Μια δόση ασπιρίνης την ημέρα μπορεί να σταματήσει την περαιτέρω εξάπλωση του καρκίνου του μαστού, υποστηρίζει μια νέα έρευνα αμερικανών επιστημόνων.
Προηγούμενες έρευνες είχαν διαπιστώσει την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου φαρμάκου στο μπλοκάρισμα της εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων στο παχύ έντερο, το γαστρεντερικό σύστημα και τον προστάτη.
Το «κλειδί», όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες, είναι ότι η ασπιρίνη βοηθά στη διασφάλιση ενός μη ευνοϊκού περιβάλλοντος για την αναπαραγωγή των καρκινικών βλαστικών κυττάρων.
Ο Dr Sushanta Banerjee ανέφερε, ότι η ασπιρίνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης δευτερογενών όγκων πέντε έως 10 χρόνια μετά την αρχική διάγνωση ενός ασθενούς.
«Όταν γίνεται η θεραπεία σε κάποιον ασθενή, στην αρχή ελπίζουμε ότι ο όγκος θα συρρικνωθεί. Το πρόβλημα εμφανίζεται πέντε έως 10 χρόνια μετά, όταν εμφανίζονται οι υποτροπές. Ο καρκίνος έχει βλαστικά κύτταρα ή υπολείμματα κυττάρων. Τα κύτταρα αυτά έχουν ήδη επιζήσει της χημειοθεραπείας ή όποιας άλλης θεραπείας έχει ακολουθηθεί και παραμένουν αδρανή, έως ότου οι συνθήκες μέσα στον οργανισμό γίνουν πιο ευνοϊκές για την αναπαραγωγή τους και πάλι. Όταν επανεμφανιστούν μπορεί να γίνουν πολύ επιθετικές μορφές καρκίνου» εξήγησε ο ίδιος.
Ο Dr Banerjee και η ερευνητική του ομάδα εξέτασαν κατά πόσο η ασπιρίνη θα μπορούσε να αλλάξει τη μοριακή «υπογραφή» στα καρκινικά κύτταρα του καρκίνου του μαστού, σε τέτοιο βαθμό ώστε να σταματήσει την εξάπλωσή του.
«Βρήκαμε, ότι η ασπιρίνη έκανε αυτά τα υπολειμματικά καρκινικά κύτταρα να χάνουν τις ιδιότητες αυτό-ανανέωσής τους. Βασικά, δε μπορούσαν να μεγαλώσουν ή να αναπαραχθούν. Επομένως, προκύπτουν δύο στοιχεία. Μπορούμε να χορηγούμε ασπιρίνη μετά τη χημειοθεραπεία για να αποτρέψουμε την πιθανότητα υποτροπής, ή να τη χρησιμοποιούμε προληπτικά» ανέφερε ο ίδιος.
Οι ειδικοί συνιστούν οι ασθενείς να συμβουλεύονται το γιατρό τους προτού αποφασίσουν να ξεκινήσουν καθημερινή θεραπευτική αγωγή με ασπιρίνη.
Πηγή : newsbeast.gr