Η Ελλάδα το 2015: Αύξηση θανάτων και σοβαρών τραυματισμών στο δρόμο

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Αστυνομία όσον αφορά στους θανάτους και τους σοβαρούς τραυματισμούς από τροχαίες συγκρούσεις το Α΄ εξάμηνο του 2015.
Αυξημένοι σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2014 καταγράφονται τόσο οι θάνατοι (357- αύξηση 2.6%) όσο και οι σοβαροί τραυματισμοί (493- αύξηση 7%).
Ακόμα χειρότερα: οι αυξήσεις αυτές καταγράφονται ενώ παρατηρείται μια μείωση του αριθμού των τροχαίων συγκρούσεων κατά 7% (από 5.687 σε 5.284) γεγονός ενδεικτικό της αυξημένης σφοδρότητας των συγκρούσεων σαν συνέπεια της αύξησης των ταχυτήτων στο οδικό δίκτυο.
Δεν μπορεί να αγνοήσουμε ότι τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ελληνική Αστυνομία, κατέγραψε 74.900 παραβιάσεις των ορίων ταχύτητας την αντίστοιχη περίοδο (αριθμός που αντιστοιχεί στο 45% των καταγεγραμμένων παραβάσεων) γεγονός πού την καθιστά μακράν την πλέον «δημοφιλή» και ανθρωποκτόνο παράβαση.
Διαβάζοντας τον τοπικό τύπο και τα portal της Ρόδου, καθημερινά γινόμαστε δέκτες τραγικών ειδήσεων.
Όλοι μας κυκλοφορούμε σε ένα οδικό δίκτυο που δεν είναι συγχωρητικό, κυκλοφορούμε ως πεζοί, ως οδηγοί ανεξέλεγκτα αγνοώντας τους κανόνες οδικής ασφάλειας. Οδηγοί χωρίς ζώνη, χωρίς κράνος, αντικανονικές προσπεράσεις, παραβιάσεις STOP, με τα παιδιά ως αερόσακους ακόμη και στις γουρούνες, χωρίς παιδικά καθίσματα όρθια μέσα στο όχημα, οδηγοί εισέρχονται σε μονόδρομους, οδηγούν μεθυσμένοι, χρησιμοποιούν το κινητό στέλνοντας ακόμη και μηνύματα οδηγώντας με το ένα χέρι, με ταχύτητα απαράδεκτα υψηλά μέσα στην πόλη, στάθμευση οχημάτων όπου εξυπηρετεί κλπ
Όλα αυτά καταμαρτυρούν περίτρανα το έλλειμμα οδικής παιδείας, του πολιτισμού μας, σε συνδυασμό με την ουσιαστική έλλειψη επιτήρησης από την μείωση του ανθρώπινου δυναμικού της Τροχαίας λόγω οικονομικής κρίσης όπως ισχυρίζεται η Πολιτεία και σχεδιάζει διαχρονικά στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Η μείωση δυναμικού της Τροχαίας καταγράφεται και στο Ηνωμένο Βασίλειο που αποδεικνύεται περίτρανα ότι η ελλιπής αστυνόμευση συντελεί στην αύξηση των τροχαίων σε κάθε χώρα του πλανήτη. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε, η Ομοσπονδία Αστυνομικών του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε στην εφημερίδα Independent ότι οι περικοπές στον αριθμό ειδικά εκπαιδευμένων αξιωματικών της Τροχαίας και η συγχώνευση των μονάδων κυκλοφορίας στέρησαν ανώτερους αξιωματικούς από ένα «ζωτικής σημασίας αποτρεπτικό παράγοντα» στη μάχη κατά των επικίνδυνων οδηγών και οδήγησαν σε αύξηση των τροχαίων συγκρούσεων.
Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης τι γίνεται, αδιαφορούν … σκοτώνονται συνάνθρωποι μας και κανείς από αυτούς που θα έπρεπε να νοιάζονται αδιαφορούν επιδεικτικά και φυσικά αδιαφορεί διαχρονικά η Πολιτεία.
Ενδεικτικά για την αντιμετώπιση των τροχαίων και γενικά της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα, με την ανάληψη των νέων του καθηκόντων τους, τόσο ο Υπουργός Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη, έχοντας μια άλλη άποψη ως πρόεδρος του ΤΕΕ παλαιότερα για την οδική Ασφάλεια, όσο και ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Γιάννης Πανούσης ανακοίνωσαν τη μείωση των προστίμων του Κ.Ο.Κ και τμηματική καταβολή των προστίμων.
Με τα θύματα και την παραβατικότητα στο δρόμο να δούμε ποιος και πότε θα ασχοληθεί.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε, η αύξηση προστίμων στη Γαλλία από 1ης Ιουλίου 2015, προκαλεί μείωση προστίμων στην Ελλάδα;
Σε μια κίνηση να μειωθεί ο αριθμός τροχαίων συγκρούσεων, των θανάτων και τραυματισμών στους δρόμους της Γαλλίας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα νέο σύνολο μέτρων οδικής ασφάλειας, τα οποία τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2015 .
Αύξηση προστίμου στάθμευσης
Αύξηση των προστίμων για παράνομη στάθμευση. Η στάθμευση σε διάβαση, πεζοδρόμιο ή ποδηλατοδρόμο τιμωρείται με πρόστιμο 135€. Το πρόστιμο προηγουμένως ήταν 35 €. (αύξηση 285%).
Χαμηλότερα όρια ταχύτητας
Σε ορισμένους δρόμους που εμφανίζουν αυξημένη συχνότητα συγκρούσεων, το όριο ταχύτητας μειώθηκε από τα 90 km/h στα 80 km/h. Στην πόλη μας υψηλά όρια ταχύτητας ακόμη και μέσα στην πόλη.
Όχι αλκοόλ για τους νέους οδηγούς
Στους οδηγούς με δοκιμαστική άδεια δεν επιτρέπεται να πίνουν και οδηγούν. Το όριο αλκοόλ στο αίμα μειώνεται από 0,5 g/l στο 0,2 g/l. Οι νέοι οδηγοί με λιγότερο από τρία χρόνια εμπειρία κινδυνεύουν να ανακληθεί η άδεια οδήγησης τους και να υποχρεωθούν να επαναλάβουν τον κύκλο εκπαίδευσης και εξετάσεων οδήγησης. Η παράβαση αυτή τιμωρείται με πρόστιμο 135 ευρώ και 6 βαθμούς ποινής στο point system στην ανάκληση της άδειας. Τα πρόστιμα αυξάνουν ανάλογα με την ποσότητα αλκοόλ στο αίμα και σε περίπτωσης μέτρησης μεγαλύτερης του 0,8g/L φτάνουν τα 4.500 ευρώ!
Στους οδηγούς που διαπιστώνετε ότι είναι υπό την επίδραση τοξικών ουσιών επιβάλλεται πρόστιμο 4500 ευρώ και 6 βαθμοί ποινής.

Μια βδομάδα μετά όπως διαβάσαμε στις 7 Ιουλίου 2015 ο Υπουργός κος Πανούσης σήκωσε το γάντι και έδωσε την εμπνευσμένη ελληνική απάντηση στις Γαλλικές προκλήσεις:
«Τη μείωση των προστίμων της Τροχαίας και τμηματική καταβολή των προστίμων για την ανακούφιση των πολιτών λόγω κρίσης… (Έθνος).
Η χώρα που στη δεκαετία δράσης για την Οδική Ασφάλεια στην Ευρώπη 2001-2010 κατέλαβε την χειρότερη θέση με 113 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων δείχνει το δρόμο στους κουτόφραγκους που είχαν μόνο 62 και θέλουν και να τους μειώσουν κι άλλο!

Μια Πολιτεία που αδιαφορεί και αυτό που διασφαλίζει διαχρονικά είναι:
η μη θέσπιση του Στρατηγικού Σχεδίου Βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας για την βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα του κ. Γ. Κανελλαϊδη Καθηγητή του Ε.Μ.Π
ο σχεδιασμός και η δημιουργία συγχωρητικού οδικού περιβάλλοντος. Oι χρήστες είναι υπεύθυνοι για την τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας, ΚΟΚ.
η αποδόμηση της Τροχιάς
παντελή έλλειψη επιτήρησης της εφαρμογής του Κ.Ο.Κ.
τα υψηλότερα πανευρωπαϊκά όρια ταχύτητος εντός πόλεων.
την πλήρη ατιμωρησία της συντριπτικής πλειοψηφίας των δραστών θανατηφόρων τροχαίων εγκλημάτων που ακόμα και με αποκλειστική υπαιτιότητα θα «τιμωρηθούν» μετά από χρόνια με μια ποινή μερικών μηνών πάντα με αναστολή και δεν θα στερηθούν ούτε για μια μέρα την άδεια οδήγησης ή την ελευθερία τους ακόμα και σε περιπτώσεις τροχαίου & εγκατάλειψης.

Για όλα αυτά που δεν καταλαβαίνεις ή που δεν θέλεις ή δεν θέλουμε να καταλάβουμε γιατί αδιαφορείς ή αδιαφορούμε η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, θα συνεχίσει να αγωνίζεται υλοποιώντας δράσεις που πέτυχαν σε χώρες της Ε.Ε και μείωσαν τους θανάτους στους δρόμους, προκειμένου κάποιοι να την ακούσουν για την ίδια τους τη ΖΩΗ και των αγαπημένων προσώπων που μεταφέρουν στο όχημά τους η τους περιμένουν να γυρίσουν στο σπίτι τους, στην οικογένεια τους …όχι άλλος πόνος είναι δυσβάσταχτος πλέον…

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμμετέχει για Πέμπτη χρονιά στην 50η Πανελλήνια Έκθεση Χειροτεχνίας Αγροτικής Οικονομίας Κρεμαστής. Η συμμετοχή αυτή μας δίδει την δυνατότητα για άμεση επικοινωνία με τους επισκέπτες της έκθεσης, αναλύοντας τα οφέλη της ασφαλούς οδήγησης γιατί η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, είμαστε όλοι εσείς…

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ευχαριστεί όλους τους εθελοντές για την δημιουργική παρουσία τους και την ΒΑΚΑΡ ΑΕ για την προσφορά ενός αναδιπλωμένου ποδηλάτου Ε-COSMOS με 18 ταχύτητες.
Η κλήρωση του τυχερού η της τυχερής θα γίνει στις 23-08-2015, κόστος λαχνού 1€, στηρίζετε τις δράσεις μας…
Θα πραγματοποιηθούν και άλλες πρωτοπόρες δράσεις με ένα και μοναδικό στόχο την ευαισθητοποίηση των χρηστών του οδικού δικτύου.

Αγαπητοί μας φίλοι, σας περιμένουμε στο περίπτερο μας, ελάτε μόνοι, με φίλους, με τα παιδιά σας, δεν θα το μετανιώστε.
Η Οδική Ασφάλεια μας αφορά όλους…. Η Οδική Ασφάλεια είναι ευθύνη όλων μας
ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ….. γιατί είμαστε …όλοι εσείς…. Καλό Καλοκαίρι… Καλές διαδρομές ……ΚΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ

france troxaia2015_1 troxaia2015_2 troxaia2015_3