Ένας αστεροειδής μεγέθους αντίστοιχου με τον Κεκλιμένο Πύργο της Πίζας εντοπίστηκε λίγες μόλις ημέρες πριν περάσει κοντά από τη Γη, σε μία ακόμα στενή προσέγγιση που κατέγραψαν οι αστρονόμοι.
Η NASA ανακοίνωσε ότι ο αστεροειδής 2025 OW αναμένεται να περάσει σε απόσταση 393.000 μιλίων από τη Γη τη Δευτέρα 28 Ιουλίου.
Σύμφωνα με την Daily Mail, πρόκειται για έναν από τους πέντε αστεροειδείς που το Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA παρακολουθεί, οι οποίοι πρόκειται να περάσουν κοντά από τη Γη την επόμενη εβδομάδα.
Δύο άλλοι αστεροειδείς, μήκους μεταξύ 100 και 200 ποδιών, αναμένεται να περάσουν από τη Γη σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός εκατομμυρίου μιλίων την Πέμπτη, ενώ ένας ακόμα μικρότερος αστεροειδής θα περάσει το Σάββατο.
Ωστόσο, ο 2025 OW είναι ο μεγαλύτερος αυτής της ομάδας και θα πλησιάσει περισσότερο τον πλανήτη τη Δευτέρα.
Ο διαστημικός βράχος έχει μέγεθος περίπου 64 μέτρα, αντίστοιχο με ένα κτίριο 15 ορόφων ή ένα μεγάλο αεροπλάνο.

Η προβλεπόμενη απόσταση των 393.000 μιλίων τον φέρνει λίγο πέρα από τη Σελήνη, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 239.000 μιλίων από τη Γη.
Αν και η NASA διαβεβαιώνει ότι ο 2025 OW δεν αποτελεί κίνδυνο αυτή τη στιγμή, σημειώνει ότι αστεροειδείς αυτού του μεγέθους θα μπορούσαν να προκαλέσουν μικρές δομικές ζημιές ή να σπάσουν παράθυρα, εάν εισέλθουν στην ατμόσφαιρα πάνω από κατοικημένη περιοχή.
Οι αστρονόμοι κατατάσσουν τον 2025 OW ως έναν μικρό έως μεσαίου μεγέθους αστεροειδή, δηλαδή όχι έναν «καταστροφέα πλανητών» που θα μπορούσε να προκαλέσει εξαφάνιση στη Γη.
Αυτού του είδους οι αστεροειδείς συνήθως εκρήγνυνται στην ατμόσφαιρα και δεν φτάνουν στην επιφάνεια, λόγω της έντονης θερμότητας και πίεσης που δέχονται κατά την είσοδό τους με υψηλές ταχύτητες.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο 2025 OW ταξιδεύει με ταχύτητα περίπου 47.000 μιλίων την ώρα, που θεωρείται μέση ταχύτητα για έναν κοντινό αστεροειδή.
Για σύγκριση, ο αστεροειδής 2024 MK μήκους 152 μέτρων ταξίδευε με περίπου 34.000 μίλια την ώρα όταν πέρασε σε απόσταση 184.000 μιλίων από τη Γη τον περασμένο Ιούλιο.
Παράλληλα, ο ανησυχητικά μεγάλος αστεροειδής 99942 Apophis, μήκους 335 μέτρων, κινείται με ταχύτητα 67.000 μιλίων την ώρα και αναμένεται να περάσει μόλις 20.000 μίλια από τη Γη στις 13 Απριλίου 2029.
Ο 2025 OW δεν θα είναι ορατός με γυμνό μάτι ή με κιάλια, όταν φτάσει στο πλησιέστερο σημείο προσέγγισης.
Όσον αφορά την παρακολούθηση επικίνδυνων αστεροειδών, οι υπολογισμοί της NASA είναι συνήθως ακριβείς, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά απίθανη την ύπαρξη σημαντικού σφάλματος που θα οδηγούσε τον 2025 OW σε τροχιά σύγκρουσης.
Το Κέντρο Μελετών Κοντινών στη Γη Αντικειμένων (CNEOS) της NASA/JPL χρησιμοποιεί επίγεια τηλεσκόπια και συστήματα πλανητικού ραντάρ όπως το Goldstone Solar System Radar, ώστε να εντοπίζει και να παρακολουθεί αστεροειδείς. Τα συστήματα αυτά μετρούν τη θέση, την ταχύτητα και τη φωτεινότητα των αστεροειδών, προκειμένου να υπολογιστεί η τροχιά και το μέγεθός τους.
Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν εκφράσει ανησυχίες για επικίνδυνα αντικείμενα που πλησιάζουν από τη «τυφλή πλευρά» του διαστήματος.
Πρόσφατη μελέτη προειδοποίησε ότι η Αφροδίτη εμποδίζει την παρατήρηση πολλών κοντινών στη Γη αστεροειδών, μεγάλων διαστημικών βράχων που διασταυρώνονται ή πλησιάζουν την τροχιά της Γης, δημιουργώντας την πιθανότητα ενός καταστροφικού πλήγματος που δεν θα έχει εντοπιστεί εγκαίρως.
Ερευνητές από τη Βραζιλία, τη Γαλλία και την Ιταλία διαπίστωσαν ότι αρκετοί αστεροειδείς που βρίσκονται σε συγχρονισμό με την τροχιά της Αφροδίτης είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν, καθώς καλύπτονται συχνά από τη λάμψη του ήλιου.
Τρεις από αυτούς, οι 2020 SB, 524522 και 2020 CL1, έχουν τροχιές που τους φέρνουν επικίνδυνα κοντά στη Γη.
Οι τρεις αυτοί αστεροειδείς, που κινούνται μαζί με την Αφροδίτη, έχουν διάμετρο από 100 έως 396 μέτρα, μέγεθος ικανό να καταστρέψει ολόκληρες πόλεις και να προκαλέσει τεράστιες πυρκαγιές και τσουνάμι.