Χατζηδιάκος σε Δημοτική Αρχή: “…τα 70χίλιαρα συν ΦΠΑ είναι για εξυπηρέτηση προεκλογικών δεσμεύσεων;”

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2021

Η συζήτηση επι του Προϋπολογισμού έχει καθιερωθεί ως η κορυφαία συνεδρίαση όλων των θεσμικών οργάνων. Για τον λόγο αυτό και παρότι ο Νόμος προβλέπει την ψήφισή του μέχρι 15 Νοεμβρίου κατανοούμε την καθυστέρηση. Ίσως θέλατε να προετοιμαστείτε καλύτερα, ή προφανώς περιμένατε να ψηφιστεί χθες ο Κρατικός προϋπολογισμός για να εναρμονιστείτε μ’ αυτόν. Αδίκως όμως περιμέναμε γιατί τελικά:

«ὤδινεν ὄρος καί ἔτεκεν μῦν»

Κύριε δήμαρχε, σας δόθηκε χρόνος να μας παρουσιάσετε ένα προϋπολογισμό α)με κοινωνικές ευαισθησίες λόγω της πανδημίας, β)με αναπτυξιακές προοπτικές, δεδομένης της κυβερνητική στήριξης που σας παρέχεται – κατά τα λεγόμενα σας-, γ)με καινοτόμες δράσεις – σύμφωνα με τις εξαγγελίες σας-. Αντ’ αυτού μας παρουσιάζετε ένα προϋπολογισμό που συμπεριλαμβάνει όλες τις ατέλειες και τις παθογένειες που επισημάναμε στον περσινό σας προϋπολογισμό. Προφανώς κάθε μήνα του 2021 θα φέρνετε τροποποίηση του Π/Υ. Ειδικότερα:

1)Πέρυσι είχατε το ελαφρυντικό ότι μόλις αναλάβατε την ευθύνη του δήμου και προβήκατε σε δήθεν κατεπείγουσες παρεμβάσεις, για να δικαιολογήσετε τις κατατμήσεις ομοειδών προμηθειών. Τώρα ποιος ο λόγος; Έχετε όλο το χρόνο να κάνετε διαγωνισμούς, επιτυγχάνοντας οικονομίες κλίμακος, σύμφωνα με την αρχή της οικονομικότητας. Αντ΄ αυτού προβαίνετε και πάλι σε κατατμήσεις των προμηθειών, όπως:

Α) Η προμήθεια κάδων 10 Χ 24.800 Ευρώ

Β) Η παροχή υπηρεσιών υποβοήθησης των Τ.Υπ. 10 Χ 5.000 Ευρώ

Γ) Ο καθαρισμός των ρεμάτων 10 Χ 24.800 Ευρώ

Δ) Η προμήθεια συστημάτων καταιονισμού 10 Χ 74.800 Ευρώ

Ε) Η συντήρηση πρασίνου (κλαδέματα κλπ.) 10 Χ 80.000 Ευρώ

Και τίθεται το ερώτημα: Προς τι οι κατατμήσεις; Θα δικαιολογηθείτε επικαλούμενοι σύντμηση χρόνου. Όμως «η κοινωνία βοά». Οι επαγγελματίες αναρωτιούνται, μήπως τα 20χιλιάρα, 5χίλιαρα και τώρα τα 70χίλιαρα συν ΦΠΑ ανατίθενται ονοματισμένα για εξυπηρέτηση προεκλογικών δεσμεύσεων;

Αυτό όμως είναι σε βάρος των συμφερόντων του Δήμου, ειδικά το 2021 που προβλέπεται ως έτος «ισχνών αγελάδων».

2)Πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας η πρόθεση σας ότι στον διαγωνισμό καθαριότητας προστίθενται και οι υπηρεσίες πρασίνου. Προς τι λοιπόν οι κατατμήσεις με τα 80χίλιαρα στην συντήρηση πρασίνου;

3)Υποτιμάτε και υποβαθμίζετε το στελεχιακό δυναμικό των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου μας, παρότι διαθέτουν ικανό αριθμό σε έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό, για τη σύνταξη φακέλων έργων, καλύτερα από οποιοδήποτε ιδιωτικό τεχνικό γραφείο. Αντί να τους εμπιστευτείτε, αφήνετε να πλανάται στην κοινωνία ότι η πλειάδα των μηχανικών όλων των ειδικοτήτων δεν μπορεί να προσφέρει και μοιράζετε 5χιλιαρα εκεί που έχετε να εξοφλήσετε «γραμμάτια»;

4)Κάνετε κατάτμηση των δαπανών πολιτικής προστασίας, μοιράζετε 20χιλιαρα για καθαρισμούς ρεμάτων στις ενότητες. Όμως αυτή είναι μη νόμιμη δαπάνη, γιατί αυτό είναι πλέον καθαρή αρμοδιότητα της ΠΝΑΙ. Εφόσον υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με αντίστοιχη χρηματοδότηση, τότε μόνο μπορεί να εγγραφεί στον προϋπολογισμό.

Ακόμη δεν προβλέπεται πουθενά ούτε ένα ευρώ για την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ 2040, όπως εξαγγείλατε πανηγυρικά. Μήπως θα περιμένετε το 2040 για να προβλέψετε τα απαιτούμενα κονδύλια της αμοιβής του προσωπικού που θα προσληφθεί (αν προσληφθεί).

5)Προνοιακά – κοινωνικά – στήριξη σε ανέργους

Άφησα σκόπιμα τελευταίο (αλλά όχι έσχατο) το σπουδαιότερο.

Εξαγγείλατε πανηγυρικά την καταβολή βοηθήματος με 300 Ευρώ σε όσους εργαζόμενους δεν απασχολήθηκαν λόγω της πανδημίας και δεν έχουν λάβει επίδομα ανεργίας ή άλλο βοήθημα.

Αλήθεια με ποια κριτήρια; Ποιός έθεσε τα κριτήρια για τον δήμο; Ο κ. Καμπούρης και ο κ. Καμπουράκης;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι λειτουργούμε μέσα σε μία δημοκρατία που όλοι έχουν λόγο και ρόλο και λαμβάνουμε δημοκρατικά συλλογικές αποφάσεις μεταξύ όλων των παρατάξεων.

Δεν θα έπρεπε να συσταθεί μια διαπαραταξιακή επιτροπή, με εσάς, με τον κ. Πότσο που βιώνει ο ίδιος τα προβλήματα της εργατικής τάξης, με τον κ.Παλαιολόγο, που «έφαγε τα νιάτα του» στο εργατικό κέντρο, τον κ.Καφετζή που ήταν πρόεδρος των ιδιόκτητων τουριστικών λεωφορείων, την κ. Μπιλιά που βιώνει τα προβλήματα των ιδιωτικών υπαλλήλων;

Παρόλα αυτά έχετε εγγράψει ένα Κωδικό με μόλις 60.000 ευρώ, που μετα βίας επαρκεί για χορήγηση βοηθήματος σε μόλις 200 από τους 15.000 και πλέον άνεργους. Εμείς προτείνουμε την αύξησή του σε 400.000 ευρώ κατ’ αρχήν, περικόπτοντας τις άνω μη νόμιμες δαπάνες που αναφέραμε, ώστε να ισοσκελιστεί και τυπικά ο προϋπολογισμός.

Κύριες-οι συνάδελφοι της πλειοψηφίας, από εδώ και εμπρός θα αναμετριέστε και θα ανταγωνίζεσθε μόνο με τον εαυτό σας. Δεν θα συγκρίνεστε, ούτε θα έχετε άλλοθι της σύγκρισης με το παρελθόν (που ούτως ή άλλως ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΘΕΙΤΕ).

Μπορεί να είστε τα αγαπημένα παιδιά της κυβέρνησης, αλλά το κλίμα του 2021 προδιαγράφεται ζοφερό. Οι δαπάνες των ΟΤΑ στον κρατικό προϋπολογισμό που ψηφίστηκε χθες, μειώθηκαν στα 1,9 δις από 4,5 δις που ήταν κάποτε. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι θα γίνει «η σφαγή των αμνών», αν δεν στηριχθούμε στις δυνάμεις του δήμου μας, με την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών μας πηγών.

Γι’ αυτό κύριε πρόεδρε, εφόσον δεν γίνουν δεκτές οι παραπάνω παρατηρήσεις μας, ώστε να ενοποιήσετε τις πιο πάνω κατατμήσεις και να περικόψετε τις μη νόμιμες δαπάνες.

Η Παράταξη μας ψηφίζει μόνο:

– Τις δαπάνες που ψηφίσαμε (και όχι αυτές που καταψηφίσαμε) στο τεχνικό πρόγραμμα

– Τις κοινωνικές δαπάνες όπως προτείναμε να αυξηθούν. Και,

-Τις λειτουργικές δαπάνες αμοιβής και ασφάλισης του προσωπικού.

Και καταψηφίζουμε τους λοιπούς κωδικούς.

Για την δημοτική παράταξη

«ΡΟΔΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ»

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ

ΦΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΣ