Η Μόσχα ετοιμάζει το διάδοχο του “South Stream”: Ο “Balkan Stream” θα συνδέει τα ρωσικά κοιτάσματα φ/α με την Ευρώπη μέσω Ελλάδας

Ξαφνικά το Αζερμπαϊτζάν «αντιλήφθητε» ότι δεν έχει τις αναγκαίες ποσότητες για να προμηθεύει τον ΤΑΡ και τώρα επιδιώκει να εισέλθει στο νέο αγωγό που σχεδιάζει η Ρωσία για τις αγορές της Ευρώπης με το όνομα “Balkan Stream”.  

 Ο αγωγός αυτός θα συνδέει τα πλούσια κοιτάσματα της Ρωσίας θα περνάει από το Αζερμπαϊτζάν και μέσω Τουρκίας και  Ελλάδας θα συνεχίζει προς Βορρά μέσω Σερβίας και Ουγγαρίας για τις ευρωπαϊκές αγορές.

Αρχικά η Ρωσία θεωρούσε πως ο αγωγός που θα αντικαταστούμε τον ακυρωθέντα “South Stream”  και ο οποίος θα περνούσε από την Τουρκία και με τερματικό σταθμό θα κατέληγε στα ελληνοτουρκικά σύνορα ήταν ικανός να προσφέρει τις ιδιες υπηρεσίες με την βαλκανική διακλάδωση του “South Stream”   αλλά τώρα τα σχέδια φαίνεται πως μεταβάλλονται.

Η ανάγκη της Ευρώπης για ρωσικό φυσικό αέριο είναι τεράστιες και από την άλλη πλευρά ο ΤΑΡ  ο οποίος ξεκινά από το Αζερμπαϊτζάν και καταλήγει στην Ιταλία είναι πολύ μικρός για  να καλύψει τις ευρωπαϊκές ανάγκες και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά Ρώσοι και Ευρωπαίοι.

Γίνεται επομένως  έκδηλη η ανάγκη για ένα νέο σχέδιο όπως του “Balkan Stream” στο οποίο θα συμμετέχουν τόσο το Αζερμπαϊτζάν όσο και η Τουρκία και η Ελλάδα.

Η ευρωπαϊκή ένσταση για τον South Stream ήταν η τεχνητή επίκληση του Ενεργειακού νόμου που απαγορεύει να είναι ίδιος ο ενεργειακός χορηγός και ο διανέμων όπως ήταν η Gazprom.

Στην πραγματικότητα όμως επρόκειτο  για μια “φωτογραφική διάταξη” η οποία έγινε κάτω απο αμερικανικές πιέσεις έτσι ώστε να αποκλειστεί η Ρωσία από την ευρωπαϊκή αγορά στο μεγαλύτερο μέρος της. Στη συνέχεια επιστρατεύτηκε το Αζερμπαϊτζάν για να προσφέρει την «εναλλακτική» λύση χωρίς όμως να έχει τέτοια δυνατότητα.

Στις λύσεις που εξετάστηκαν στη συνέχεια από τη Δύση ήταν η προσφορά των μεγάλων κοιτασμάτων του Κατάρ στην Ευρώπη αλλά το θέμα σκάλωσε στη Συρία και τον Bashar Al Assad και φυσικά κάπου εκεί τελείωσαν και οι εναλλακτικές για τους δυτικούς.

Έτσι το  Αζερμπαϊτζάν σπεύδει τώρα να προσφέρει στη Ρωσία μια λύση για τη δημιουργία του νέου αγωγού μέσω του δικτύου της DESFA.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2013, η SOCAR πλήρωσε 400 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση του 66% της DESFA, που ελέγχει το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Η ευκαιρία για το Αζερμπαϊτζάν, συνίσταται στο ότι μπαίνει στην ευρωπαϊκή αγορά αερίου, αλλά ταυτόχρονα βοηθά την Ρωσία στον «Balkan Stream». Κάτι που είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρο για την οικονομία της χώρας αυτής του Καυκάσου.

Εάν η ΕΕ δεχθεί ότι η διανομή του αερίου θα γίνεται από την ελληνική DESFA, τότε θα επιτραπεί η διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου ταυτόχρονα με το αζέρικο, μέσω του ίδιου αγωγού. Επειδή θα είναι διακριτή η ιδιοκτησία του χορηγού και εκείνου που διοχετεύει, άρα αποκλείεται ευρωπαϊκό νομικό κώλυμα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr