Η ακολούθηση μίας διατροφής πλούσιας σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως το άσπρο ψωμί, ρύζι και ζυμαρικά, μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Αντιθέτως, οι μη επεξεργασμένοι υδατάνθρακες (καφέ ρύζι, ψωμί, ζυμαρικά και δημητριακά ολικής αλέσεως) και γενικότερα οι άφθονες φυτικές ίνες από φρούτα, λαχανικά και όσπρια, μπορεί να δρα προστατευτικά.
Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από μελέτη με περισσότερες από 70.000 γυναίκες, ηλικίας 50 έως 79 ετών.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN), καμία από τις εθελόντριες δεν είχε ιστορικό χρήσης ουσιών, κατάθλιψης ή άλλου προβλήματος ψυχικής υγείας την τριετία πριν την έναρξη της μελέτης.
Τρία χρόνια αργότερα, όσες κατανάλωναν άφθονους επεξεργασμένους υδατάνθρακες είχαν αυξημένες πιθανότητες να έχουν εκδηλώσει κατάθλιψη – και όσο μεγαλύτερη ήταν η κατανάλωση αυτή, τόσο το χειρότερο.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, αναλόγως με το είδος των υδατανθράκων που τρώει κανείς, αυξάνονται διαφορετικό βαθμό τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Όσο πιο επεξεργασμένος είναι ένας υδατάνθρακας, τόσο πιο πολύ και πιο απότομα αυξάνεται το σάκχαρο.
Έτσι, το λευκό ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά και δημητριακά αυξάνουν πολύ πιο απότομα και πολύ το σάκχαρο – το ίδιο και η ζάχαρη. Αντιθέτως, τα αντίστοιχα μη επεξεργασμένα και ολικής αλέσεως προϊόντα προκαλούν πιο βαθμιαία και ήπια αύξηση.
Όταν, όμως, αυξάνεται το σάκχαρο, ο οργανισμός ενεργοποιεί απότομα την παραγωγή ινσουλίνης για να το επαναφέρει σε φυσιολογική επίπεδα. Όμως η απότομη έκκριση ινσουλίνης μπορεί να το μειώσει πάρα πολύ, με συνέπεια να ενεργοποιηθεί ένας άλλος ορμονικός μηχανισμός που θα επαναφέρει την ισορροπία στο όλο σύστημα.
«Ο μηχανισμός αυτός μπορεί να προκαλεί ή να επιδεινώνει τις διακυμάνσεις της ψυχικής διάθεσης, την κόπωση και άλλα συμπτώματα της κατάθλιψης», είπε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζέιμς Γκάνγκγουϊς, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Κολεγίου Παθολόγων & Χειρουργών του Πανεπιστημίου Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη.
Έτσι, η συνέπεια μπορεί να είναι άγχος, οξυθυμία και συχνά κόπωση, πρόσθεσε.
Ο δρ Γκάνγκγουϊς εκτιμά ότι ανάλογη δράση θα έχουν οι πολλοί επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και στους άντρες, αλλά αυτό θα πρέπει να διερευνηθεί σε περαιτέρω μελέτες.
Πηγή : Web Only