Αρχαία Κάμειρος : Η Πομπηία της Ελλάδας

Τα ελληνιστικά ερείπια της Καμείρου  Σκάλας που φανερώνουν μόνο τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου μας, ανακαλύφθηκαν έπειτα από τις ανασκαφές του 1929 και άλλες ανασκαφές που έγιναν κατά της περίοδο της  ιταλοκρατίας.  Παρόλα αυτά οι πρώτες ανασκαφές στο χώρο έγιναν την περίοδο 1852-1864 από τους Biliotti και Salzmann.

Τα ερείπια χρονολογούνται στον 3ο αι. π.χ, και από αυτά στον αρχιολογικό χώρο  μπορεί να διακρίνει κανείς ελάχιστα, όπως την αρχαία αγορά, ένα δωρικό ναό και αρκετές αψίδες.. καθώς πολλά από να ευρήματα μεταφέρθηκαν στο μουσείο του Λούβρου,  στο Βρετανικό Μουσείο και το Αρχαιολογικό μουσείο  της Ρόδου.

Η Κάμειρος είναι η μία από τις πόλεις –κράτη που δημιουργήθηκε από τους Δωριείς και  τον 5ο αι. π.χ. ενώθηκε μαζί με τη Λίνδο και την Ιαλυσό κι έτσι ιδρύθηκε  η Ρόδος. Συχνά αναφέρεται ως «Πομπηία της Ελλάδας», καθώς δεν είναι γνωστά τα αίτια ερήμωσης και εγκατάλειψης της πόλης. Πάντως  η πόλη της Καμείρου, επεκτεινόταν αρκετά στην ευρύτερη περιοχή , πέρα από την υποφαινόμενη έκταση που έχει ανακαλυφθεί.

Στην Κάμειρο άνηκε το κεντρο –δυτικό τμήμα του νησιού και μαρτυρίες για την κατοίκηση της αναφέρονται στην πρωτογεωμετρική εποχή, τη γεωμετρική και  την αρχαϊκή εποχή.  Ήταν χτισμένη αμφιθεατρικά και σε ύψωμα με θέα προς τη θάλασσα. Όπως συνεχίζει μέχρι σήμερα, και κατά την αρχαιότητα η περιοχή αποτελούσε τον παραγωγικό πυρήνα της αγροτικής ζωής για το νησί. Μάλιστα κατά τον 6ο αι . π.χ.  η Κάμειρος έκοψε δικό της νόμισμα , το οποίο συμβόλιζε φύλο συκής, ένα από τα αγροτικά προϊόντα που παρήγαγε.

Η αρχαία πόλη της Καμείρου αποτελεί μοναδικό προορισμό για τους λάτρεις της αρχαιολογίας και όσους θέλουν να ανακαλύψουν το ιστορικό υπόβαθρο της Ρόδου.

Pin It on Pinterest