Ποιος βγήκε κερδισμένος; – Άρθρο στο Ριζοσπάστη για τις Συλλογικές Συμβάσεις στον Τουρισμό

 

Τα συγχαρητήρια της ΓΣΕΕ και της πλειοψηφίας στην Ομοσπονδία των εργαζόμενων στον Επισιτισμό-Τουρισμό, επικαλέστηκε ο πρόεδρος του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου για να υπερασπιστεί την τοπική ΣΣΕ που υπέγραψε πίσω από την πλάτη των εργαζόμενων.

Καμιά εντύπωση δεν προκαλεί. Η μεν ΓΣΕΕ είναι γνωστή για τα «έργα» της αλλά και για τις «αυξήσεις» του 1% στους μισθούς, ακόμα και σε περιόδους που η καπιταλιστική ανάπτυξη κάλπαζε στην Ελλάδα. Η δε Ομοσπονδία των ξενοδοχοϋπαλλήλων, μόλις πριν λίγες μέρες, υπέγραψε κλαδική σύμβαση που διατηρεί τη μείωση του 15% συγκριτικά με τους μισθούς μέχρι το 2012, ενώ για το 2015 προβλέπει «αύξηση» 1%! Αρα, αναμενόμενα τα συχαρίκια τους στο σωματείο της Ρόδου, που έβαλε με μαστοριά στη σύμβαση τις αξιώσεις των ξενοδόχων στην περιοχή του.

Οπως είπε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του σωματείου, «η σύμβαση είναι αξιοπρεπής για να μπορέσει να ζήσει ο εργαζόμενος» και ότι προβλέπει αύξηση 2% στους μεικτούς μισθούς μέσα στην επόμενη τριετία (!) Δεν ξέρουμε πόσο κοστολογεί ο πρόεδρος του σωματείου την «αξιοπρεπή» διαβίωση των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Αυτό που δεν είπε είναι ότι με την επιδείνωση των όρων με τους οποίους υπολογίζεται το επίδομα προϋπηρεσίας των εργαζόμενων στα ξενοδοχεία και την κατάργηση του επιδόματος «σπαστού ωραρίου» για τους σερβιτόρους (και τα δυο περιέχονται στην τοπική σύμβαση), οι μειώσεις στο συνολικό εισόδημα των (παλιότερων, κυρίως) εργαζόμενων, φτάνουν μέχρι και 10% το μήνα.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ η πλειοψηφία του σωματείου ισχυρίστηκε ότι με τη σύμβαση που υπέγραψε, έσωσε τους εργαζόμενους από την καταστροφή, επειδή διαφορετικά θα έπρεπε να εφαρμοστεί η ΕΓΣΣΕ, με βασικό μισθό 586 ευρώ ή πληρωμή των εργαζομένων με βάση τις συμβάσεις που υπογράφουν οι ενώσεις προσώπων.

Η αλήθεια είναι ότι αν δεν υπογραφόταν η τοπική σύμβαση οι εργαζόμενοι θα «έπεφταν» στην κλαδική, που περιέχει επίσης απαράδεκτους όρους. Σε κάθε περίπτωση, παραμένει το ενδεχόμενο ακόμα και η τοπική σύμβαση να αντικατασταθεί σε ένα ξενοδοχείο από κάποια (ακόμα χειρότερη) επιχειρησιακή.

Η ουσία όμως δεν είναι αυτή. Η πλειοψηφία του σωματείου υιοθετεί αυτούσια την επιχειρηματολογία της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, που στόχο έχει να μειώσει κι άλλο τις απαιτήσεις των εργαζομένων. Χάριν της «ανταγωνιστικότητας» της οικονομίας, βάζει τους ξενοδοχοϋπάλληλους να διαλέξουν ανάμεσα στη «Σκύλλα» της τοπικής σύμβασης και τη «Χάρυβδη» της κλαδικής ή της ΕΓΣΣΕ.

Αντί να μπει μπροστά και να οργανώσει τον αγώνα των εργαζόμενων για σύμβαση με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, υπέγραψε τοπική σύμβαση πίσω από την πλάτη τους και πίσω από την πλάτη των ταξικών δυνάμεων στο σωματείο, που την αποκαλύπτουν και την πολεμούν. Απ’ αυτή τη σκοπιά, καμιά εντύπωση δεν προκαλεί η επίθεση που εξαπέλυσε ο πρόεδρος του σωματείου στο ΠΑΜΕ, που αποκάλυψε το πραγματικό περιεχόμενο της τοπικής Σύμβασης.

Με το σκεπτικό του «μικρότερου κακού», η ίδια πλειοψηφία θα σύρει αύριο τους εργαζόμενους σε ακόμα μεγαλύτερες υποχωρήσεις, κάτω από το χειροκρότημα της Ομοσπονδίας και της ΓΣΕΕ. Αλλωστε, σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία, 2.000 ξενοδοχοϋπάλληλοι παραμένουν απλήρωτοι στη Ρόδο από την προηγούμενη σεζόν, όταν οι τουριστικές εισπράξεις για το 2013 έφτασαν συνολικά τα 13 δισ. ευρώ!

Pin It on Pinterest