Χωρίς ασθενοφόρο και γιατρό η Νότια Ρόδος

Τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στις υγειονομικές μονάδες της Ρόδου αναδεικνύει η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Νότιας Ρόδου. Ελλείψεις που έρχονται στο προσκήνιο ακόμα περισσότερο με την έναρξη της τουριστικής περιόδου και την άφιξη στο νησί χιλιάδων τουριστών.

«Οι δομές Δημόσιας Υγείας της περιοχής δεν έχουν την επάρκεια σε υγειονομικό προσωπικό και υποδομές ώστε να είναι ασφαλείς οι μόνιμοι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και οι επισκέπτες», σημειώνει η Επιτροπή, προσθέτοντας ότι «η βασική δομή Δημόσιας Υγείας της περιοχής, το Περιφερειακό Ιατρείο Γενναδίου εξακολουθεί να βασίζεται κυρίως σε αγροτικούς γιατρούς, καθώς στο ιατρείο δεν υπάρχει ούτε ένας μόνιμος ειδικευμένος γιατρός. Το νοσηλευτικό προσωπικό παρά τις τρεις προσλήψεις συμβασιούχων νοσηλευτριών δεν επαρκεί για να καλύψει την εικοσιτετράωρη λειτουργία του ιατρείου. Ενώ ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, που είναι απαραίτητο για μια τόσο απομακρυσμένη από το νοσοκομείο περιοχή, δεν έχει έρθει ακόμα παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις διάφορων αρμοδίων».

Για αυτά τα σοβαρά προβλήματα καθώς και άλλα ζητήματα της περιοχής θα συνεδριάσει η Επιτροπή Κατοίκων Νότιας Ρόδου την Τετάρτη 20 Απρίλη στις 7 μ.μ. στο σχολείο της Λαχανιάς.

Η Επιτροπή σημειώνει: «Το υγειονομικό προσωπικό της περιοχής προσπαθεί υπό αντίξοες συνθήκες και προσφέρει σημαντικό έργο. Όμως αναρωτιόμαστε πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες του πολλαπλάσιου πληθυσμού την τουριστική σεζόν, όταν τη χειμερινή περίοδο η λειτουργία του Π.Ι. Γενναδίου ήταν ήδη οριακή. Σε πολλές περιπτώσεις ένας αγροτικός γιατρός και μια νοσηλεύτρια δεν προλάβαιναν αντικειμενικά να ανταποκριθούν. Την ίδια ώρα που έπρεπε να κάνουν rapid test σε μαθητές των σχολείων, έπρεπε να συνταγογραφήσουν φάρμακα και να προσφέρουν πρώτες βοήθειες σε επείγοντα περιστατικά.

Δυστυχώς, με ευθύνη της κυβέρνησης εξακολουθεί να επικρατεί στη Νότια Ρόδο, αλλά και σε όλο το νησί μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία και τη ζωή του μόνιμου πληθυσμού και των επισκεπτών. Για όλη τη Ρόδο υπάρχουν μόνο τρία ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ! Την ίδια ώρα οι καταγγελίες του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου αναδεικνύουν την τριτοκοσμική κατάσταση που επικρατεί, με έλλειψη πετρελαίου, ζεστού νερού, καθαρών κλινοσκεπασμάτων και την έλλειψη του αναγκαίου υγειονομικού προσωπικού.

Σε αυτή την τραγική κατάσταση που κυριολεκτικά ο άρρωστος που δεν έχει λεφτά δεν μπορεί να βρει την υγειά του, προστίθεται και το τεράστιο πρόβλημα της ακρίβειας. Η πλειοψηφία των νοικοκυριών στο νησί δεν μπορεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες όπως super market, φάρμακα, λογαριασμούς ρεύματος, φροντιστήρια κ.ά. Όμως για εμάς τους Νοτιοροδίτες προστίθεται ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα: Λόγω της μεγάλης απόστασης από την πόλη είμαστε υποχρεωμένοι να μετακινούμαστε συχνά και πλέον αδυνατούμε να καλύψουμε το υπέρογκο κόστος των καυσίμων».

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest

Share This