“Ο Πολιτισμός και το Περιβάλλον ξανά στη Ρόδο μας” – Γράφουν οι: Ξενάκη Μαρία – Χαβιάρα Σέβα

Γράφουν οι: Ξενάκη Μαρία – Χαβιάρα Σέβα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Δύο τομείς με αρκετές ελλείψεις και ανάγκες. 
Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών φαίνεται να έχει βλάψει σε μεγάλο βαθμό τον πολιτισμό του νησιού μας. Ωστόσο, ζούμε σ’ έναν πανέμορφο τόπο με πολλές και ποικίλες δυνατότητες αξιοποίησης των χώρων του για πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες. 

Η Ροδιακή Δημιουργία (ΡΟ.ΔΗ.) με τη στήριξη νέων ανθρώπων, που ζουν για τη Ρόδο, γεμάτοι όρεξη και νέες ιδέες, πιστεύει στην ανατροπή και στην πρωτοπορία. Σκοπός μας είναι η ανάδειξη του πολιτισμού, του φυσικού πλούτου, του κρυφού θησαυρού του νησιού μας. 
Σας παρουσιάζουμε λοιπόν το πρόγραμμά μας και τις προτάσεις μας, τόσο για τον πολιτισμό, όσο και για το περιβάλλον, που πιστεύουμε ότι θα υλοποιηθούν με τα κατάλληλα μέσα. 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: 
α) ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ: Διοργάνωση θεατρικών παραστάσεων, τόσο με τοπικούς κοινοτικούς θιάσους, όσο και με θιάσους από ολόκληρη την Ελλάδα. 

β) ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ: Αναβίωση παραστάσεων με θέμα το Μεσαίωνα. Επιπλέον στη Μεσαιωνική Τάφρο θα μπορούσε να διοργανωθεί ιστορική αναδρομή στα χρόνια του Μεσαίωνα και των ναϊτών ιπποτών με διάφορα βίντεο και παραστάσεις σε συνεργασία με σχολεία του νησιού μας. 

γ) ΝΕΑ ΑΓΟΡΑ: Να αξιοποιηθούν τα κλειστά μαγαζιά της αγοράς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

δ) ΚΤΙΡΙΟ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΑΒΙΚΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ: Δημιουργία Δημοτικού Ωδείου έτσι ώστε να δοθεί το έναυσμα στα παιδιά να ασχοληθούν με τη μουσική. 

ε) ΚΤΙΡΙΟ ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΑΣ: Να αξιοποιηθεί σαν σχολή χορού παρέχοντας δωρεάν μαθήματα παραδοσιακών χορών των νησιών μας. Επίσης, θα μπορούσαμε να εντάξουμε μαθήματα δραματικής τέχνης καθώς και αρχαίας τραγωδίας. 

Ένα άλλο κομμάτι του πολιτισμού, το οποίο λείπει από το νησί μας, έχει να κάνει με εκδηλώσεις που έχουν καταργηθεί τα τελευταία χρόνια, όπως είναι τα Ανθεστήρια. Μια σύγχρονη γιορτή των λουλουδιών που πραγματοποιείται κάθε χρόνο με τον ερχομό της άνοιξης, δίνοντας ένα οικολογικό μήνυμα αγάπης και σεβασμού της φύσης. 

Εκθέσεις βιβλίου με τη συμμετοχή συγγραφέων του νησιού μας καθώς επίσης και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας. 
Διάφορες εκδηλώσεις για τη νεολαία (happenings, DJ’s, χορό, beach parties) καθώς και η ανάδειξη τοπικών μουσικών και χορευτικών συγκροτημάτων. 

Διοργάνωση εκδηλώσεων κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, του Πάσχα, των Αποκριών, τα έσοδα των οποίων θα διατίθενται στο Κοινοτικό Παντοπωλείο της Ρόδου. 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: 
1) ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ: Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο αφορά όλους μας. Επίκειται καθαριότητα και σωστή διαχείριση των απορριμμάτων σε όλη την πόλη της Ρόδου έτσι ώστε να προφυλαχθεί η δημόσια υγεία και αισθητική του νησιού μας. 

2) ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ: Η διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων, η δημιουργία εκδηλώσεων με την παρουσία των αρμόδιων φορέων καθώς και η τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης σε διάφορα σημεία της πόλης μας θα βοηθήσει στη σωστή ενημέρωση των πολιτών και στην έναρξη ενός συστήματος ανακύκλωσης. 

3) ΡΟΜΑ / ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ: Καλό θα ήταν να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσπάθειες πάνω σε μια σταθερή διαδικασία συντονισμού των δράσεων ώστε η Ρόδος να ξαναπάρει πίσω το Καρακόνερο από αυτούς που το μετατρέπουν σε θύλακα ασυλίας για την τέλεση παραβατικών πράξεων. 

4) ΠΑΡΚΟ ΡΟΔΙΝΙΟΥ: Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα πάρκα του κόσμου. Αρχικό μας μέλημα λοιπόν είναι ο καθαρισμός του και η τοποθέτηση φώτων. Η δημιουργία παιδικής χαράς και η επανένταξη διαφόρων ζώων θα το αναβαθμίσουν. Αρκετά σημαντική επίσης είναι η περίφραξη και φύλαξη του χώρου αυτού, καθώς και η επαναλειτουργία της καντίνας του πάρκου. 

5) ΠΑΡΚΙΝΓΚ: Η δημιουργία πάρκινγκ στην πόλη μας είναι βαρυσήμαντο ζήτημα. Ο χώρος στο παλαιό νοσοκομείο μπορεί να αξιοποιηθεί κατάλληλα για παρκινγκ, έτσι ώστε να δοθεί περισσότερη άνεση στην κυκλοφορία εντός της πόλης μας. 

6) ΟΔΟΠΟΙΪΑ: Λόγω παλαιότητας και κακής συντήρησης των δρόμων της πόλης, το οδόστρωμα σε πολλούς απ’ αυτούς –και ιδιαίτερα στους κεντρικούς– βρίσκεται σε οριακή κατάσταση με εκτεταμένες καταστροφές ή παραμορφώσεις και χρήζει άμεσης επισκευής. Επίσης, η δενδροφύτευση στα πλαίσια εθελοντισμού θα βοηθούσε αρκετά στην περιβαλλοντική αναβάθμιση του νησιού μας. 

7) ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΣ: Δημιουργία ποδηλατοδρόμου εφόσον υπάρξει υποδομή και το κατάλληλο μέρος. Με την υλοποίηση του έργου αυτού θα μειωθεί το κυκλοφοριακό, ο θόρυβος και η ρύπανση. 

Ευχόμαστε και ελπίζουμε οι προτάσεις μας να γίνουν κατανοητές και σ’ ένα βαθμό τουλάχιστον υλοποιήσιμες, γιατί όλοι μαζί μπορούμε. 
Για ένα καλύτερο αύριο για την πόλη μας.

Pin It on Pinterest