Η απόλυτη δικαίωση της θέσης του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, για την διευθέτηση των δανείων και την προστασία των δανειοληπτών της πρώην Συνεταιριστικής Τράπεζας της Δωδεκανήσου, προέκυψε κατά την συνάντηση εκπροσώπων των τοπικών παραγωγικών φορέων με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ιωάννη Στουρνάρα την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Ιωάννης Παππάς, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Ιωάννης Πάππου, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Κωνσταντίνος Ζωγραφίδης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου και γενικός γραμματέας της ΕΣΕΕ κ. Νίκος Μπόνης και ο νομικός σύμβουλος κ. Στέργος Κασέκας.
Η συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αποτελεί συνέχεια σειράς επαφών με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τον αρμόδιο υφυπουργό για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος κ. Γιώργο Ζαββό και την πρόεδρο της PQH κ. Xριστίνα Παπακωνσταντίνου, που πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Ιωάννη Παππά.
Η κοινά συμφωνημένη πρόταση του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, του Οικονομικού Επιμελητηρίου και του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, ότι το μείζον αυτό θέμα μπορεί να επιλυθεί μόνον με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, όπως ακριβώς διατυπώθηκε ήδη από τον Νοέμβριο του 2019 στην επιστολή του προέδρου κ. Ιωάννη Πάππου στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, επιβεβαιώθηκε δια στόματος του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Κατά την συνάντηση με τον κ. Ιωάννη Στουρνάρα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Ιωάννης Πάππου παρέθεσε τις σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που προκύπτουν από την υφιστάμενη κατάσταση με τους χιλιάδες δανειολήπτες, νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις της PQH, που λειτουργεί ως «Ενιαίος Ειδικός Εκκαθαριστής».
Η πρόταση του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου για νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος, όπως υποβλήθηκε στον πρωθυπουργό και κοινοποιήθηκε στους βουλευτές του νομού, και η οποία προέκυψε έπειτα από διαβουλεύσεις με το Οικονομικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και με τον Εμπορικό Σύλλογο Ρόδου σε συνεργασία με έγκριτους νομικούς, είναι η μοναδική ρεαλιστική και ουσιαστική λύση, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Ιωάννης Στουρνάρας.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Ιωάννης Πάππου, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλαδας κ Ιωάννη Στουρνάρα δήλωσε: «Οι δανειολήπτες της Τράπεζας Δωδεκανήσου δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για το ότι η πρώην Τράπεζα Δωδεκανήσου βρίσκεται υπό καθεστώς εκκαθάρισης εδώ και τουλάχιστον μία πενταετία. Οι νησιώτες μας, επιχειρηματίες και νοικοκυριά, τιμωρούνται για την επιλογή τους να στηρίξουν το δικό μας Τραπεζικό Ίδρυμα. Κατά την συνάντηση με τον κ. διοικητή καταστήσαμε σαφές, ότι δεν ζητούμε ευνοϊκότερη ρύθμιση. Ζητούμε να ρυθμιστούν όλα τα δάνεια που έχουν λάβει οι επιχειρηματίες-μέλη μας με την ίδια τακτική και πολιτική που ακολουθούν όλες οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, οι οποίες δίνουν περιθώριο μέχρι και 20 έτη, την ίδια ώρα που για τα δάνεια τα οποία έχουν ληφθεί από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου, ο εκκαθαριστής ζητά αποπληρωμή το μέγιστο σε οκτώ έτη. Ζητούμε δηλαδή το αυτονόητο και το δίκαιο, να μην υπάρχει δυσμενής διάκριση, εγείροντας θέματα αντισυνταγματικότητας. Ο κ. Ιωάννης Στουρνάρας, επιβεβαίωσε την ορθότητα της πρότασής μας, περί επίλυσης του ζητήματος μέσω νομοθετικής ρύθμισης, η οποία αποτελεί προϊόν διαβούλευσης και συνεργασίας με το Οικονομικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και τον Εμπορικό Σύλλογο Ρόδου και προς αυτή την κατεύθυνση θα εντείνουμε με κάθε τρόπο και κάθε μέσο τις προσπάθειές μας».
Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της συνάντησης με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος εξέφρασε με δηλώσεις του και ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Τμ. Δωδεκανήσου, Κωνσταντίνος Ζωγραφίδης: «Είναι ξεκάθαρο ότι μόνο η πολιτική πρωτοβουλία θα δώσει λύση στο μείζον αυτό ζήτημα, η οποία θα πρέπει να προβλέπει τη ρύθμιση των δανείων, όχι βάσει της επιτάχυνσης της εκκαθάρισης αλλά βάσει του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και των επιχειρηματικών πλάνων των επιχειρήσεων. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μεγιστοποιηθεί το προϊόν της εκκαθάρισης προς όφελος των μεριδιούχων αλλά και του κράτους. Είναι ικανοποιητικό το γεγονός ότι, όπως ανέφερε ο κ. διοικητής και η πρόεδρο της PQH, δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι τιτλοποιήσεις των δανείων και μέχρι σήμερα ο εκκαθαριστής μπορεί να ρυθμίζει δάνεια με τη μέγιστη περίοδο αποπληρωμής που προβλέπει το εν ισχύ νομικό πλαίσιο, όμως αυτό δεν είναι αρκετό».
Ο γενικός γραμματέας της ΕΣΕΕ και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Νίκος Μπόνης με δήλωσή του εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία της συνάντησης. «Η συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας, ήταν ιδιαιτέρως παραγωγική. Θα πρέπει ωστόσο να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στους όρους της εκκαθάρισης, προκειμένου να διασφαλιστεί η διαδικασία προς όφελος όχι μόνο των δανειοληπτών αλλά και των μεριδιούχων της πρώην Συνεταιριστικής Τράπεζας της Δωδεκανήσου».
Με την επιστροφή του στη Ρόδο, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Ιωάννης Πάππου και σε συνεννόηση με το Οικονομικό Επιμελητήριο και τον Εμπορικό Σύλλογο, θα ξεκινήσει νέο γύρο συναντήσεων και επαφών με τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων και τους βουλευτές Δωδεκανήσου, προκειμένου να επανακατατεθεί η πρόταση προς την κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό ως απόρροια κοινού μετώπου, για την προώθηση της νομοθετικής ρύθμισης με δεδομένη πλέον και τη σύμφωνη θέση της Τράπεζας της Ελλάδος.
Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Β. Υψηλάντης και η πρόεδρος της PQH κ. Xριστίνα Παπακωνσταντίνου.