Εγκατάσταση δυο απινιδωτών στη Νίσυρο απο τη Λέσχη Λάιονς Ρόδου

Ολοκληρώθηκε η αποστολή της Λέσχης Λάιονς Ρόδου στη Νίσυρο, με εγκατάσταση δύο απινιδωτών, εκπαίδευση – πιστοποίηση 15 ατόμων από την «Ελληνική Εταιρεία καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης» και εξέταση 84 περιστατικών από το ιατρικό κλιμάκιο της Λέσχης.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα «προσφορά στην υγεία για τους κατοίκους της Νισύρου», 1-3 Οκτωβρίου.
Στα πλαίσια του προγράμματος πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, εκπαιδευτικό Σεμινάριο διάρκειας τεσσάρων ωρών, στην αίθουσα του Ζησιμοπούλειου, με εκπαιδευτή τον Πρόεδρο της Λέσχης ιατρό Καρδιολόγο Παύλο Μπακίρη, εξουσιοδοτημένο εκπαιδευτή της «Ελληνικής Εταιρείας Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης».
Το Σεμινάριο παρακολούθησαν οι:
1. Ειρήνη Ντιάκωβα, ιατρός.
2. Νικόλαος-Μιχαήλ Τσερλικάκης, ιατρός
3. Άννα Δημ. Χαρτοφύλη, φιλόλογος.
4. Καλλιόπη Μιχ. Χαρτοφύλη, τοπική Σύμβουλος Μανδρακίου.
5. Ιωάννα Σακλαρίδου, νοσηλεύτρια.
6. Κατερίνα Χαρίτου, φυσικοθεραπεύτρια.
7. Καλλιόπη Πιστικάκη, νοσηλεύτρια.
8. Αθανασία Τζημουλάκα, μαία.
9. Κωνσταντίνος Θεοδώρου, μέλος πληρώματος ασθενοφόρου.
10. Αγγελική Ζερβού, νοσηλεύτρια.
11. Νικόλαος Χαρτοφύλης, Δημοτικός Υπάλληλος.
12. Ευθύμιος Χαρτοφύλης, εστιάτορας.
13. Νεκταρία Μαστρομιχάλη.
14. Ειρήνη Καρούτσου, οδηγός ταξί.
15. Άννα-Δέσποινα Σφακιανού, Δημ. Υπάλληλος.
Όλοι οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν τόσο το θεωρητικό όσο και το πρακτικό μέρος κα θα παραλάβουν τη σχετική βεβαίωση πιστοποίησης από την «Ελληνική Εταιρία Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης», μέσω του Δήμου Νισύρου, στον οποίο και θα αποσταλούν.
Το Σάββατο 3 Οκτωβρίου, κλιμάκιο αποτελούμενο από 13 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων εξέτασαν δωρεάν τους κατοίκους. Συνολικά εξετάσθηκαν 84 περιστατικά και δόθηκαν οι κατάλληλες ιατρικές οδηγίες και φαρμακευτική αγωγή κατά περίπτωση. Οι γιατροί που συμμετείχαν ήταν:
1. Μπακίρης Παύλος, Καρδιολόγος, Πρόεδρος της Λέσχης Lions Ρόδου.
2. Νικολάου Χάρης, Χειρουργός Ορθοπαιδικός, Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Λέσχης Lions Ρόδου.
3. Δρ. Φρόνας Νικόλαος, Γαστρεντερολόλος, μέλος της Λέσχης Lions Ρόδου.
4. Ζερβός Άγγελος, Νεφρολόγος, μέλος της Λέσχης Lions Ρόδου.
5. Δέδε Μιχαλία, Οδοντίατρος, μέλος της Λέσχης Lions Ρόδου.
6. Τσιρίμπης Ιωάννης, Οδοντίατρος, μέλος της Λέσχης Lions Ρόδου.
7. Θωμάς Σωτρίλλης Ουρολόγος, Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου.
8. Ζούγκας Κωνσταντίνος, Ουρολόγος, φίλος της Λέσχης Lions Ρόδου.
9. Γιακουμάκης Βασίλης ακτινοδιαγνώστης, φίλος της Λέσχης Lions Ρόδου.
10. Μιχάλαρος Χρήστος Ωτορινολαρυγγολόγος, φίλος της Λέσχης Lions Ρόδου.
11. Χατζηχριστοδούλου Βούλα, Παιδίατρος, φίλη της Λέσχης Lions Ρόδου.
12. Κουρκουμέλη Βαλεντίνη, Πνευμονολόγος, φίλη της Λέσχης Lions Κω «Ιπποκράτης».
13. Σόιτου Κριστίνα – Μιορίτσα, Παθολόγος Επιμελήτρια Γενικού Νοσοκομείου Κω.

Στην όλη εκδήλωση, η οποία οργανώθηκε με κάθε λεπτομέρεια από τη Λέσχη Λάιονς Ρόδου, συμμετείχαν και οι άλλες δύο λέσχες της Δωδεκανήσου, η λέσχη «Ηλιούσα» Ρόδου και η λέσχη «Ιπποκράτης» Κω. Στα πλαίσια της επίσκεψης έγινε και η πρώτη συνεδρίαση των Λεσχών, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου Ζώνης Άρη Δημόπουλου.
Το σύνολο των συμμετεχόντων μελών των λεσχών μαζί με τους γιατρούς, το Δήμαρχο Νισύρου κ. Χριστοφή Κορωναίο και τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου κ. Θωμά Σωτρίλλη, μετέβησαν στο ηφαίστειο, όπου εγκαταστάθηκε ο πρώτος εξωτερικός απινιδωτής. Στη συνέχεια η αποστολή αποτελούμενη από 80 άτομα, μετέβη στα Νικιά της Νισύρου, όπου Ο Πρόεδρος της Λέσχης και η Επιτροπή Υγείας εγκατέστησαν το δεύτερο απινιδωτή σε χώρο του Ηφαιστειολογικού Μουσείου. Και οι δύο απινιδωτές αγοράστηκαν και δωρίσθηκαν στο Δήμο Νισύρου από τη Λέσχη Λάιονς Ρόδου.
Παράδοση στο Δήμαρχο Νισύρου του απινιδωτή, που εγκαταστάθηκε στο ηφαίστειο.
Ο Πρόεδρος της Λέσχης Ρόδου Παύλος Μπακίρης, παραδίδοντας τους απινιδωτές στο Δήμαρχο κ. Χριστοφή Κορωναίο, του δήλωσε ότι με τους δεκαπέντε εκπαιδευθέντες, υπερκαλύπτονται οι ανάγκες κάλυψης των δύο απινιδωτών. Παρ’ όλα αυτά δόθηκε η υποσχέθηκε στο Δήμαρχο ότι η Λέσχη θα αναλάβει να εκπαιδεύσει συμπληρωματικά όσους προσληφθούν από το Δήμο για να εργαστούν στο ηφαίστειο και στο Ηφαιστειολογικό Μουσείο τη νέα τουριστική περίοδο, εφόσον δεν έχουν ήδη εκπαιδευτεί στην παροχή πρώτων βοηθειών καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης και στη χρήση εξωτερικού απινιδωτή. Αυτό κρίνεται απαραίτητο, ώστε σε κάθε περίπτωση να μπορούν να αξιοποιηθούν οι δύο απινιδωτές αν παραστεί ανάγκη, και να σωθούν ζωές.

Κατά την παραμονή τους στη Νίσυρο τα μέλη και οι φίλοι των Λεσχών, είχαν την ευκαιρία να εκκλησιαστούν στην Παναγία τη Σπυλιανή, να επισκεφθούν το αξιόλογο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Μανδράκι Νισύρου καθώς και το Πελασγικό κάστρο, που εντυπωσιάζει με την ποιότητα της κατασκευής του. Καλά μελετημένο και συντηρημένο, δεσπόζει πάνω από το Μανδράκι εδώ και 2.500 περίπου χρόνια.
Το ηφαίστειο, μοναδικό στο είδος του, επισκέψιμο μέχρι το κέντρο του κρατήρα, όπου ακούει κανείς το βουητό να βγαίνει από τα σπλάχνα της γης και αισθάνεται το υδρόθειο να αναβλύζει από παντού, προκαλεί δέος στον επισκέπτη. Οι πιθανές απορίες του επισκέπτη λύνονται με την επίσκεψή στο «Ηφαιστειολογικό Μουσείο» στα Νικιά. Παρακολουθώντας τη δεκαπεντάλεπτη προβολή για τη δράση των ηφαιστείων της περιοχής και για τον τρόπο που σχηματίστηκε η Νίσυρος, οι επισκέπτες… μεταφέρθηκαν μερικά εκατομμύρια χρόνια πριν και έμαθαν με παραστατικό τρόπο για τις γεωλογικές μεταβολές που έγιναν. Κάθε χρόνο επισκέπτονται το ηφαίστειο 160.000 τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο. Είναι κρίμα να υπάρχει έστω και ένας Δωδεκανήσιος, που να μην το έχει επισκεφθεί.
Για την επίλυση τεχνικών προβλημάτων και τη διευκόλυνση του έργου των γιατρών, υπήρξε η αμέριστη συμπαράσταση του Δημάρχου κ. Χριστοφή Κορωναίου και των Υπηρεσιών του Δήμου. Με την προθυμία τους και τη φιλοξενία τους, μας έκαναν να αισθανόμαστε ότι εμείς ήμασταν οι αποδέκτες της προσφοράς και όχι οι Νισύριοι.
Εκ μέρους όλων των μελών της Λέσχης, ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Δήμαρχο, τους υπαλλήλους του Δήμου και όλους τους Νισύριους.
Στη Λέσχη Λάιονς Ρόδου, άρχισε ήδη η προετοιμασία για την επόμενη αποστολή σε κάποιο άλλο μέρος στα πλαίσια του προγράμματος που έχει ανακοινωθεί.

Pin It on Pinterest

Share This