Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το πόσο χαμηλά θα πρέπει να είναι η πίεση, σε άτομα που ξεκινούν θεραπεία για την υπέρταση.
Οι οδηγίες (JNC8) που ισχύουν αυτή την στιγμή, αναφέρουν ότι ένας στόχος, να διατηρείται η συστολική πίεση κάτω από 140 mmHg, είναι εφικτός και προσφέρει την μεγαλύτερη ασφάλεια. Μάλιστα για άτομα άνω τον 60 ετών, ο στόχος μπορεί να είναι το 150 mmHg.
Με την έκδοση των παραπάνω οδηγιών, το κυνήγι της πίεσης χαλάρωσε, σε σχέση με τις προηγούμενες, που ήθελαν την πίεση σε χαμηλότερα επίπεδα. Ο λόγος ήταν διότι οι χαμηλότερες πιέσεις, σε μελέτες που διενεργήθηκαν, δεν έδωσαν επιπλέον όφελος, όσον αφορά στη μείωση των εμφραγμάτων και των θανάτων. Μέχρι να ανακοινωθούν τα πρώιμα αποτελέσματα της SPRINT…
H SPRINT είναι μια μελέτη η οποία έγινε στις ΗΠΑ με ευθύνη National Institutes of Health (NIH), με σκοπό να διερευνηθεί αν η συστολική πίεση κάτω από 120 mmHg έχει κάποιο καρδιαγγειακό όφελος. Η μελέτη αυτή είχε σχεδιασθεί για να διαρκέσει 8- 10 χρόνια, διακόπηκε όμως γιατί τα αποτελέσματα ήταν σαφή, πριν την ολοκλήρωση της.
Συγκεκριμένα, η SPRINT ανέδειξε εντυπωσιακά οφέλη για την καρδιά και τους θανάτους, από την επίτευξη χαμηλής συστολικής πίεσης κάτω από 120 mmHg. Πιο αναλυτικά, στην ομάδα που κατάφερε να ελέγξει την συστολική πίεση κάτω από 120 mmHg, μειώθηκαν τα εμφράγματα σε ποσοστό 30% και οι θάνατοι κατά 25%.
Στην μελέτη αυτή συμμετείχαν άνθρωποι ηλικίας πάνω από 50 ετών, αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου, με την προϋπόθεση να μην έχουν διαβήτη και να μην έχουν υποστεί προηγουμένως έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Τα άτομα αυτά μοιράστηκαν σε δυο ομάδες, από τις οποίες η μια είχε σαν στόχο συστολική πίεση κάτω από 120 mmHg και η άλλη κάτω από 140 mmHg. Ο στόχος για τις δύο ομάδες επιτεύχθηκε με διάφορα φάρμακα, χωρίς να υπάρχουν περιορισμοί για τους γιατρούς.
Η μεγάλη μείωση των εμφραγμάτων και των θανάτων, με την αυστηρή ρύθμιση της πίεσης, ανάγκασε τους ερευνητές να διακόψουν την έρευνα και να ανακοινώσουν τα πρώιμα αυτά αποτελέσματα. Τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από αυτή τη μελέτη, αναταράσσουν τα νερά και δικαιώνουν όσους είχαν ανησυχίες για την χαλάρωση των στόχων.
Μετά τις ανακοινώσεις αυτές αναμένουμε την πλήρη ανάλυση της μελέτης, κάτι που θα φέρει ένταση στο διάλογο για την ρύθμιση της πίεσης και ίσως οδηγηθούμε εκ νέου σε αλλαγή των οδηγιών.
Αναμένουμε λοιπόν…
Ρηγόπουλος Δημήτριος, Παθολόγος-Διαβητολόγος
Πηγή: onmed.gr