Πανηγύρι της Αροσαλής στο Ασκληπιειό – Η μεταφορά της εικόνας την Παναγιάς Σκιαδενής

Πραγματοποιήθηκε σήμερα με επιτυχία το πανηγύρι της  Αροσαλής στο εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής στο Ασκληπιειό.

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε σήμερα στην Αροσαλή όπου τελέστηκε αρτοκλασία και στη συνέχεια ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι προς τιμή της Παναγίας Σκιαδενής.

Κάθε Λαμπρή Πέμπτη η εικόνα της Παναγίας Σκιαδενής μεταφέρεται από κατοίκους με τα πόδια από το Βάτι στο Ασκπληπιειό, τηρώντας ένα έθιμο που χάνεται στο πέρασμα του χρόνου, για να ευλογήσει τα σπίτια του χωριού. Την Λαμπρή Παρασκευή τελείται αρτοκλασία στο εκκλησάκι της Αροσαλίς και στη συνέχεια η εικόνα μεταφέρεται από τους κάτοικους του Γενναδίου με τα πόδια στο χωριό τους.

Ένα από τα λίγα αμιγώς παραδοσιακά πανηγύρια του νησιού μας γίνεται την παρασκευή της Διακαινησίμου στο εξωκκλήσι της Αροσαλής στο Ασκληπειό.

Από το πρωί σούβλες και γιαπράκια μαζί με μπύρα προσφέρονται στις παρέες. Η παρουσία της Εικόνας της Παναγίας Σκιαδενής που από την Πέμπτη γυρίζει όλα τα σπίτια των Ασκληπενών δίνει μία άλλη πνευματική διάσταση.

Γύρω στις 4.00 γίνεται αρτοκλασία και κατόπιν η Εικόνα παραδίδεται από τους Ασκληπενούς στους Γενναδενούς για να συνεχίσει την οδοιπορία της.

Κατόπιν αρχίζει το παραδοσιακό γλέντι με πολύ κέφι και με την συμμετοχή ακόμη και πεντάχρονων και εξάχρονων παιδιών που δεν χάνουν βήμα στην ασκληπενή σούστα.

Φέτος η λύρα του Γιάννη Κλαδάκη και η φωνή της Χριστίνας Κόζας έδωσαν ένα μοναδικό αυθεντικό παραδοσιακό χρώμα.

Ακολουθεί φωτορεπορτάζ

Ρίξτε μία Ματιά

Pin It on Pinterest