«Να εκχωρηθούν πόροι και αρμοδιότητες στους Δήμους για να αναλάβουν την καθαριότητα των αρχαιολογικών χώρων»

Το θέμα της καθαριότητας των αρχαιολογικών χώρων, σε συνάρτηση με την ανταποδοτικότητα των εσόδων που αποκομίζουν το Υπουργείο Πολιτισμού και το ΤΑΠΑ από τα εισιτήρια, αναδεικνύει ο Μάνος Κόνσολας.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, με Ερώτησή του στη Βουλή προς τον Υπουργό Πολιτισμού καταθέτει πρόταση εκχώρησης πόρων στους Δήμους προκειμένου να αναλάβουν το έργο της καθαριότητας στους αρχαιολογικούς χώρους.

Σε δήλωσή του ο κ. Κόνσολας, αναφέρει:

«Σε μια περίοδο που περικόπτονται πόροι από την αυτοδιοίκηση με τη μείωση των ΚΑΠ αλλά και την κατάργηση του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ στα Δωδεκάνησα, πρέπει να εξεταστεί η πρόταση που κατέθεσα για την εκχώρηση πόρων προς τους Δήμους, από τα έσοδα των αρχαιολογικών χώρων, προκειμένου οι Δήμοι να αναλάβουν τον καθαρισμό τους.

Το θέμα είναι υπαρκτό και μας αφορά όλους. Κάθε χρόνο ανακύπτει ζήτημα με τον καθαρισμό των αρχαιολογικών χώρων, κάποιες φορές δεν ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί, κάποιες άλλες φορές καθυστερούν οι προσλήψεις εποχικού προσωπικού από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Οι Δήμοι, ιδιαίτερα αυτοί που στα όριά τους βρίσκονται αρχαιολογικοί χώροι με μεγάλη επισκεψιμότητα, έχουν κάθε συμφέρον να τους διατηρούν καθαρούς και να παρέχουν υπηρεσίες καθαριότητας. Αρκεί φυσικά να τους εκχωρηθούν οι ανάλογοι πόροι από το Υπουργείο Πολιτισμού και το ΤΑΠΑ».

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Κόνσολα, έχει ως εξής:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

 

ΘΕΜΑ: «Εκχώρηση πόρων στους Δήμους για την καθαριότητα των αρχαιολογικών χώρων»

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Το Υπουργείο Πολιτισμού εξακολουθεί να διατηρεί την αρμοδιότητα του καθαρισμού των αρχαιολογικών χώρων, χωρίς να αποφεύγονται κάθε φορά τα προβλήματα.

Κορυφαίοι σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικοί χώροι, δεν καθαρίζονται από τα αγριόχορτα με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, αφού είτε καθυστερούν οι προσλήψεις είτε οι σχετικοί διαγωνισμοί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιούνιο, ομάδα εθελοντών καθάρισε τους αρχαιολογικούς χώρους της Κω από τα αγριόχορτα που καθιστούσαν προβληματική την επισκεψιμότητά τους και δυσφημούσαν τη χώρα στους επισκέπτες της.

Προκύπτει, όμως, και ευρύτερο ζήτημα που αφορά στις υπηρεσίες καθαριότητας στους αρχαιολογικούς χώρους. Οι Δήμοι προσφέρουν υπηρεσίες καθαριότητας στον περιβάλλοντα χώρο, ενώ θα μπορούσαν να αναλάβουν συνολικά την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας στους αρχαιολογικούς χώρους.

Οι ΟΤΑ, στα όρια των οποίων βρίσκονται αρχαιολογικοί χώροι επισκέψιμοι στο κοινό, έχουν κάθε συμφέρον να διατηρούν, υποδειγματικά, καθαρούς τους συγκεκριμένους χώρους και να προσφέρουν υπηρεσίες. Η περικοπή, όμως, των ΚΑΠ αποτελεί ανασχετικό παράγοντα για να αναλάβουν αυτό το έργο. Από την άλλη πλευρά, το Υπουργείο Πολιτισμού και το ΤΑΠΑ εισπράττουν χιλιάδες ευρώ από αυτούς τους αρχαιολογικούς χώρους.

Είναι αδήριτη ανάγκη να εκχωρηθεί μέρος αυτών των πόρων στην αυτοδιοίκηση και στους Δήμους προκειμένου να αναλάβουν το έργο των υπηρεσιών καθαριότητας στους αρχαιολογικούς χώρους.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός

 

  1. Εάν προτίθεται να εκχωρήσει την αρμοδιότητα των υπηρεσιών και έργων καθαριότητας των αρχαιολογικών χώρων στους Δήμους, εκχωρώντας και τους αντίστοιχους πόρους.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

Pin It on Pinterest