Μετά το χρηματοδοτικό κενό, το VAT gap. Έναν νέο όρο εισήγαγαν στην εκπλήρωση των στόχων του ελληνικού οικονομικού προγράμματος τα κλιμάκια των ελεγκτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης…
Το κενό εφαρμογής του ΦΠΑ, δηλαδή το VAT gap, προκύπτει, σύμφωνα με αυτούς, από τις εξαιρέσεις και τους μειωμένους συντελεστές στην εφαρμογή του, που έχουν να κάνουν είτε με συγκεκριμένα αγαθά, είτε με συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.
Σύμφωνα με τους ελεγκτές της τρόικας κι ενώ το ελληνικό Δημόσιο εμφανίζεται να εισπράττει 15 δισ. ευρώ το χρόνο από το ΦΠΑ, φαίνεται να χάνει άλλα 10 δισ. ευρώ εξαιτίας εξαιρέσεων και διατάξεων.
Το κενό εφαρμογής του ΦΠΑ φέρεται να είναι, όπως αναφέρει η εφημερίδα Πρώτο Θέμα, το μεγαλύτερο στην Εύρωπη και να λειτουργεί ως πηγή φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, το κανονικό ποσοστό ΦΠΑ θα μπορούσε ακόμη και να μειωθεί στην Ελλάδα χωρίς επιπτώσεις στα έσοδα, εφόσον καταργηθούν οι εξαιρέσεις και οι μειώσεις.
Η τρόικα πιέζει για επιμέρους αλλαγές στο σύστημα επιβολής ΦΠΑ, αλλά μόνο αν η κυβέρνηση έρθει σε αδιέξοδο και δεν βρίσκει ισοδύναμα μέτρα, θα υπάρξει η λύση της περαιτέρω ανόδου του συντελεστή κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στο 24%.
Άλλωστε, οι τροϊκανοί εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό κενό βρίσκεται αισίως στο 1,5 εκατ. ευρώ και καλούν την Ελλάδα να εξοικονομήσει με κάποιο τρόπο ένα κομμάτι από τα 10 δισ. ευρώ που χάνονται.
Άλλωστε, η ελληνική κυβέρνηση αναζητά ισοδύναμα μέτρα 700 εκατ. ευρώ από τα αναδρομικά για τους ενστόλους βάσει της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας και άλλα 800 εκατ. ευρώ για τα έσοδα που θα χάσουν τα ασφαλιστικά ταμεία, αν μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές, όπως η ίδια η τρόικα ζητά.
Ο αρμόδιος Επίτροπος για τη φορολογία, Αλγκίρντας Σμέτα, ετοιμάζει σχέδιο για νέο μοντέλο για τον ΦΠΑ σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με σταθερό συντελεστή. Όμως, στη χώρα μας οι συντελεστές του ΦΠΑ έχουν αλλάξει έντεκα φορές από το 200 έως σήμερα, δηλαδή σχεδόν μια φορά το χρόνο.
Πηγή : news.gr