«Έφυγε» ο Crow – Ο πραγματικά τελευταίος των Μοϊκανών [φωτό]

Ο Joe Medicine Crow, μυθική φιγούρα της φυλής Apsaalooke, επονομαζόμενος και « Crow » από τους αποίκους της Αμερικής, πέθανε σε ηλικία 102 ετών έχοντας ζήσει μια ζωή ανάμεσα σε δύο πολιτισμούς και τρεις αιώνες.

Γεννήθηκε σε μια φάρμα στο Lodge Grass, στην Μοντάνα των ΗΠΑ, το 1923. Η φυλή του ήταν εγκαταστημένη στις Μεγάλες Λίμνες και ωθήθηκε σταδιακά, όπως έγινε με τις φυλές Σιού και Σαγιέν, από την πίεση των αποίκων που ήρθαν από την Ευρώπη.

Ο νεαρός Ινδιάνος Apsaalooke μεγάλωσε με τις ιστορίες του θείου του, ενός ανιχνευτή με το όνομα «Λευκός Βίσωνας που γυρίζει» και ο οποίος διασώθηκε από τη σφαγή της φυλής. Το παρελθόν γέμισε τον νεαρό Ινδιάνο με πάθος για την ιστορία και τη γνώση. Είναι ο πρώτος στη φυλή του που σπούδασε και πήγε στην Οκλαχόμα, στο Ορεγκον αλλά και στην Καλιφόρνια για να μελετήσει ανθρωπολογία. Είναι ο πρώτος Ινδιάνος στην ιστορία που πήρε μάστερ το 1939.

Συνδέθηκε με τον μεγάλο αμερικανό σκηνοθέτη Ραούλ Γουόλς και τον ακολούθησε στα γυρίσματα της ταινίας «Η φανταστική απειλή» με πρωταγωνιστή τον Ερον Φλιν, ο οποίος ερμηνεύει τον αμερικανό αξιωματικό. Αλλά η εμπειρία του σταματάει απότομα γιατί κρίνει ότι ο σκηνοθέτης ερμηνεύει όπως θέλει τα ιστορικά γεγονότα. Επιστρέφει στις σπουδές του αλλά αναγκάζεται να μπει στο στρατό.

Βρέθηκε στην 103η μεραρχία πεζικού και πήγε στο ευρωπαϊκό μέτωπο, στην απόβαση της Νορμανδίας, στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκεί πολέμησε σαν πραγματικός ινδιάνος και κέρδισε τον τίτλο του αρχηγού πολέμου: ήξερε μετά την απόκτηση ενός οχυρού πώς να αφοπλίζεις τον εχθρό, να τραυματίζεις έναν άλλο χωρίς να τον σκοτώνεις, να του κλέβεις τα άλογα αλλά και εξοπλισμό από τους αξιωματικούς του Χίλτερ.


Όταν επέστρεψε στις ΗΠΑ ως πολίτης, ο Joe Medicine Crow εργάστηκε στο Γραφείο Υποθέσεων των Ινδιάνων του κράτους και επί τριάντα χρόνια έζησε μια διπλή ζωή: το πρωί στο γραφείο ντυνόταν όπως οι αμερικανοί και το απόγευμα στο σπίτι του ντυνόταν σαν Ινδιάνος. «Ζω σε δύο κόσμους και αυτό μου αρέσει» έχει δηλώσει στο τοπικό περιοδικό Billings Gazette.

Εγινε ο πρώτος ιστορικός της φυλής του και έγραψε ο ίδιος τη δική του άποψη για την μάχη του Little Bighorn που έγινε μεταξύ λευκών και Ινδιάνων.

Στο τέλος της ζωής του, ο Ινδιάνος apsaalooke δέχεται πραγματική βροχή από τιμητικές διακρίσεις. Το 2008 πήρε το βραβείο Bronze Star των ΗΠΑ για την συμμετοχή του στον πόλεμο και την ίδια χρονιά πήρε το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής στη Γαλλία.

Το 2009 πήρε από τα χέρια του Μπαράκ Ομπάμα το Presidential Medal of Freedom, την υψηλότερη διάκριση για πολίτη των ΗΠΑ.

Ο άνθρωπος που πέρασε πραγματικά ανάμεσα σε δύο πολιτισμούς δεν είχε ψευδαισθήσεις για την ασυμμετρία τους. Θυμόταν με θλίψη πόσο άγρια δολοφονήθηκαν τα άλογα πόνι της φυλής του, το 1920, τα οποία είχαν ενοχοποιηθεί ότι κατέστρεφαν τις καλλιέργειες. Αυτό το μακελειό χιλιάδων αλόγων μεταμόρφωσε τραγικά τον τρόπο ζωής της φυλής του.

«Η κυβέρνηση έκανε τα πάντα για να υιοθετήσουμε τους τρόπους των λευκών. Το προσπάθησε πραγματικά, αλλά εμείς κατορθώσαμε να διατηρήσουμε ένα είδος πολιτισμικής ξεροκεφαλιάς» είχε δηλώσει στο Billings Gazette.

Η κηδεία του έγινε με στρατιωτικές τιμές και τιμήθηκε από τη φυλή του: