Οι Kαρυάτιδες είναι αρχαιότερες του τάφου ;

Μεγάλη είναι η πιθανότητα οι καρυάτιδες, να είναι αρχαιότερες του τύμβου.

Με εντυπωσιακές εικόνες από τις ολόσωμες πλέον καρυάτιδες συνεχίζεται η αποκάλυψη του πλούτου που περιέχει ο μοναδικός τάφος στον λόφο Καστά, και ο οποίος σιγά – σιγά μας προετοιμάσει για τα επόμενα που έρχονται. Ωστόσο, όσο προχωράει η αποκάλυψη των δύο αγαλμάτων που κοσμεί τις δύο πλευρές της πύλης, τόσο αυξάνουν τα ερωτήματα από την θέαση τους.
Οι καρυάτιδες, από την εξωτερική πλευρά, φαίνεται ότι ανασηκώνουν ελαφρά τον χιτώνα τους, με  το αντίστοιχο χέρι τους, ενώ τμήματα του προσώπου και της πόλου της ανατολικής καρυάτιδας, εντοπίστηκαν κατά την ανασκαφή και αποδόθηκαν στο γλυπτό. Σήμερα αναμένεται σύσκεψη τεχνικών και αρχαιολόγων για να αποφασίσουν πως θα προχωρήσουν στα επόμενα βήματα της ανασκαφής, που περιλαμβάνουν την εξερεύνηση του τρίτου θαλάμου. Εν τω μεταξύ, η αποκάλυψη των καρυάτιδων αύξησε τους μυστήριο που τις περιβάλει, καθώς η τεχνοτροπία της κατασκευής τους απέχει από το κλίμα της εποχής των ελληνιστικών χρόνων.
Το μυστήριο με τις Καρυάτιδες
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας  διαπίστωσαν ότι οι εσωτερικοί βραχίονες των καρυάτιδων δεν στήριζαν το επιστύλιο, καθώς δεν παρατηρούνται σύνδεσμοι μολυβδοχόησης, ούτε επεξεργασία της κάτω επιφάνειας του επιστυλίου, ώστε να δικαιολογείται  η άποψη της στήριξης.  Ακόμη, με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ επιβεβαιώνεται η πληροφορία ότι οι τοίχοι του δεύτερου θαλάμου είναι καλυμμένοι από ορθωμαρμάρωση ίδια με την διάταξη του μαρμάρινου περιβόλου.
Ωστόσο, όσο και αν είναι εντυπωσιακές οι εικόνες από τις σχεδόν ολόσωμες καρυάτιδες, άλλο τόσο σημαντικά είναι και τα ερωτήματα που ανακύπτουν από την παρατήρηση αυτών των έργων τέχνης. Για παράδειγμα η υψηλή αισθητική και η απουσία ιδιαίτερης κίνησης και η αυστηρότητα στην έκφραση, μήπως είναι μια ένδειξη ότι τα συγκεκριμένα αγάλματα δεν είναι του τέλους του 4ου αιώνα που σηματοδοτεί και την απαρχή των ελληνιστικών χρόνων αλλά πολύ παλαιότερες; Μήπως δηλαδή οι δύο καρυάτιδες προέρχονται από μια άλλη εποχή και από μια άλλη περιοχή της χώρας και έφτασαν ως εδώ για να κοσμήσουν αυτόν τον εξαιρετικής ομορφιάς και μνημειακού χαρακτήρα τάφο; Πόσο περίεργο θα ήταν να αποδειχθεί ότι οι δύο καρυάτιδες είναι έργο των αρχών του 5ου αιώνα και ίσως να έχουν βγει από το εργαστήριο ενός από τους διάσημους γλύπτες εκείνης της εποχής; Αυτά είναι ένα ερωτήματα στα οποία θα περιμένουμε να δώσουν απάντηση οι αρχαιολόγοι…
Πηγή xronometro.com

Pin It on Pinterest