Ανακοίνωση ΔΑΣ-ΟΤΑ για την Κοινωφελή εργασία στο Δήμο Ρόδου

Ο Εργασιακός Μεσαίωνας είναι ΕΔΩ!

Το προσωπικό στο Δήμο Ρόδου έχει μειωθεί κατά 451 και πλέον άτομα εξ αιτίας της διαθεσιμότητας, των μετατάξεων και των συνταξιοδοτήσεων, τα οποία κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε υπηρεσίες και δομές του δήμου με μόνιμη σχέση εργασίας. Αποτέλεσμα της μεγάλης μείωσης του προσωπικού, αλλά και της απαγόρευσης των προσλήψεων, είναι να υπολειτουργούν πολλές υπηρεσίες του Δήμου, να υποβαθμίζονται και να οδηγούνται είτε σε συρρίκνωση και κλείσιμο είτε σε κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση, με επιπτώσεις στην εξυπηρέτηση των κατοίκων του νησιού.

Σήμερα, η Δημοτική Αρχή αντί να προσλάβει μόνιμο προσωπικό για να καλύψει τις ανάγκες του Δήμου, συνεχίζει την διαιώνιση του δουλεμπορίου μέσω της Κοινωφελούς εργασίας, προσλαμβάνοντας 245 υπαλλήλους 5μηνης διάρκειας με αποδοχές 495€ (άνω των 25 ετών) και 431€ (κάτω των 25 ετών).

Η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει να χτυπά βάναυσα τα εργατικά δικαιώματα έχοντας σε ισχύ όλες τις απαράδεκτες ελαστικές εργασιακές σχέσεις, θέτοντας στη διάθεση δημοσίων υπηρεσιών και ιδιωτών εργαζόμενους με μηδαμινά δικαιώματα.

Ο δήμος «βολεύεται» εφαρμόζοντας αυτά τα αντεργατικά προγράμματα. Αντικαθιστά το μόνιμο προσωπικό με εργαζόμενους, που λόγω της ελαστικής σχέσης εργασίας τους είναι πιο φθηνοί και χωρίς δικαιώματα, αντί να διεκδικεί κρατική επιχορήγηση για την κάλυψη όλων των αναγκών των υπηρεσιών του.

Η αντικατάσταση της μόνιμης και σταθερής εργασίας με διάφορα άλλα προγράμματα κακοπληρωμένης και ελαστικής σχέσης εργασίας, δεν είναι κάτι καινούριο. Πριν από τα προγράμματα της κοινωφελούς εργασίας υπήρξαν και άλλα, όπως τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, τα STAGE, οι συμβασιούχοι με μπλοκάκι, τα 5μηνα μέσω ΜΚΟ, κλπ., τα οποία εφαρμόστηκαν από δημοτικές αρχές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι φανερό ότι:

  • Αξιοποιούν και ανακυκλώνουν την ανεργία, που γεννά το καπιταλιστικό σύστημα, για να ρίξουν μισθούς και μεροκάματα, για να πετσοκόβουν δικαιώματα και κατακτήσεις.
  • Αξιοποιούν την καπιταλιστική κρίση για να ρίξουν στα τάρταρα τις απαιτήσεις των εργαζομένων.
  • Θέλουν να μας μάθουν να βολευόμαστε με λίγες μέρες δουλειάς (εκ περιτροπής εργασία), να επιβιώνουμε με ψίχουλα, να θεωρούμε “πολυτέλεια” βασικά εργασιακά δικαιώματα (άδεια, ασθένεια, απεργία, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας).

Συνάδελφοι, -ισσες,

Με τις πλάτες μας φορτωμένες παλιά μνημόνια και νέες «συνθήκες», φτιαγμένα από τρόικες και «θεσμούς», με διάρκεια που χάνεται στο μέλλον, είναι η ώρα να χαράξουμε τις δικές μας κόκκινες γραμμές.

Με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να διεκδικήσουμε όλα όσα χάθηκαν, όλα όσα κερδήθηκαν με το αίμα των εργαζομένων εδώ και πολλές δεκαετίες, και σήμερα μας ζητούν να θεωρήσουμε δεδομένη την απώλειά τους.

Κόντρα στη λογική των δημοτικών αρχών, που βλέπουν τους συμβασιούχους ως “φθηνές ευκαιρίες” απασχόλησης για όλες τις δουλειές.

Κόντρα σε συνδικαλιστικές ηγεσίες (ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΑΔΕΔΥ) και σε παρατάξεις, που δεν επιτρέπουν την εγγραφή των συμβασιούχων στα σωματεία με πλήρη δικαιώματα.

Απαιτούμε:

  • Κατάργηση των δουλεμπορικών προγραμμάτων εργασίας (κοινωφελής εργασία – τοπικά σχέδια δράσης για την προώθηση της απασχόλησης).
  • Προσλήψεις για την κάλυψη των αναγκών των ΟΤΑ σε προσωπικό με σταθερή δουλειά και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Δημόσιες και δωρεάν κρατικές υπηρεσίες και δομές, που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες.

Ρόδος, 11-04-2015