Εξήντα νέα κρούσματα του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα 10/7 ο ΕΟΔΥ, εκ των οποίων τα 40 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας .
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.732 (ημερήσια μεταβολή +1,6%), εκ των οποίων 54,5% είναι άνδρες.
Από το σύνολο των 3.732 κρουσμάτων, 962 (25,8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1.962 (52,6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς με covid-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 193 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 9 (66,7% άνδρες).
Πώς κατανέμονται γεωγραφικά τα 60 νέα κρούσματα
Από τα νέα 60 κρούσματα που δηλώθηκαν το τελευταίο 24ωροQ
- 40 εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
- 2 είναι εισαγόμενα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
- 1 εντοπίστηκε στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,
- 7 στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
- 8 στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
- 1 στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας και
- 1 στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης.
Φόβοι για δεύτερο κύμα κορονοϊού τον Αύγουστο
Τις τελευταίες μέρες η Ελλάδα παρουσιάζει αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων και αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία, τόσο στους επιστήμονες, όσο και στην κυβέρνηση, η οποία σήμερα θα κάνει έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Το ενδεχόμενο να υπάρξει δεύτερο κύμα κορονοϊού μέσα στον Αύγουστο εξέφρασε ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Αν συνεχίσουμε έτσι, τον Αύγουστο θα έχουμε δεύτερο κύμα κορονοϊού. Δεν αποκλείονται τα τοπικά lockdowns στα νησιά. Αν δηλαδή σε ένα νησί αυξηθούν πάρα πολύ τα κρούσματα τι θα γίνει;», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι τα χθεσινά 50 κρούσματα «χτυπάνε όχι ένα, αλλά πολλά καμπανάκια».
Ο κ. Λαζανάς ζήτησε τη λήψη αυστηρότερων μέτρων μιλώντας για καθολικούς ελέγχους και «διαβατήρια υγείας» σε όλες τις πύλες εισόδου, αλλά και στον γενικό πληθυσμό σημειώνοντας ότι το πρόβλημα είναι «μεικτό».
«Επειδή δεν μπορεί η χώρα να ζήσει χωρίς τουρίστες, θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα ώστε να είναι ακίνδυνοι. Το πρώτο θέμα για τους τουρίστες είναι ο έλεγχος στις πύλες εισόδου. Είναι θέμα κυβερνητικών αποφάσεων, αλλά οι λοιμωξιολόγοι θα επιθυμούσαμε να γίνεται καθολικός έλεγχος όχι μόνο στα χερσαία σύνορα, αλλά σε όλες τις πύλες εισόδου» είπε.
«Θα επιθυμούσαμε να υπήρχε ένα διαβατήριο υγείας. Με τους τουρίστες που έρχονται και μπορεί να είναι θετικοί και οι περισσότεροι από αυτούς είναι ασυμπτωματικοί, αλλά μεταδίδουν, πηγαίνουν σε κάποιο μέρος, δεν κάθονται το 24ωρο που απαιτείται μέσα, διασπείρουν ενδεχομένως στην κοινότητα και εκεί υπάρχει το πρώτο πρόβλημα με τα εισαγόμενα» πρόσθεσε ο λοιμωξιολόγος.
Το δεύτερο πρόβλημα, όπως είπε, είναι ότι σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν διάσπαρτα κρούσματα και εξέφρασε την αντίθεσή του τόσο με τα πανηγυρία σημειώνοντας ότι θα ‘πρεπε να μην επιτρέπονται, όσο και με την κατάργηση της υποχρεωτικότητας στη χρήση μάσκας και την «απελευθέρωση» του αριθμού ατόμων στα τραπέζια.
«Εφόσον δεν έχουμε εμβόλια, φάρμακα, είναι αναγκαία η πρόληψη. Τήρηση των αποστάσεων στα 1,5-2 μέτρα», κατέληξε ο κ. Λαζανάς.