Η ανακοίνωση του λιμενικού για την άσκηση ετοιμότητας στο λιμάνι της Ρόδου

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Ρόδο η άσκηση ετοιμότητας σε κρουαζιερόπλοιο «Δωριέας 2014», παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και του ο Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχου Λ.Σ–ΕΛ.ΑΚΤ. Αθανάσιου Αθανασόπουλου.

Η συγκεκριμένη άσκηση αφορά την αντιμετώπιση κρίσης εντός κρουαζιερόπλοιου και πραγματοποιήθηκε το πρωί στον τουριστικό λιμένα Ρόδου.

Η άσκηση «Δωριέας 2014» εκπονήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής των υφιστάμενων Σχεδίων Ασφαλείας και Σχεδίων Εκτάκτων Αναγκών του Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ., σε συνεργασία με την Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιέρας και Φορέων Ναυτιλίας, ενώ εκτελέστηκε υπό το συντονισμό του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. , του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου και την υποστήριξη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Δωδεκανήσου.

Το σενάριο της άσκησης περιελάμβανε την εκδήλωση περιστατικού πυρκαγιάς σε Κ/Ζ πλοίο, λόγω πιθανής τρομοκρατικής ενέργειας, με πρόκληση σημαντικού αριθμού τραυματιών, εκκένωση πλοίου, επέμβαση της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με σκοπό τον εντοπισμό και σύλληψη του δράστη και συνδρομή Ε/Π Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας με διασώστες Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., προκειμένου να παραλάβουν τον Πλοίαρχο του Κ/Ζ από το πλοίο.

Αναλυτικότερα, η άσκηση πραγματοποιήθηκε επί του Κ/Ζ Louis Olympia το οποίο είχε καταπλεύσει στον τουριστικό λιμένα Ρόδου. Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή συμμετείχε στην άσκηση με στελέχη, πλωτά και χερσαία μέσα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου, το τοπικό Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. , την ομάδα Πυροτεχνουργών, καθώς και κλιμάκιο της Μονάδας Ειδικών Αποστολών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Η Πολεμική Αεροπορία, από την πλευρά της, διέθεσε Ε/Π Super Puma, ενώ η Αστυνομία της Ρόδου συνέδραμε με τη διάθεση ομάδας «Δίας» καθώς και με προσωπικό και περιπολικά οχήματα. Η οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία, επίσης, διέθεσε άγημα, οχήματα και κλιμακοφόρο όχημα για την αντιμετώπιση πυρκαγιάς, το ΕΚΑΒ διέθεσε δύο Ασθενοφόρα οχήματα, ενώ και ο Ερυθρός Σταυρός Ρόδου συνέδραμε με ομάδα διασωστών – Σαμαρειτών. Τέλος, αξιοποιήθηκε προσωπικό του Γραφείο Πολιτικής Προστασίας της Ρόδου και ιδιωτικά ρυμουλκά του λιμένα Ρόδου.

Στόχος της άσκησης ήταν η ανάδειξη της διαλειτουργικότητας και συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, ως αναγκαίο στοιχείο για την αποτελεσματικότητα στη διαχείριση κρίσιμων περιστατικών, καθώς διασταυρώνονται διαφορετικά επίπεδα δομών Διοίκησης σε πολλαπλά επίπεδα. Ταυτόχρονα, με τη διεξαγωγή της άσκησης στόχος ήταν να δοκιμαστεί η εφαρμογή των υπαρχόντων Σχεδίων Ασφαλείας και Διαχείρισης Κρίσεων του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ., αλλά και να αναδειχθεί το αξιόμαχο των δυνάμεων ασφαλείας του Λιμενικού Σώματος.

Την εκτέλεση της άσκησης, η οποία διήρκησε περίπου μία ώρα, παρακολούθησαν, επίσης, οΣεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας, Θεόδωρος Κόντες, το εκτελεστικό μέλος της Ε.Ε.Κ.Φ.Ν., Αντώνιος Καλούδης, ο Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γεώργιος Γράτσος, η στρατιωτική ηγεσία του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, καθώς και εκπρόσωποι του Ελληνικού Στρατού, του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Επίσης, παρέστησαν ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γεώργιος Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Ρόδου και Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Δωδεκανήσου, Ευστάθιος Κουσουρνάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου και νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος, και η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Νοτίου Αιγαίου, Ευαγγελία Φτακλάκη.

Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, δήλωσε:

«Με τη σημερινή  επιτυχημένη   άσκηση ετοιμότητας ευρείας κλίμακας ‘Δωριέας 2014’ αποδεικνύεται  ότι τα λιμάνια μας είναι ασφαλή για κάθε κρουαζιερόπλοιο και για κάθε επιβάτη.  Αποδεικνύεται ότι  η Ελλάδα μπορεί να παρέχει ολοκληρωμένες συνθήκες  ασφάλειας σε κάθε επισκέπτη και, βέβαια, να ανεβάσουμε το επίπεδο προετοιμασίας εφόσον είναι μια χρονιά στην οποία περιμένουμε αφίξεις  ρεκόρ από τον κλάδο της Κρουαζιέρας. Μέσα από συνδυασμένες ενέργειες προσπαθούμε να προσελκύσουμε ολοένα και περισσότερα πλοία, ολοένα και περισσότερους επιβάτες να επισκεφθούν τις ελληνικές θάλασσσες και τα ελληνικά νησιά.

Η σημερινή άσκηση έδειξε ότι τόσο το Λιμενικό Σώμα όσο και οι άλλες υπηρεσίες, η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, η Πολεμική Αεροπορία, αλλά και οι τοπικές αρχές, είναι έτοιμες για την αντιμετώπιση ενός σύνθετου και δύσκολου περιστατικού. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους όσοι συμμετείχαν. “

Ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤΑθανάσιος Αθανασόπουλος, από την πλευρά του επεσήμανε:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ τους φορείς και τις Υπηρεσίες που συνέργησαν για την διεξαγωγή της άσκησης και μας έδειξαν αυτό το αποτέλεσμα. Θέλω να διαβεβαιώσω για τηναποτελεσματικότητα του Λιμενικού Σώματος – ΕΛ.ΑΚΤ. με τις εκπαιδεύσεις και μετεκπαιδεύσεις των στελεχών του. Ιδιαίτερα στο λιμάνι της Ρόδου, όπου καθημερινά κάνουμε αυτή την

άσκηση, διότι στην πράξη έχουν μεγάλο αριθμό προσελεύσεων κρουαζιερόπλοιων και τα στελέχη μας που είναι εδώ δημιουργούν καθημερινά αυτό το κλίμα ασφαλείας που θα επιτρέψεισε περισσότερες εταιρείες και πλοία να έχουν αφετηρία το λιμάνι της Ρόδου»

Τέλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας, Θεόδωρος Κόντες, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον κ. Βαρβιτσιώτη, «διότι από την πρώτη στιγμή

δέχθηκε με μεγάλη χαρά την διεξαγωγή της άσκησης για την οποία οργανωθήκαμε από πολλούς μήνες πριν. Τα λιμάνια μας είναι ασφαλή και η κρουαζιέρα είναι το παν για την Ελλάδα».

 Δείτε το βίντεο από την άσκηση. Παρακολουθήστε το φωτορεπορτάζ του rodosreport ΕΔΩ

 

Pin It on Pinterest

Share This