Από την Ρόδο στο Λονδίνο …..

Τον 19ο αιώνα εξερευνητές – συλλέκτες εκμεταλλεύθηκαν με ελάχιστο σεβασμό τον αρχαιολογικό πλούτο του νησιού.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η επίσκεψη στη Ρόδο του πρίγκιπα της Ουαλίας και μετέπειτα βασιλιά της Βρετανίας Εδουάρδου VII τον Μάιο του 1862.


Ο τότε υποπρόξενος της Βρετανίας και αρχαιολόγος Sir Alfred Biliotti, όπου έκανε ανασκαφές στο νησί ….. «είχε αφήσει κατά τη διάρκεια τριών μηνών ανέγγιχτους όλους τους τάφους που βρέθηκαν στην Καλαβάρδα και ήταν τόσο τυχερός που δέχθηκε τον πρίγκιπα εκεί, ο οποίος έσκαψε σε έναν από αυτούς και βρήκε κάποια βάζα”. Ο Biliotti προσέφερε στον πρίγκιπα “εκτός από αυτά που ξέθαψε ο ίδιος παρουσία του, κι δύο αντικείμενα από κάθε δείγμα αρχαιότητας που κατέχαμε, που ανέρχονταν συνολικά σε πολύ περισσότερα από εκατό τεμάχια»

Στις δεκαετίες που ακολούθησαν και μέσο δημοπρασιών, συλλέκτες της εποχής όπως ο Herny Christy απέκτησαν εκατοντάδες ευρήματα, πολλά δε από αυτά που βρίσκονται σήμερα στο Βρετανικό μουσείο είναι δωρεές από συλλέκτες της τότε εποχής.

Στην φωτογραφία εικονίζονται μερικά από τα αντικείμενα που “αποκτήθηκαν” από τους Biliotti και τον πρίγκιπα της Ουαλίας το 1862.

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ