Χωρίς ναυαγοσώστες κινδυνεύουν να μείνουν 143 δήμοι

Εκατό σαράντα τρεις δήμοι, που διαθέτουν παραλίες, αδυνατούν να καλύψουν οικονομικά τη δαπάνη για τους ναυαγοσώστες.

Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, οι 143 δήμοι έχουν επωμιστεί οικονομικό «βραχνά» συνολικού ύψους 21 εκατομμυρίων ευρώ για την πρόσληψη ναυαγοσωστών, την αγορά και διάθεση του κατάλληλου εξοπλισμού κ.α.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η ΚΕΔΕ επισημαίνει ότι η σχετική αρμοδιότητα μεταφέρθηκε στους δήμους με το Προεδρικό Διάταγμα 31/2018, χωρίς τους αντίστοιχους πόρους.

Εξαιτίας και των αρνητικών επιπτώσεων που είχε στα οικονομικά της αυτοδιοίκησης η πανδημία του COVID, οι δήμοι, αναφέρει η ΚΕΔΕ, δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στη δαπάνη αυτή. «Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι αιρετές διοικήσεις των 143 αυτών δήμων να έρθουν αντιμέτωπες ακόμη και με απόδοση ποινικών ευθυνών». Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου επισημαίνει ότι η πρόθεση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, «να δει το θέμα σε συνεργασία με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπ. Οικονομικών, κ. Σκυλακάκη, είναι θετικό καταρχήν γεγονός, όμως δεν αρκούν οι καλές προθέσεις. Χρειάζεται να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα για να είμαστε συνεπείς στους δημότες μας και για να κρατάμε ασφαλείς τις παραλίες μας».

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ