Η Δημοτική Κοινότητα Ασκληπιείου σας προσκαλεί στον εορτασμό της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής στην Ιερουσαλήμ (Άροσαλή)

Η Δημοτική Κοινότητα Ασκληπιείου Νότιας Ρόδου, σας προσκαλεί στον εορτασμό της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής στην Ιερουσαλήμ (Άροσαλή), την ημέρα Παρασκευή της Διακαινησίμου (Λαμπρή Παρασκευή), στις 06-05-2016.

Για την επίτευξη Φιλανθρωπικού Σκοπού προς το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων Ρόδου, μας τιμούν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος Συνδέσμου Αποφοίτων της Μεγάλης του Γένους Σχολής του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως με την χορευτική του ομάδα, αναδεικνύοντας τα στοιχεία που μας ενώνουν.

 

Λίγα λόγια για την «Άροσαλή»….

Μέσα σε ένα ωραίο δάσος από κωνοφόρα, βρίσκεται το εκκλησάκι της «Ζωοδόχου Πηγής» ή «Αροσαλή» του 19ου αιώνα, όπου τη Παρασκευή μετά το Πάσχα, και κατά τη διάρκεια της ημέρας γίνεται πανηγύρι. Το πανηγύρι αυτό γίνεται μέσα στο πλαίσιο της πεζοπορίας κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της Μεγαλοβδόμαδας και της εβδομάδας μετά το Πάσχα, για τη μεταφορά από χωριό σε χωριό της εικόνας της Πολιούχου της Νότιας Ρόδου, της «Παναγίας Σκιαδενής».

Λίγα λόγια για την Παναγία Ζωοδόχου Πηγής… και η σύνδεση με την Κωνσταντινούπολη και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο Ιερός  Ναός της  Υπεραγίας  Θεοτόκου  της  Ζωοδόχου  Πηγής  εορτάζει  την Παρασκευή  της  Διακαινησίμου(Λαμπροβδομάδα).Ο  Ναός  αυτός  έμεινε  γνωστός   στην  ιστορία  ως  το  αγίασμα  του   «Μπαλουκλί» στην Κωνσταντινούπολη. «Μπαλούκ»  στα  τουρκικά  σημαίνει  ψάρι  και  η  παράδοση  μας  λέει  πως  εκεί δίπλα  στο  αγίασμα,  στις  23  Μαΐου  1453  ένας  καλόγερος  τηγάνιζε  ψάρια,   όταν  κάποιος  του  έφερε  την  είδηση  πως  πήραν  την  Πόλη  οι  Τούρκοι. Ο  καλόγερος απάντησε  πως  μόνο  αν  τα  ψάρια  που  τηγάνιζε  έφευγαν  απ’το   τηγάνι  και  έπεφταν  μέσα  στο  αγίασμα,  θα  πίστευε  ότι  έγινε  κάτι  τέτοιο. Και  πραγματικά,  τα ψάρια  ζωντάνεψαν  και  έπεσαν  μέσα  στην   πηγή  του   αγιάσματος. Μέχρι  σήμερα  δε,  μέσα στην  δεξαμενή  της  Ζωοδόχου  Πηγής  διατηρούνται επτά  ψάρια  και μάλιστα  σαν  να  είναι μισοτηγανισμένα  απ’ την  μια  πλευρά.

Πέρα  όμως  από θρύλους  και  παραδόσεις,  η  Παναγία  μητέρα  του  Χριστού  και  μητέρα   πάντων  των  χριστιανών,  παραμένει  για  όλους  μας  η  Πηγή  της  Ζωής.

 

Σύντομο Ιστορικό της Μεγάλης Του Γένους Σχολής Πριν την Άλωση της Πόλης.

Όταν η σημερινή Μεγάλη Του Γένους Σχολή θεωρείται:

Ότι είναι η συνέχεια της «Οικουμενικής Πατριαρχικής Σχολής» που ίδρυσε ο Μέγας Κωνσταντίνος ….


Ότι βελτίωσε τις συνθήκες διδαχής της ο Αυτοκράτορας Ηράκλειος….
Ότι επί Αυτοκράτορας Σεργίου έτυχε Νέου εκπαιδευτικού προγράμματος…
Ότι επί Αυτοκράτορας Λέοντος Του Ισαύρου ανεστάλη η δράση της…

Ότι επαναλειτούργησε με την φροντίδα του Λέοντος Αρμενίου….

Ότι μεγαλούργησε επί Αυτοκρατορίας της Δυναστείας Κομνηνών..

Ότι προήγαγε τα γράμματα επαξίως επί Αυτοκρατορίας των Παλαιολόγων…
όπως μας αναφέρουν στα συγγράμματά τους ο Θεοφάνης ο Ιστορικός και ο Γεώργιος ο Μοναχός

Pin It on Pinterest