Σύμφωνα με την εισήγηση του Προέδρου του Περιφερειακού Φυτωρίου Ν. Αιγαίου και περιφερειακού Συμβούλου κ. Μιχάλη Μπαριανάκη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου σας παραθέτουμε τον απολογισμό δράσεων του Περιφερειακού Φυτωρίου για το έτος 2017.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΤΟΥΣ 2017
Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη κ.κ. Συνάδελφοι, σας παραθέτουμε τον απολογισμό δράσεων του Περιφερειακού Φυτωρίου Νοτίου Αιγαίου Α.Ε. για το έτος 2017 προς ενημέρωση.
Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό του προηγούμενου έτους έχουμε τα εξής μεγέθη:
Α΄ ΦΥΤΩΡΙΟ
Παράξαμε 250.000 φυτά Δασικών κτηνοτροφικών αρωματικών και μελισσοκομικών ειδών για τις ανάγκες των βοσκοτόπων και των μελισσοκόμων των νησιών του Νοτίου Αιγαίου με αγενή ή εγγενή πολλαπλασιασμό .
Δημιουργήσαμε τράπεζα παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων της περιοχής του Νοτίου Αιγαίου, για την προστασία της βιοποικιλότητας και ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Έχουν συλλεχθεί 23 είδη σπόρων τοπικών ,παραδοσιακών ποικιλιών όπως Τοματάκι και φάβα Σαντορίνης, άνυδρες ποικιλίες καρπουζιού, πεπονιού κ.α.
Διατηρήσαμε για τρίτο χρόνο τις καλλιέργειες αρωματικών , φαρμακευτικών φυτών και νέων ειδών και ποικιλιών όπως τροπικά ,υποτροπικά και υπερτροφών (SUPER FOODS) ιπποφαές, ρόδι ,γκοτζιμπέρρι, κ.λ.π. για πειραματικούς σκοπούς με στόχο την ανάπτυξη της γεωργικής παραγωγής την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και την αύξηση της αποδοτικότητας.
Διαθέσαμε δωρεάν 7.000 δενδρυλλίων τραχείας πεύκης και συμμετείχαμε στην δενδροφύτευση του 2017 που διοργάνωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην πυρόπληκτη περιοχή ¨ Μονής του Θάρρι¨ με την συμμετοχή Σχολείων , συλλόγων και φορέων του νησιού μας.
Διαθέσαμε δωρεάν 17.000 περίπου καλλωπιστικά και δασικά φυτά σε πάνω από 70 φορείς και Δήμους νησιών της περιοχής του Ν. Αιγαίου για τον καλλωπισμό τους, και τις φυτευτικές τους ανάγκες.
Διαθέσαμε δωρεάν 15.000 περίπου μελισσοκομικών φυτών σε μελισσοκομικούς συλλόγους ,όπως τον Μελισσοκομικό σύλλογο Αστυπάλαιας, Καλύμνου, Κω ,Λέρου και άλλους.
Πραγματοποιήσαμε ενημερώσεις –εκπαιδεύσεις για θέματα περιβάλλοντος και δενδροφυτεύσεις σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Διοργανώσαμε ενημερωτικές επισκέψεις σε Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια του νησιού με την συνεργασία του ΚΠΕ Πεταλούδων. Επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις του φυτωρίου μας 1030 παιδιά με αντικείμενο εκπαίδευσης ¨Τα αρωματικά φυτά της Δω/σου¨ . Τα παιδιά εκτός από την ενημέρωση στο Θερμοκήπιο, συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά παιχνίδια αναγνώρισης των κυριοτέρων αρωματικών και περπατώντας στα μονοπάτια του Φυτωρίου ανακάλυψαν τα αυτοφυή αρωματικά και έμαθαν την τη χρήση τους και την προσφορά τους.
Σχεδίασαμε και κατασκευάσαμε τον κήπο στον αύλειο χώρο του ιστορικού κτηρίου του Ελληνικού Προξενείου επί Ιταλοκρατίας, για να φιλοξενήσει την έκθεση «Η µακρά πορεία της Δωδεκανήσου προς την Ενσωµάτωση» που συνδιοργάνωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Ίδρυµα της Βουλής των Ελλήνων.
Στην Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου διοργανώσαμε παράλληλες εορταστικές εκδηλώσεις σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας . Εφτακόσια (700) περίπου παιδιά από σχολεία της Ρόδου συγκεντρώθηκαν στον Αρχαιολογικό χώρο της τάφρου της Μεσαιωνικής πόλης και αφού ενημερώθηκαν για την σημασία του Περιβάλλοντος και πως μπορούμε να το προστατεύσουμε ,απόλαυσαν φυσικούς χυμούς με αρωματικά βότανα μετά μουσικής παρακολούθησαν βιωματικές εκδηλώσεις από παιδιά των σχολείων με εικαστικά δρώμενα και στο τέλος τους μοιράστηκαν 10.000 εποχιακά λουλούδια για να τα φυτευτούν στους κήπους των Σχολείων τους.
Το Περιφερειακό φυτώριο ως ενεργός εταίρος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για την υλοποίηση του τίτλου της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019 ξεκινήσαμε δράσεις με σκοπό την εκπαίδευση . Για το 2017 πιλοτικά 8 σχολεία της Περιφέρειας μας συμμετείχαν στο πρόγραμμα των «Κηπουρών του Αιγαίου» Aegean Gardeners. Στα πλαίσια αυτής της δράσης πραγματοποιήσαμε επισκέψεις σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την επικράτεια της Περιφέρειας όπου οργανώσαμε και υλοποιήσαμε τον σχολικό λαχανόκηπο.
Με αυτόν τον τρόπο τα μικρά παιδιά έρχονται σε επαφή βιωματικά με την κηπουρική και την καλλιέργεια γεωργικών προϊόντων. Φυτεύουν τα δικά τους λαχανικά ,φροντίζουν να αναπτυχθούν με την τεχνική βοήθεια του Γεωπόνου του Φυτωρίου μέχρι να δώσουν τους καρπούς τους, έτοιμους προς κατανάλωση.
Μετέπειτα με την βοήθεια των Σεφ μας από την Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδ/σου και φυσικά με την εμπειρία των μαμάδων τους ,διότι πάντα μια μαμά ξέρει καλύτερα, μαγειρεύουν συνταγές με την δική τους φαντασία με προϊόντα που τα ίδια τα παιδιά παρήγαγαν.
Έτσι τα παιδιά μυούνται σε ολόκληρη την διαδικασία παραγωγής του φαγητού τους μαθαίνοντας , για τις παραδοσιακές ποικιλίες ντόπιων σπόρων και την καλλιέργεια τους όπως επίσης και την αξία της υγιεινής διατροφής δημιουργώντας συνταγές με φαντασία που εύκολα καταναλώνονται από τα παιδιά.
Όλη η διαδικασία πραγματοποιήθηκε στον σχολικό κήπο και όλα τα υλικά και η τεχνογνωσία χορηγήθηκαν από το Περιφερειακό Φυτώριο.
Το όραμα αυτής της δράσης είναι να φέρει τα παιδιά πιο κοντά στην παραγωγική διαδικασία των προϊόντων διατροφής όπως επίσης και να εκτιμήσουν την αξία της ως μέσο για την υγείας τους.
Εν όψει των εγκαινίων της 52ης Πανελλήνιας Έκθεσης Χειροτεχνίας &Αγροτικής Οικονομίας Κρεμαστής πραγματοποιήσαμε εργασίες καθαρισμού και ανάπλασης των παρτεριών του κήπου της Έκθεσης. Το κεντρικό παρτέρι αφού καθαρίστηκε , εμπλουτίστηκε με την φύτευση αρωματικών και καλλωπιστικών φυτών .
Για τρίτη φορά συμμετείχαμε στην έκθεση οργανώνοντας δικό μας περίπτερο.
Τέλος το Περιφερειακό Φυτώριο Ν. Αιγαίου με γνώμονα την εξυπηρέτηση και την ενημέρωση του κοινού παρέθεσε χιλιάδες συμβουλές σε όλους τους πολίτες της Περιφέρειας για τις μεθόδους και τις τεχνικές καλλιέργειας καλλωπιστικών και παραγωγικών καλλιεργειών όπου ζητήθηκαν.
Β΄ ΣΦΑΓΕΙΑ
Έχοντας την ευθύνη της λειτουργίας των Σφαγείων παρόλη την έλλειψη προσωπικού και τις αυξημένες απαιτήσεις για την διασφάλιση της Δημόσιας υγείας και την μέγιστη ποιότητα , λειτούργησαμε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και για μία χρονιά ακόμη το Περιφερειακό Φυτώριο συνετέλεσε στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στο νησί της Ρόδου αλλά και των νησιών της Δωδεκανήσου εξυπηρετώντας τους παραγωγούς με την παράλληλη λειτουργία και των σφαγείων στην Δ.Κ. Έμπωνας στις περιόδους αιχμής(Πάσχα ,κ.λ.π.)
Επίσης οι σφαγειοτεχνικές εγκαταστάσεις συντηρήθηκαν και βελτιώθηκαν μέσω του τεχνικού Προγράμματος της Περιφέρειας και έτσι το Σφαγείο προσαρμόστηκε στους νέους κανόνες λειτουργίας.
Αποτελέσματα Σφαγείου για το έτος 2017 σύμφωνα με το συνημμένο πίνακα :
ΕΙΔΟΣ ΣΦΑΓΙΟΥ |
ΒΟΟΕΙΔΗ |
ΧΟΙΡΟΙ |
ΑΜΝΟΕΡΙΦΙΑ |
ΣΥΝΟΛΟ |
ΣΥΝΟΛΑ ΕΤΟΥΣ |
240 |
1737 |
6663 |
8640 |
Με εκτίμηση
Ο
Πρόεδρος Δ.Σ.
Μιχαήλ Μπαριανάκης
Περιφερειακός Σύμβουλος