Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις αρχές του Αυγούστου στην Κάρπαθο, η παρουσίαση της νέας συγγραφικής έρευνας του δημοσιογράφου-συγγραφέα, Μηνά Παπαγεωργίου, με τίτλο “Ο ήρωας Χατζηλίας Οικονόμου – Ιστορίες από την Κάρπαθο του 1821” (εκδ. iWrite). Η εκδήλωση έλαβε χώρα στις 3 Αυγούστου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καρπάθου, υπό την αιγίδα του ΚΟΠΑΠ. Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η μαζική προσέλευση του κοινού, που παρά τη χρονική περίοδο τέλεσης του γεγονότος, γέμισε ασφυκτικά το χώρο.
Η σύντομη αυτή μονογραφία του Μηνά Παπαγεωργίου που έφτασε τις προηγούμενες ημέρες στα χέρια μας, συμπεριλαμβάνει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν τον άγνωστο στους περισσότερους και συνάμα λησμονημένο Καρπάθιο ήρωα και παραστάτη του νησιού στις πρώτες Εθνοσυνελεύσεις της περιόδου του ’21, Χατζηλία Οικονόμου, μέσα από προγενέστερες πηγές. Παράλληλα, όμως, φέρνει στο φως για πρώτη φορά στοιχεία τα οποία παραδόξως ουδέποτε είχαν αναδειχθεί από τους παλαιότερους ερευνητές, μέσα από τα οποία καταδεικνύονται οι κάκιστες σχέσεις που συνέδεαν τον ήρωα με τον τότε μητροπολίτη Καρπάθου, Νεόφυτο. Πιο συγκεκριμένα, ο συγγραφέας παρουσιάζει επιστολές από το 1824, που εντόπισε στα Αρχεία της Παλιγγενεσίας, σύμφωνα με τις οποίες ο Νεόφυτος χαρακτήριζε τον Οικονόμου -ανάμεσα στα άλλα- “αντίθεο” και “αποστάτη της Ορθοδοξίας”, ενώ παράλληλα τον κατηγορούσε για απόπειρα δολοφονίας εναντίον του.
Αμέσως μετά τις εισηγήσεις των ομιλητών (εκτός από τον συγγραφέα μίλησαν και οι Γιώργος Τσαμπανάκης και Πόπη Χιωτάκη-Σκευοφύλακα), ακολούθησαν οι ερωτήσεις του κοινού, μέσα από τις οποίες αναδείχθηκε η ανάγκη της πολύπλευρης ανάδειξης του λησμονημένου Καρπάθιου ήρωα, που τοποθετεί την Κάρπαθο στο χάρτη του Αγώνα του ’21. Χαρακτηριστική ήταν, τέλος, και η έκφραση αποδοκιμασίας για την απουσία εκπροσώπων της εκκλησίας, εκ μέρους παρευρισκομένων που πήραν τον λόγο.
Αμέσως μετά την άκρως ενδιαφέρουσα αυτή βιβλιοπαρουσίαση, αρκετός κόσμος κατευθύνθηκε προς το Επαρχείο Καρπάθου, εκεί όπου λίγο αργότερα πραγματοποιήθηκε η ονοματοδοσία της αίθουσας “Παραστάτη Επαρχίας Καρπάθου Χατζη-Ηλία Οικονόμου”, με τα αποκαλυπτήρια της σχετικής πλάκας στο γραφείο του Επάρχου Καρπάθου-Κάσου.
Λίγα λόγια για το βιβλίο: Η νήσος Κάρπαθος είναι ευρύτερα γνωστή για τις καταπληκτικές της παραλίες, αλλά και για την πλούσια λαογραφική και μουσική παράδοση που διασώζουν ως κόρη οφθαλμού οι κάτοικοί της, εδώ και αιώνες. Από την άλλη, η Ιστορία της “Ανεμόεσσας”, όπως τη χαρακτήρισε κατά την αρχαιότητα ο Όμηρος, μοιάζει να αφορά διαχρονικά ελάχιστους.
Μέσα από τη σύντομη αυτή μονογραφία, ο Καρπάθιος δημοσιογράφος Μηνάς Παπαγεωργίου, εξιστορεί την πολυετή αναζήτησή του αναφορικά με το πρόσωπο του Χατζηλία Οικονόμου, ήρωα της Επανάστασης του ’21, Φιλικού και παραστάτη του νησιού στις πρώτες Εθνοσυνελεύσεις, την ύπαρξη και δράση του οποίου πληροφορήθηκε για πρώτη φορά μόλις το 2010.
Πέρα από τα διασωθέντα στοιχεία της βιογραφίας του και στην προσπάθειά του να καταδείξει τους λόγους για τους οποίους παραμένει μέχρι και τις μέρες μας στην αφάνεια, ο συγγραφέας φέρνει για πρώτη φορά στο φως άγνωστες πτυχές της δράσης και της ριζοσπαστικής προσωπικότητας του Οικονόμου, μέσα από προεπαναστατικά έγγραφα. Το περιεχόμενο των ντοκουμέντων αυτών εμπλουτίζει τις γνώσεις μας για τις σχέσεις μεταξύ του ήρωα και της τότε εκκλησιαστικής Αρχής του τόπου.
Βιογραφικό του συγγραφέα: Ο Μηνάς Παπαγεωργίου είναι δηµοσιογράφος (µέλος της ΕΣΗΕΑ) και υπ. επικοινωνίας του Οµίλου Δραστηριοτήτων «Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή», όντας παράλληλα διευθυντής της σειράς Lux Orbis των εκδόσεων iWrite. Την περίοδο 2010-2014 διετέλεσε αρχισυντάκτης του περιοδικού «Φαινόµενα» στον Ελεύθερο Τύπο. Σπούδασε Στατιστική και Δηµοσιογραφία στο Πανεπιστήµιο Αιγαίου και το Εργαστήρι Επαγγελµατικής Δηµοσιογραφίας αντίστοιχα.
Στα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά του συγκαταλέγονται η αναζήτηση της Πολιτικής Αρετής, ο Μυθικισµός και ο διαχρονικός πόλεµος των ιδεών για την ελληνική ταυτότητα. Είναι συγγραφέας πέντε βιβλίων. Το αµέσως προηγούµενο συγγραφικό του έργο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δαιδάλεος µε τίτλο «Αγαλματένια κρίνα: εννέα ιστορίες για την επιβίωση της αρχαίας ψυχής (9ος-20ός αιώνας)».
Περισσότερα για το βιβλίο και για να το αγοράσετε πατήστε εδώ