Η «γλώσσα» των φυτών στην υπηρεσία του περιβάλλοντος

Η αποκρυπτογράφησή της θα επιτρέπει τον παγκόσμιο έλεγχο του οικοσυστήματος

Κι όμως, τα φυτά μιλούν και επικοινωνούν. Μάλιστα, χρησιμοποιώντας μια γλώσσα η οποία γενικά παραμένει άγνωστη, στέλνουν ηλεκτρικά μηνύματα τόσο σε άλλα φυτά, όσο και στο περιβάλλον.Στη Φλωρεντία ,ένα ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα αναλύει την ηλεκτρική δραστηριότητα του φυτού, χρησιμοποιώντας μια νέα προσέγγιση. «Τα φυτά είναι σε θέση να αισθανθούν το βαρυτικό πεδίο, τα ηλεκτρικά πεδία, τις χημικές κλίσεις. Αυτός ο τεράστιος όγκος πληροφοριών που τα φυτά αντιλαμβάνονται και μεταφέρουν, βρίσκονται εκεί, στη διάθεσή μας. Απλά πρέπει να βρούμε τον τρόπο να τις αποκωδικοποιήσουμε και στη συνέχεια να τις κάνουμε κατανοητές» δηλώνει στο Euronews ο γεωπόνος Στέφανο Μανκούζο.

Σημείο εκκίνησης είναι η ψηφιακή ανάλυση της συμπεριφοράς ορισμένων φυτών σε συγκεκριμένες περιστάσεις.

«Παρατηρώντας τα σήματα που παράγονται από τα φυτά, είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε στα ερεθίσματα που τα παράγουν, και μάλιστα με καλή ποιότητα. Μετά την ανάγνωσή τους, τα σήματα ψηφιοποιούνται και μετατρέπεται σε δεδομένα», εξηγεί ο Ανδρέα Βιταλέτι, συντονιστής του προγράμματος Wlab Pleased.

Η αποκάλυψη της γλώσσας των φυτών επιτρέπει τον παγκόσμιο έλεγχο της υγείας του περιβάλλοντος , με έναν τρόπο δεν είχε γίνει ποτέ πριν.

Ένα ψηφιακό δίκτυο και ένας ισχυρός αλγόριθμος μετατρέπει κάθε δέντρο σε ένα «φρουρό» του περιβάλλοντος. «Το ίδιο δέντρο θα είναι σε θέση να προσφέρει ταυτόχρονα πληροφορίες για διάφορες περιβαλλοντικές παραμέτρους την ίδια στιγμή. Ενώ, αν ήταν να χρησιμοποιήσουμε τους παραδοσιακούς αισθητήρες, όπως συμβαίνει συνήθως στους σταθμούς ελέγχου, τότε θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε έναν αισθητήρα για κάθε παράμετρο που θέλουμε να αναλύσουμε, και αυτό είναι σίγουρα πολύ ακριβό» τονίζει η αγρονόμος Ελίζα Μάσι.

«Τελικός στόχος είναι να συγκεντρωθούν στοιχεία που προέρχονται από διάφορα φυτά, να τα συναθροίσουν και στη συνέχεια να τα επεξεργασθούν από έναν κόμβο»,αναφέρει ο Μάριο Πάολι, προγραμματιστής τουWLAB.

πηγή: newsbeast.gr

Pin It on Pinterest

Shares
Share This