Αυθαίρετα: Προεκλογική ρύθμιση νομιμοποιεί 300.000 στρέμματα δασικών οικισμών

Το νομοσχέδιο για την αναστολή κατεδάφισης αυθαίρετων οικισμών μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις που κρατούσε επί ένα χρόνο στο συρτάρι η κυβέρνηση και αναμόρφωσε μετά την τραγωδία στο Μάτι, κατέθεσε την Παρασκευή το απόγευμα στην βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος.

Ένα μήνα πριν τις εκλογές και ενώ με πρόσφατη απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε αντισυνταγματική η ρύθμιση, η κυβέρνηση βγάζει νέους “λαγούς” από το καπέλο της προς άγρα ψήφων, στο παρά πέντε της παύσης του νομοθετικού έργου της βουλής που προγραμματίζεται μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

Η νέα ρύθμιση προβλέπει την αναστολή από την κατεδάφιση κτισμάτων που βρίσκονται μέσα στα ιώδη περιγράμματα των δασικών χαρτών για 25 χρόνια (είναι το χρώμα με το οποίο αποτυπώθηκαν οι αυθαίρετοι οικισμοί στους δασικούς χάρτες που εξαιρέθηκαν από την ανάρτηση) και έχουν ανεγερθεί έως τις 28 Ιουλίου του 2011. Το προηγούμενο σχέδιο προέβλεπε και μια δεύτερη κατηγορία που αφορούσε τα κτίσματα που είχαν ανεγερθεί προ του 1975, για τα οποία έδινε περίοδο χάριτος 40 χρόνια. Η κατηγορία αυτή αποσύρθηκε στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι με υπουργική απόφαση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, οι δασικές χάρτες με τους αυθαίρετους οικισμούς εξαιρέθηκαν από την ανάρτηση, προκειμένου να μην εμποδίσουν την διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών. Συνολικά, από τους ΟΤΑ έχουν δηλωθεί συνολικά 300.000 στρέμματα οικιστικών πυκνώσεων. Οι προβλέψεις του νόμου δεν αφορούν μεμονωμένα αυθαίρετα σε δάση και δασικές εκτάσεις, αλλά όσα βρίσκονται εντός οικιστικών πυκνώσεων δηλαδή δασικές περιοχές με 50 αυθαίρετα στα 25 στρέμματα, 100 αυθαίρετα στα 100 στρέμματα κ.α Ωστόσο ερωτηματικά προκαλούν οι νέες ρυθμίσεις καθώς δίνουν την δυνατότητα σε όσους έχουν υπαχθεί σε προηγούμενους νόμους των αυθαιρέτων που αφορούν μεμονωμένα αυθαίρετα, να δηλώσουν οικειοθελώς την απένταξή τους και εφόσον είναι ενήμεροι ως προς την καταβολή των δόσεων, να ενταχθούν στον παρόντα νόμο με έκπτωση 20% στο ενιαίο πρόστιμο. Πιθανολογείται ότι με την πρόβλεψη αυτή ο νομοθέτης επιδιώκει να αποκαταστήσει περιπτώσεις υπαγωγής αυθαιρέτων στα όρια του νόμου.

Με βάση τις διαδικασίες που προβλέπονται, μέσα σε τρεις μήνες από τον έλεγχο των δασικών χαρτών με τις οικιστικές πυκνώσεις από την Ελληνικό Κτηματολόγιο και τις αρμόδιες διευθύνσεις δασών, οι χάρτες αναρτώνται. Προϋπόθεση είναι η έκδοση διαπιστωτικής πράξης του υπουργού Περιβάλλοντος σχετικά με τα χαρακτηριστικά τους όπως η έκταση, η αξία της δασικής γης και το κόστος αναδάσωσης. Όσα κριθούν ότι δεν μπορούν να υπαχθούν στο νόμο θα απεικονίζονται στο χάρτη με κυανό χρώμα.

Έως 100 δόσεις η πληρωμή του προστίμου

Το προτεινόμενο σχέδιο προβλέπει την καταβολή ενιαίου δασικού προστίμου, το οποίο περιλαμβάνει κτίσματα που βρίσκονται εντός του ιώδους περιγράμματος, τον χώρο που έχει καταληφθεί στο περιβάλλον και τις συνοδές εγκαταστάσεις. Ο υπολογισμός του προστίμου γίνεται βάσει αλγόριθμου με κριτήρια όπως την αξία της δασικής έκτασης που έγινε η κατάληψη του χώρου που υπάγεται στην ρύθμιση, το κόστος αναδάσωσης, την έκταση της εκχέρσωσης, την επιφάνεια των κτισμάτων και των υπογείων.

Ο νόμος προβλέπει την καταβολή του προστίμου σε 100 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστο ποσό τα 100 ευρώ ή εφάπαξ καταβολή με έκπτωση 20% εφόσον η καταβολή γίνει μέσα στην τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα της δήλωσης υπαγωγής.

Καθυστέρηση πληρωμής 5 δόσεων συνεπάγεται την έκπτωση από την ρύθμιση με την επιβολή των αναλογούντων διοικητικών προστίμων.

Δεν απαλλάσσονται από την αναστολή κατεδάφισης κτίσματα που βρίσκονται μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν από πυρκαγιές, εφόσον τα κτίρια αυτά ανεγέρθηκαν μετά την κήρυξη της αναδάσωσης ή εμπίπτουν σε Ζώνη Δυνητικού Κινδύνου Πλημμύρας, οριοθετημένης με βάση την νομοθεσία των ρεμάτων.

Ο ενδιαφερόμενος οφείλει εντός 6 μηνών από την πληρωμή του παραβόλου να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών. Ποσά που έχουν καταβληθεί βάσει διοικητικών κυρώσεων για παράβαση της δασικής νομοθεσίας δεν επιστρέφονται και δεν συμψηφίζονται.

Τυχόν ποινικές διώξεις για ανέγερση κτιρίων εντός δασών και δασικών εκτάσεων αναστέλλονται με την προσκόμιση βεβαίωσης υπαγωγής. Η αίτηση υπαγωγής στο νόμο γίνεται μέσα σε δύο χρόνια από την έναρξη του παρόντος και μπορεί να τροποποιείται με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών.

Pin It on Pinterest