Χάπι από τη Pfizer κατά του κορονοϊού: Μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής COVID-19 κατά 89%

Για κλινική δοκιμή για το πειραματικό αντιικό χάπι της Pfizer ενάντια στον κορονοϊό διακόπηκε πρόωρα μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι μειώνει κατά 89% τις πιθανότητες νοσηλείας ή θανάτου για τους ενήλικες που αντιμετωπίζουν κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρή COVID-19, ανακοίνωσε η εταιρεία. Είναι το δεύτερο χάπι κατά του κορονοϊού και μια ακόμη ανακοίνωση που δίνει ελπίδες για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Τα αποτελέσματα φαίνεται να ξεπερνούν εκείνα που έχουν γίνει γνωστά από την Merck για το δικό της χάπι, σύμφωνα με τα οποία μειώνεται στο μισό η πιθανότητα θανάτου ή νοσηλείας για τους ασθενείς με COVID-19 που επίσης αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση.

Η θεραπεία, που θα ονομάζεται Paxlovid, περιλαμβάνει τρία χάπια, τα οποία θα χορηγούνται δύο φορές την ημέρα, σύμφωνα με το Reuters.

Χάπι της Pfizer: Τι έδειξε η μελέτη

Η σχεδιαζόμενη ανάλυση σε 1.219 ασθενείς στη μελέτη της Pfizer εξέτασε τις νοσηλείες ή τους θανάτους ανάμεσα σε ανθρώπους που είχαν διαγνωστεί με ήπια ή μέτρια COVID-19 με τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου να αναπτύξουν σοβαρή νόσο, όπως η παχυσαρκία και η ηλικία.

Διαπιστώθηκε ότι το 0,8% όσων έλαβαν το χάπι της Pfizer τρεις ημέρες πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων νοσηλεύτηκε και κανείς δεν πέθανε μέσα σε 28 ημέρες από τη θεραπεία. Αυτό, σε σύγκριση με ένα ποσοστό νοσηλειών 7% για τους ασθενείς που έλαβαν placebo. Υπήρχαν επίσης 7 θάνατοι στην ομάδα με τα placebo.

Τα ποσοστά ήταν παρόμοια για τους ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε μέσα σε πέντε ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων – το 1% από την ομάδα νοσηλεύτηκε, σε σύγκριση με το 6,7% από την ομάδα με το placebo, στην οποία διαπιστώθηκαν 10 θάνατοι.

«Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι το αντιιικό μας χάπι, αν εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές, έχει τη δυνατότητα να σώσει τις ζωές ασθενών, καθώς μειώνει τη σοβαρότητα της λοίμωξης Covid-19 και περιορίζει τις 9 στις 10 νοσηλείες», δήλωσε ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά σε σχετική ανακοίνωση.

Pin It on Pinterest

Share This