Χατζής Χατζηευθυμίου : “Αφαίρεσαν κολώνες φωτισμού απο τα Κρητικά για να φωτίσουν το πάρκο Δημοκρατίας”

Παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες παρεμβάσεις της δημοτικής Αρχής στην περιοχή των Κρητικών με την καθαίρεση του 50% των ιστών φωτισμού.

Είναι γνωστό ότι το έργο των Κρητικών αποτελεί τμήμα της περιμετρικής του πρώην δήμου Ροδίων και το έργο κατασκευάσθηκε με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση .

Το έργο κατασκευάσθηκε μετά από μελέτη που υπεβλήθη στην τότε Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και η οποία ενεκρίθη από τα αρμόδια όργανα.

Σήμερα πληροφορούμαστε από τα τοπικά ΜΜΕ ότι μετά από μελέτη των Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η οποία αποφαίνεται ότι οι ιστοί που τότε τοποθετήθηκαν δεν συνεισφέρουν ουσιαστικά στο φωτισμό της περιοχής απεφασίσθη η απομάκρυνση του 50% των τοποθετημένων ιστών προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για το φωτισμό του πάρκου Δημοκρατίας έναντι του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Παράλληλα και όλα τα φωτιστικά που ευρίσκονται στην πλευρά των κατοικιών της περιοχής αλλά και εκείνα που ευρίσκονται στην πλευρά της θαλάσσης δεν λειτουργούν, δεν γνωρίζουμε αν και αυτά θα μεταφερθούν κάπου αλλού .

Εδώ εγείρονται δύο ερωτήματα :

  1. Παρουσιάζονται δύο μελέτες η μία εγκεκριμένη από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πλήρωσε για την υλοποίηση του έργου και μία δεύτερη από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου Ρόδου που αποφαίνεται ότι κακώς τοποθετήθηκε ο συγκεκριμένος αριθμός ιστών φωτισμού

Είναι σωστές και οι δύο μελέτες ? Μήπως η δεύτερη ακυρώνει την ορθότητα της πρώτης ? και

  1. Ενημερώθηκαν τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι μέρος του έργου που χρηματοδοτήθηκε από αυτήν ακυρώνεται ?

Ασφαλώς και δεν έχουμε αντίρρηση στον φωτισμό του πάρκου Δημοκρατίας.

Αλλά αυτό το έργο θα πρέπει να υλοποιηθεί με την καταστροφή κάποιου άλλου ?

Πληρώνει ο δήμος Ρόδου 50.000 € για τη συντήρηση των ιστών που καθαιρούνται από την περιοχή Κρητικών και δεν μπορούσε να πληρώσει κάποιο επιπλέον ποσό για την τοποθέτηση νέων ?

Αυτή η δραστηριότητα ασφαλώς υλοποιείται μετά από απόφαση του κ. Δημάρχου δεν γίνεται αυθαίρετα μετά από πρωτοβουλία των μηχανικών των Τεχνικών Υπηρεσιών.

Εξ όσων γνωρίζουμε οι δήμαρχοι όλων των πόλεων όχι μόνον της Ελλάδας αλλά όλου του κόσμου στοχεύουν στο να παρουσιάζεται η πόλη τους φωτεινή και όχι να κυριαρχεί το σκότος που είναι και σύμμαχος κάθε άνομης δραστηριότητας

Κύριε δήμαρχε προσθέστε φωτισμό ακόμη και στα σημεία που υπάρχει, δημιουργείστε με τον τρόπο αυτό ασφάλεια στους πολίτες και τους επισκέπτες του νησιού μας και διώξτε από τη Ρόδο τους κάθε λογής περιθωριακούς

Γράφω αυτό το άρθρο με την ελπίδα ότι έστω και τώρα θα τροποποιήσετε την απόφαση για μείωση του φωτισμού στην περιοχή Κρητικών, που πιθανών να έχει και τραγικά αποτελέσματα. Το ίδιο ισχύει και για οποιαδήποτε άλλη περιοχή του νησιού.

Δεν μπορώ να φαντασθώ ότι ο δήμαρχος του νησιού του Θεού Απόλλωνα τάσσεται κατά του φωτός και υπέρ του σκότους .

Χατζής Ν. Χατζηευθυμίου