Ελληνικό LEO2HΕL στην ρωσική “Red Flag” των αρμάτων: Tο Tank Biathlon 2014

Oλα δείχνουν ότι ο Εληνικός Στρατός θα συμμετάσχει στην μεγαλύτερη διαγωνιστική αναμέτρηση αρμάτων μάχης, (την Red Flag των αρμάτων μάχης, όπως αποκαλείται) παγκοσμίως, στον διεθνή διαγωνισμό «Δίαθλο Αρμάτων [Μάχης]» («Tank Biathlon») του 2014.

H Διεύθυνση Τεθωρακισμένων συμφωνεί να μετάσχει ένα άρμα LEO2HEL στον αγώνα και κατ’αυτό τον τρόπο να γίνει αποδεκτή η πρόσκληση που απηύθυνε στον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέϊ Σοϊγκού.

Σημειώνεται ότι το «Tank Biathlon» 2013, που ήταν η πρώτη φορά διεξαγωγής του διαγωνισμού, έλαβε χώρα από τις 11 ως τις 17 Αυγούστου στο υπαγόμενο στη Δυτική Στρατιωτική Περιφερειακή Διοίκηση, πεδίο δοκιμών του Alabino, πλησίον της Μόσχας.

Ο τελικός στον οποίον συμμετείχαν άρματα μάχης T-72B από τις Ρωσία, Καζακστάν, Λευκορωσία και Αρμενία διεξήχθη στις 17 Αυγούστου ενώ στις 14 Αυγούστου ρωσικές μονάδες από όλες τις περιφερειακές διοικήσεις συμμετείχαν στον ημιτελικό. Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά στο «Tank Biathlon» του 2014 έχουν ήδη δηλώσει τη συμμετοχή τους άρματα από τις Καζακστάν, Λευκορωσία, Αρμενία και τρεις δυτικές χώρες, τις ΗΠΑ, Γερμανία και Ιταλία.

Σκοπός του «Tank Biathlon» είναι η επίδειξη αλλά και η αξιολόγηση του επιπέδου εκπαίδευσης των πληρωμάτων των αρμάτων τόσο στην κίνηση σε διάφορους τύπους εδαφών και την υπέρβαση εμποδίων – κωλυμάτων όσο και τη δυνατότητα ταχέων και υψηλής ακρίβειας βολών σε στόχους που βρίσκονται σε διάφορες αποστάσεις.

Στο «Tank Biathlon» 2013, απ’ όπου και το συνημμένο εντυπωσιακό βίντεο διάρκειας περίπου 55 λεπτών, τα συμμετέχοντα άρματα μάχης εκτέλεσαν τρεις φορές μία διαδρομή μήκους έξι ως 10 χιλιομέτρων με καταμέτρηση χρόνου. Κατά τη διάρκεια της πρώτης φοράς τα πληρώματα έβαλλαν με τον κύριο οπλισμό τους κατά στόχων σε αποστάσεις 1.800, 1.700 και 1.500 μέτρων. Τη δεύτερη φορά έβαλλαν με το συζυγές πολυβόλο των 7,62 χλστ. κατά στόχων που προσομοιάζουν μία ομάδα κυνηγών αρμάτων εξοπλισμένων με αντιαρματικά όπλα RPG και μία ομάδα πεζικού σε απόσταση 600 ως 700 μέτρων.

Τέλος, την τρίτη φορά βάλλουν με το πολυβόλο αντιαεροπορικής άμυνας (στην περίπτωση των T-72B με το τηλεχειριζόμενο βαρύ πολυβόλο NSV διαμετρήματος 12,7 χλστ.) κατά δύο στόχων που αντίστοιχα προσομοιάζουν ένα αντιαρματικό πυροβόλο και έναν εκτοξευτή κατευθυνόμενων αντιαρματικών βλημάτων σε απόσταση 1.200 μέτρων. Σε κάθε περίπτωση η αστοχία της πρώτης βολής επέβαλλε την εκ νέου προσβολή του στόχου σε απόσταση μεγαλύτερη κατά 500 μέτρα από την προηγούμενη.

Τα άρματα εκτέλεσαν τη διαδρομή υπερβαίνοντας διάφορα εμπόδια – κωλύματα. Σε αυτή την περίπτωση η λάθος διέλευση (καταστροφή του εμποδίου) ή αστοχία υπέρβασης του εμποδίου είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή ποινής 10 δευτερολέπτων στον συνολικό χρόνο του άρματος.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Pin It on Pinterest