Ένα φυσικό ζιζανιοκτόνο, με δραστική ουσία αιθέρια έλαια, έχει δημιουργηθεί στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλίας, Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων, Εργαστήριο Μηχανικής Μεταποίησης, Εργαστήριο Ζιζανιολογίας.
Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχαν ο ζιζανιολόγος αναπληρωτής καθηγητής του ΤΕΙ Θεσσαλίας Ιωάννης Βασιλάκογλου και ομάδα τριών φοιτητριών από την Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας που όλοι μαζί είναι συμμέτοχοι σε σχετικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που έχει εκδοθεί και βρίσκεται στο στάδιο διαπραγμάτευσης με επιχειρηματίες για να βγει σε βιομηχανική παραγωγή με πολλαπλές χρήσιμες εφαρμογές στην βιολογική γεωργία και οφέλη για τους χειριστές του, λόγω της έλλειψης τοξικότητας.
Για την παρασκευή του χρησιμοποιούνται η νανοτεχνολογία και προηγμένες τεχνικές ενθυλάκωσης με λυοφιλίωση. Η σύνθεση του φυσικού ζιζανιοκτόνου περιλαμβάνει ως βασικό συστατικό ένα αιθέριο έλαιο ή συνδυασμό περισσότερων ελαίων και ένα φορέα ενθυλάκωσης.
Αυτά τα συστατικά, σύμφωνα με όσα δηλώνει ο ένας εκ των ερευνητών, αναπληρωτής καθηγητής Κώστας Πετρωτός, αναμειγνύονται, ομογενοποιούνται και λυοφιλιωποιούνται, ώστε να δημιουργηθεί ένα σκεύασμα βρέξιμης σκόνης.
Το παραγόμενο σκεύασμα διασπείρεται άριστα στο νερό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μη εκλεκτικό ζιζανιοκτόνο για τον έλεγχο των ζιζανίων σε διάφορες καλλιέργειες βιολογικής γεωργίας ή ολοκληρωμένης διαχείρισης γεωργικής παραγωγής.
Πειράματα
Σύμφωνα με τον κ. Πετρωτό, δύο πειράματα φυτοδοχείων και δύο πειράματα αγρού διεξήχθησαν στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Θεσσαλίας προκειμένου να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα ενός νέου φυσικού ζιζανιοκτόνου (με δραστικό συστατικό το αιθέριο έλαιο ρίγανης) εναντίον πλατύφυλλων και αγρωστωδών ζιζανίων. Στα πειράματα φυτοδοχείων σπάρθηκαν τα ζιζάνια τραχύ βλήτο, λουβουδιά, και σπονδυλωτή σετάρια. Οι επεμβάσεις του ζιζανιοκτόνου περιελάμβαναν τρεις δόσεις (0,4, 0,8 και 1,5 Lt/στρ) και δύο στάδια εφαρμογής, προφυτρωτικα και μεταφυτρωτικά. Οι προφυτρωτικές επεμβάσεις εφαρμόστηκαν αμέσως μετά τη σπορά των ζιζανίων. Οι μεταφυτρωτικές εφαρμόστηκαν όταν τα πλατύφυλλα και τα αγρωστώδη ζιζάνια βρίσκονταν στο στάδιο των 2-4 φύλλων και 2-3 φύλλων, αντίστοιχα.
Επιπλέον στα πειράματα αγρού, ο φθινοπωρινός πειραματικός αγρός ήταν μολυσμένος με τα ζιζάνια λάμιο, άγριο σινάπι, βερονίκη, στελλάρια, κουφάγκαθο, ανθεμίδα, καπνόχορτο και αγριοβρώμη, ενώ στον εαρινό αγρό επικρατούσαν τα είδη τραχύ βλήτο και γλυστρίδα. Οι επεμβάσεις αγρού του ζιζανιοκτόνου έγιναν στα στάδια των 2-4 και 6-10 φύλλων και περιελάμβαναν δύο δόσεις (2,3 και 3,0 Lt/στρ).
Εφαρμόστηκε, σύμφωνα με τον κ. Πετρωτό, το πειραματικό σχέδιο των πλήρων ομάδων σε ελεύθερη διάταξη με τέσσερις επαναλήψεις. Σε όλα τα πειράματα, η εφαρμογή των ζιζανιοκτόνων έγινε με ψεκαστήρα ακριβείας, ο οποίος έφερε 6 ακροφύσια διπλού ριπιδίου και ήταν ρυθμισμένος να εφαρμόζει 40 λίτρα νερό ανά στρέμμα με πίεση 3atm.
Αποτελέσματα
Στα πειράματα φυτοδοχείων, η μεγαλύτερη δόση εφαρμογής πέτυχε, σύμφωνα με τον κ. Πετρωτό, άριστο έλεγχο των δύο πλατύφυλλων ζιζανίων και ικανοποιητικό έλεγχο του αγρωστώδους. Στα πειράματα αγρού, το φυσικό ζιζανιοκτόνο αντιμετώπισε άριστα τα φθινοπωρινά πλατύφυλλα ζιζάνια και το τραχύ βλήτο, ενώ πέτυχε καλό έλεγχο της αγριοβρώμης και μερικό έλεγχο της γλυστρίδας.