Τον περασμένο μήνα (Φεβρουάριο) τυχαία πληροφορηθήκαμε για την εξόρμηση μιας παρέας φωτογράφων – ερασιτεχνών αστρονόμων στο χωριό μας στη Ψίνθο, με σκοπό την Αστροφωτογράφηση. Έτσι αποφασίσαμε να έρθουμε σε επικοινωνία με έναν εκ των μελών της παρέας τον κ. Στέργο Μανώλακα, για να μας πει ορισμένα λόγια για την αστροφωτογράφηση που έκαναν από την Ψίνθο !
Ο κ. Στέργος Μανώλακας είναι ιδιοκτήτης του Astronomy Cafe – Ερασιτεχνικό Αστεροσκοπείο Ρόδου «Ίππαρχος» και μέλος της Εταιρίας Αστρονομίας και Διαστημικής Βόλου. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε όσα μας είπε για την βραδιά και την αστροφωτογράφηση αλλά και να δείτε ορισμένες από τις αστροφωτογραφίες που λήφθηκαν από την περιοχή της Ψίνθου :
« Όταν παλιοί φίλοι συναντιούνται και ενώνουν το μεράκι τους στο χόμπι που κάνουν τότε τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πολύ καλά. Η δική μας ασχολία στον ελεύθερο χρόνο είναι η φωτογράφηση. Με αφορμή τον καλό καιρό στις 19/02/14 κάναμε άλλη μια άστρο – εξόρμηση. Αυτή την φορά διαλέξαμε την περιοχή λίγο έξω από το χωριό Ψίνθος στον δρόμο που μας οδηγεί για Πεταλούδες. Για να ξέρουμε αν ο καιρός είναι κατάλληλος για αστροφωτογράφηση τα αστέρια δεν πρέπει να τρεμοσβήνουν. Την συγκεκριμένη βραδιά τα αστέρια ήταν σαν ακίνητα πάνω από το κεφάλι μας. Για αστροφωτογράφηση θεωρείτε καλό ένα μέρος που δεν έχει πολλά φώτα (φωτορύπανση). Διαλέξαμε την Ψίνθο για την συγκεκριμένη αστροβραδιά για τι είναι σχετικά κοντά στις περιοχές που μένουμε και γιατί δεν έχει πολλά φώτα. Παλαιότερα είχαμε κάνει και αστροπαρατήρηση από εκείνο το σημείο με τηλεσκόπιο και κάναμε και μία μέτρηση της ποιότητας του νυχτερινού ουρανού. Το SQM (Sky Quality Meter) είχε δείξει τιμές στα 20 magnitudo ανα τετραγωνική μοίρα του ουρανού που είναι μια ικανοποιητική τιμή στο θέμα φωτορύπανση. Το υψόμετρο της περιοχής είναι ένας επιπλέον παράγοντας που διαλέξαμε την περιοχή. Κάτι όμως που δεν περιμέναμε την βραδιά εκείνη ήταν η υπερβολικά υπερβολική υγρασία. Δυστυχώς είδαμε στις φωτογραφίες ότι μέν τα αστέρια φάνηκαν τέλια στην φωτογραφία, δε όμως μας χάλασε το θάμπωμα του φακού η υγρασία.
Φωτογράφοι και αστρονόμοι συνήθως τοποθετούν μπροστά από τα τηλεσκόπια και τους φωτογραφικούς φακούς ένα καπάκι δρόσου για την υγρασία. Την βραδιά εκείνη όμως δεν βοήθησε τίποτα από αυτά. Το θετικό όμως ήταν τα παράξενα εφέ που δημιουργήθηκαν στις φωτογραφίες από το θάμπωμα των φακών τα οποία είδαμε στο τέλος της εξόρμησης και τα οποία ήταν και η αμοιβή μας για εκείνη την βραδιά.
Καταπληκτικές είναι οι πανοραμικές φωτογραφίες του Δημήτρη Κλαδογένη που ασχολείται πολλά χρόνια με την φωτογραφία και έχει πάρει μέρος σε αρκετές εκθέσεις φωτογραφίας και διαγωνισμούς. Το αποτέλεσμα της βραδιάς ήταν όμορφες λήψεις του Γαλαξία μας και τα πορτρέτα των αστερισμών. Για να δείτε περισσότερες φωτογραφίες του Δημήτρη Κλαδογένη από την Ρόδο και τα Δωδεκάνησα μπορείτε να επισπευτείτε την σελίδα στοfacebook.com/DKladogenisPhotography. Ο Χάρης Ζαμπετούλας ασχολείται επαγγελματικά με την φωτογραφία και έκανε το πιο δύσκολο κομμάτι που χρειάζεται και τον κατάλληλο εξοπλισμό. Χρειάζεται υπομονή και πάρα πολλές φωτογραφίες για το αποτέλεσμα. Η καινούργια επαναστατική τεχνική στην φωτοφγραφία λέγεται timelapse. Ο φωτογράφος ενώνει χιλιάδες φωτογραφίες και δημιουργεί ένα φιλμάκι. Το ιδιαίτερο όμως σε αυτό είναι η κίνηση και η εντύπωση του τρισδιάστατου χώρου.
Αν σας άνοιξε η όρεξη να δείτε τα αστέρια στο νησί μας, υπάρχει και μια άλλη λύση. Το Astronomy Cafe – Ερασιτεχνικό Αστεροσκοπείο Ρόδου «Ίππαρχος» βρίσκεται στην περιοχή του Προφήτη Αμών στο Φαληράκι. Ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να εξερευνήσει τον έναστρο ουρανό της Ρόδου αποκτώντας βασικές γνώσεις στην παρατηρησιακή αστρονομία και ταυτόχρονα να απολαύσει τον καφέ, ή το ποτό του. Από τους μεγάλους αστρονόμους της αρχαιότητας στον σύγχρονο άνθρωπο προσφέρουμε αυτή την ξεχωριστή και ποιοτική διασκέδαση που είναι μοναδική στην Ρόδο. Στην παρακάτω διαδικτυακή διεύθυνση μπορείτε να δείτε τον χώρο του ASTRONOMY CAFE (Τηλ. 2241086112) και ένα σύντομο φιλμάκι (timelapse) του Χάρη Ζαμπετούλα. Είναι ένα timelapse που έκανε ο Χάρης στον χώρο του Astronomy Cafe. Αυτό είναι το αποτέλεσμα από μερικές χιλιάδες φωτογραφίες όταν ο φωτογράφος αγαπά αυτό που κάνει. Απολαύστε το: vimeo.com/83963836
Σας περιμένω να δούμε τα αστέρια μαζί, Μανώλακας Στέργος
(μέλος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου) »
Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
πηγή: psinthos.net