Χάος με τα εμβόλια στην Ιταλία: Παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο λόγω φόβων για την υγεία τους


Η έναρξη της σχολικής χρονιάς στην Ιταλία επισκιάστηκε από το χάος που έχει προκληθεί με τα εμβόλια, εξαιτίας της σύγχυσης που έχει προκληθεί με την κυβερνητική πολιτική για το θέμα αυτό.

Στην Μπολόνια μόνο, περίπου 1.000 παιδιά με επιβαρυμένο ανοσοποιητικό σύστημα θα αναγκαστούν να μην πάνε στο σχολείο την Τετάρτη, εξαιτίας της αβεβαιότητας για το αν έχουν εμβολιαστεί οι συμμαθητές τους. Επιπλέον, σε όλη τη χώρα υπάρχουν περιπτώσεις γονιών που δηλώνουν ψευδώς ότι παιδιά προσχολικής ηλικίας έχουν εμβολιαστεί.

Η νομοθεσία που είχε περάσει η προηγούμενη κυβέρνηση προέβλεπε 10 υποχρεωτικά εμβόλια για τα παιδιά προκειμένου να φοιτήσουν σε δημόσια σχολεία, ενώ απαιτούνταν προσκόμιση σχετικού πιστοποιητικού από γιατρό. Ομως, τον Αύγουστο η σημερινή κυβέρνηση πέρασε τροπολογία που επιτρέπει στους γονείς να βεβαιώσουν οι ίδιοι ότι το παιδί τους έχει εμβολιαστεί. Ψηφοφορία που αναμένεται να γίνει αυτόν τον μήνα πιθανότατα θα μεταθέσει για τον Μάρτιο του 2019 την υποχρέωση να υπάρχει ιατρικό πιστοποιητικό.

Την προηγούμενη εβδομάδα, υπό την πίεση των τοπικών αρχών, οργανώσεων γονέων και εκπαιδευτικό, το υπουργείο Υγείας αναγκάστηκε να αποσύρει τροπολογία που προέβλεπε ότι τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί μπορούν να πάνε στο σχολείο. Ομως, διατήρησε το μέτρο για τη βεβαίωση από γονείς και όχι από γιατρό. Ομως, υπάρχει ανησυχία για ψευδείς βεβαιώσεις και για τον κίνδυνο που διατρέχουν τα παιδιά που έχουν προβλήματα υγείας.

Χαρακτηριστική η περίπτωση ενός 8χρονου από το Τρεβίζο, που έχει υποβληθεί σε θεραπεία για λευχαιμία. Το ζήτημα έγινε πρώτη είδηση την Τρίτη στην Ιταλία, καθώς γιατρός έγραψε σε ανάρτηση στο Facebook ότι το παιδί δεν πάει στο σχολείο επειδή υπάρχουν φόβοι για την υγεία του καθώς πέντε συμμαθητές του δεν έχουν εμβολιαστεί.

«Αυτή είναι μια στιγμή μεγάλης σύγχυσης. Ο κόσμος πρέπει να είναι σίγουρος ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή. Οι ψευδείς βεβαιώσεις είναι έγκλημα», δήλωσε ο Ρομπέρτο Μπουριόνι, καθηγητής μικροβιολογίας και ιολογίας στο πανεπιστήμιο Vita-Salute San Raffaele στο Μιλάνο. Ο καθηγητής, που κάνει καμπάνια υπέρ των εμβολίων, αυτό το καλοκαίρι δέχθηκε απειλές από το κίνημα που αντιτίθεται σε αυτά.

Πολιτικοί του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, που μετέχει στην κυβέρνηση, ισχυρίζονται ότι τα εμβόλια είναι όσο επικίνδυνες είναι οι ασθένειες από τις οποίες προστατεύουν. Επιπλέον ο Ματέο Σαλβίνι, υπουργός Εσωτερικών, είχε δηλώσει τον Ιούλιο ότι η απαίτηση για 10 εμβόλια είναι υπερβολική.

Πηγή: Guardian

 

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια