Αστείες οι κυρώσεις στην Τουρκία και επανεξέταση τον Μάρτιο

Η Γερμανία για ακόμα μια φορά δεν άφησε την ευρωπαϊκή ένωση να επιβάλει αξιόλογες κυρώσεις στην Τουρκία που για συνεχόμενους μήνες προκαλεί με το Oruc Reis το οποίο αποσύρθηκε λίγο πριν την Σύνοδο Κορυφής.

Όλο αυτό τον καιρό η Τουρκία παραβίαζε την Ελληνική Υφαλοκρηπίδα ενώ δεκάδες ήταν οι παραβιάσεις του Εθνικού εναέριου χώρου απο κάθε λογής ιπτάμενο μέσο της γείτονος.

Την ίδια ώρα η Αμερική αναμένεται να επιβάλει πραγματικές κυρώσεις στην Τουρκία για τους S400.

Σε συμφωνία για ήπιες κυρώσεις κατέληξαν τα ξημερώματα  μετά από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις οι ηγέτες των 27 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, πάνω στο κείμενο του τρίτου προσχεδίου απόφασης για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία και την παραβατικότητα της Άγκυρας το τελευταίο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Επισημαίνεται ότι η απόφαση αυτή απέχει σημαντικά από τις θέσεις και τις επιδιώξεις της Αθήνας που επιθυμούσε σκληρή στάση έναντι της Τουρκίας.  «Η Ευρώπη κάνει ένα βήμα τη φορά. Αυτό έκανε και σε αυτό το Συμβούλιο. Ακόμα ένα βήμα που αποτελεί ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία ν’ αλλάξει συμπεριφορά», τόνισαν κυβερνητικές πηγές.

Οι κυρώσεις αυτές έχουν σκοπό να τιμωρηθεί η Άγκυρα για τις «παράνομες και επιθετικές» ενέργειές της στη Μεσόγειο εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου», διευκρίνισαν διπλωματικές και ευρωπαϊκές πηγές. «Τα μέτρα που αποφασίστηκαν θα είναι κυρώσεις σε βάρος προσώπων, και ενδέχεται να υπάρξουν επιπρόσθετα μέτρα εάν η Τουρκία συνεχίσει τις ενέργειές της», διευκρίνισε  Ευρωπαίος διπλωμάτης. Επιπρόσθετα αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης των περιοριστικών μέτρων στο Συμβούλιο του προσεχούς Μαρτίου.

Τα στρατόπεδα στους «27»

Οι 27 ηγέτες της ΕΕ ήταν χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα στο θέμα της Τουρκίας. Γερμανοί, Ισπανοί και Ιταλοί εμφανίστηκαν απρόθυμοι στο να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σκληρή γραμμή με κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ενώ είχαν στο πλευρό τους Μάλτα και Ουγγαρία.

Στον αντίποδα, εκτός από την Κύπρο, στο πλευρό της Ελλάδας τάχθηκαν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς και ο ύπατος εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν, το Λουξεμβούργο, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Ολλανδία και οι Βαλτικές Χώρες, αλλά και η Δανία που πριν το διάλλειμα της Συνόδου τοποθετήθηκε για το ζήτημα.

.