Είναι γεγονός ότι η επιστημονική κοινότητα ανακαλύπτει -μέσω μελετών- και αποδίδει εντυπωσιακές νέες ιδιότητες στην “ταπεινή” ασπιρίνη και ειδικά στον τομέα της ογκολογίας, μας επισημαίνει στο άρθρο του ο Μοριακός Βιολόγος, Ερμής Γεωργιάδης.Μία ακόμα εργαστηριακή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιουλίου του 2015 του περιοδικού Laboratory Inverstigation έδειξε ότι η ημερήσια δόση ασπιρίνης ήταν αποτελεσματική στο να εμποδίζει την ανάπτυξη καρκινικών όγκων στο μαστό. Άλλες μελέτες έχουν, ήδη, παρουσιάσει αντίστοιχα αποτελέσματα σε καρκίνους του παχέος εντέρου, του γαστρεντερικού, του καρκίνου του προστάτη κλπ.”Το σημαντικό είναι να βεβαιωθούμε ότι οι συνθήκες γύρω από τα καρκινικά βλαστοκύτταρα δε βοηθούν την αναπαραγωγή τους, κάτι που η ασπιρίνη φαίνεται να πετυχαίνει”, δηλώνει η Dr Sushanta Banerjee, διευθύντρια ερευνών στο Cancer Research Unit του Kansas City (Mo.) Veterans Affairs Medical Center. “Στον καρκίνο, όταν θεραπεύεις τον ασθενή, ελπίζεις ότι ο όγκος θα συρρικνωθεί. Το πρόβλημα δημιουργείται μετά από 5-10 χρόνια, όταν η νόσος υποτροπιάζει”, συνεχίζει η δρ Banerjee. “Ο καρκίνος έχει βλαστοκύτταρα και εναπομείναντα κύτταρα. Αυτά τα κύτταρα έχουν ήδη επιβιώσει από χημειοθεραπείες και άλλες αντικαρκινικές θεραπείες και πέφτουν σε ύπνωση μέχρι οι συνθήκες στον οργανισμό να γίνουν ευνοϊκότερες για την έναρξη της αναπαραγωγής τους. Όταν επανεμφανίζονται, μπορεί να γίνουν πολύ επιθετικοί κακοήθεις όγκοι”.

Για να επιβεβαιώσει τη θεωρία της ότι η ασπιρίνη μπορεί να αλλάξει τη μοριακή υπογραφή των καρκινικών κυττάρων του μαστού τόσο ώστε να μην μπορούν να εξαπλωθούν, χρησιμοποίησε και κύτταρα σε επώαση και μοντέλα με ποντίκια.

Στο κυτταρικό πείραμα, τα καρκινικά κύτταρα τοποθετήθηκαν σε 96 διαφορετικά τριβλία και αφέθηκαν να επωαστούν. Οι μισές καλλιέργειες εκτέθηκαν σε διαφορετικές δόσεις ακετυλοσαλικυλικού οξέος (ασπιρίνη), το οποίο και αύξησε δραματικά το ρυθμό θανάτου των καρκινικών κυττάρων ενώ από τα κύτταρα τα οποία δεν πέθαναν, τα περισσότερα δεν μπορούσαν να αναπτυχθούν.

Η ασπιρίνη αποτρέπει την επανεργοποίηση του καρκίνου μετά τη χημειοθεραπεία
Το δεύτερο μέρος της μελέτης περιλάμβανε τη μελέτη 20 ποντικιών με επιθετικούς όγκους. Για 15 ημέρες, στα μισά ποντίκια δόθηκε το ανθρώπινο ισοδύναμο 75 mg ασπιρίνης την ημέρα που θεωρείται χαμηλή δόση. Στο τέλος της μελέτης, ζυγίστηκαν οι όγκοι και παρατηρήθηκε ότι στα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε ασπιρίνη οι όγκοι ήταν 47% μικρότεροι κατά μέσο όρο. Για να δείξουν ότι η ασπιρίνη μπορεί επίσης να προλάβει τον καρκίνο, οι ερευνητές χορήγησαν σε μία επιπρόσθετη ομάδα ποντικιών ασπιρίνη για 10 ημέρες πριν τα εκθέσουν σε καρκινικά κύτταρα. Μετά από 15 ημέρες, αυτά τα ποντίκια είχαν σημαντικά λιγότερη καρκινική ανάπτυξη από την ομάδα ελέγχου.

“Βρήκαμε ότι η ασπιρίνη οδήγησε αυτά τα καρκινικά κύτταρα να χάσουν τις ικανότητες αυτο-ανανέωσής τους. Βασικά, δεν μπορούσαν να αναπτυχθούν ούτε να αναπαραχθούν. Άρα, υπάρχουν δύο σημεία εδώ. Θα μπορούσαμε να χορηγήσουμε ασπιρίνη μετά τη χημειοθεραπεία για να προλάβουμε την υποτροπή, κάτι το οποίο είδαμε ότι ήταν αποτελεσματικό και στο εργαστήριο αλλά και στα μοντέλα με τα ποντίκια και επίσης θα μπορούσαμε να τη χορηγούμε προληπτικά”, δηλώνει η δρ Banerjee.