικεφαλής των ερευνών Κατερίνα Περιστέρη, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν έχουν βρεθεί τα κεφάλια των Σφιγγών, είπε ότι «τα κεφάλια είναι ένθετα και όχι τμήμα του όλου αγάλματος, άρα το πιθανότερο είναι να βρίσκονται πίσω».
Σε ό,τι αφορά τα μέχρι στιγμής ευρήματα, σημείωσε: «Ήδη έχουμε τα σκαλοπάτια, το δάπεδο και τον τοίχο σφράγισης, ο οποίος είναι πολύ στέρεος και πρέπει σιγά σιγά να τον αφαιρέσουμε και να βρούμε όλη την πρόσοψη. Οι Σφίγγες φαίνονται, η μία και το ένα μέρος της άλλης, γιατί έχουν αφαιρέσει κάποιες πέτρες στα ρωμαϊκά χρόνια και δεν μπόρεσαν να πάνε μακριά με έναν τέτοιο τοίχο σφράγισης».
Σε δηλώσεις της, η επικεφαλής της ανασκαφής στον τύμβο Καστά επιβεβαίωσε ότι η περίβολος του ταφικού μνημείου είναι έργο του Δεινοκράτη, όπως και ο τάφος, και χρονολογούνται το 325-300 π.Χ., ενώ διέψευσε τις πληροφορίες περί τριών τάφων, κρυμμένων πίσω από την είσοδο, λέγοντας πως πρόκειται για «παραφιλολογία».
Οι αρχαιολόγοι, δεν αποκλείουν η είσοδος του στο τάφο να γίνεται από την οροφή, ιδίως αν βρεθεί άνοιγμα που έχει γίνει στο παρελθόν από τυμβωρύχους ή από κατάρρευση. Ισχυρή είναι βεβαίως και η περίπτωση της εισόδου από την κανονική θύρα, η οποία σφραγίζεται μετά την τοποθέτηση του νεκρού.
Πηγή : iefimerida.gr