Απεβίωσε ο Γιώργος Μουστάκας: Ο δρόμος της επιτυχίας του ιδρυτή της μεγάλης αυτοκρατορίας παιχνιδιών

Ο Γεώργιος Μουστάκας που έφυγε σήμερα από τη ζωή, υπήρξε πρωτοπόρος για την εποχή του στο εμπόριο παιχνιδιών. Το πρώτο της κατάστημα η εταιρεία «Μουστάκας» το άνοιξε το 1986 στο Περιστέρι. Η «Μουστάκας» αποτέλεσε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες της χώρας και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής κρίσης.
Ένας από τους μεγαλύτερους και πιο αγαπητούς εμπόρους παιχνιδιών της χώρας, ο Γεώργιος Μουστάκας, ιδρυτής και πρόεδρος της ομώνυμης αλυσίδας καταστημάτων παιχνιδιών έφυγε χθες (2/1) από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών.

Με καταγωγή από την Κίμωλο ο Γ. Μουστάκας, υπήρξε πρωτοπόρος για την εποχή του, καθώς, τον Απρίλιο του 1968 ίδρυσε μία μικρή βιοτεχνία με αντικείμενο την κατασκευή και εμπορία παιδικών παιχνιδιών, η οποία έμελλε να εξελιχθεί σε μία αλυσίδα καταστημάτων με εξειδίκευση στα παιδικά παιχνίδια και προϊόντα. Η «Γεώργιος Ν. Μουστάκας Υπερμάρκετ Παιχνιδιών & Παιδικών Ειδών ΑΕΒΕ» με σήμα της, τη φυσιογνωμία ενός άντρα, με κόκκινη γενειάδα και έντονα κόκκινα φρύδια, αποτέλεσε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες της χώρας και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής κρίσης.

Τόσο ο Γεώργιος Μουστάκας, όσο και ο γιος του Νίκος Μουστάκας – που κατέχει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην εταιρεία – συχνά τόνιζαν, ότι «παρά τον έντονο ανταγωνισμό, τα καταστήματα Μουστάκας, στήριξαν την ανάπτυξή τους στην ποιότητα». Όταν, δε η αγορά γέμισε από φθηνής και αμφιβόλου ποιότητας παιχνίδια, ο Γιώργος Μουστάκας δεν δίστασε να δηλώσει δημοσίως ότι «Καλό θα είναι οι κύριοι που ασχολούνται με τη βιομηχανία των παιχνιδιών και διοχετεύουν στην αγορά μη ποιοτικά προϊόντα, να σταματήσουν και να καταλάβουν ότι έχουν να κάνουν με παιδιά».

Το πρώτο της κατάστημα η Μουστάκας το άνοιξε το 1986 στο Περιστέρι και πέρασαν δέκα και πλέον χρόνια μέχρι να ανοίξει το δεύτερο το 1997 στη Νέα Ερυθραία. Κατόπιν τα πράγματα επιταχύνθηκαν, αριθμώντας πλέον το δίκτυο 13 καταστήματα Μουστάκας σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Ρόδο, που διαθέτουν χιλιάδες κωδικούς προϊόντων, ώστε να απευθύνονται σε οικογένειες από όλα τα εισοδηματικά στρώματα.

Παράλληλα, η εταιρεία αναπτύσσει και το ηλεκτρονικό της κατάστημα από το 2013, ενώ μία από τις μεγάλες επαγγελματικές επιτυχίες της οικογένειας Μουστάκα, αποτελεί η συμφωνία που έχει συνάψει με τον όμιλο Lego, για την ανάπτυξη των αυτόνομων καταστημάτων Lego στην ελληνική αγορά, όπου πωλούνται αποκλειστικά τα διάσημα παιχνίδια. Αυτόνομα καταστήματα Lego λειτουργούν ήδη σε Golden Hall, Μall και Θεσσαλονίκη, ενώ η οικογένεια έχει χαράξει στρατηγική περαιτέρω επέκτασης του σήματος για την Ελλάδα. Ακόμα και μέσα στην κρίση, οι πωλήσεις της εταιρείας κινούνταν ανοδικά και σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο της ισολογισμό, ο τζίρος ξεπέρασε κατά πολύ τα 55 εκατ. ευρώ, και τα κέρδη τα 4 εκατ. ευρώ, ενώ ο αριθμός των απασχολούμενων ξεπέρασε τα 380 άτομα προσωπικό. Μάλιστα, η Μουστάκας είχε καταφέρει να συμπεριληφθεί στις 30 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες της χώρας.

Λόγω της αποκλειστικής του ενασχόλησης με τα παιχνίδια, ο Γιώργος Μουστάκας έχει επίσης, διατελέσει επί είκοσι σχεδόν χρόνια (μέχρι τον Φεβρουάριο του 2011) πρόεδρος του συνδέσμου Ελλήνων Βιοτεχνών Παιχνιδιών και Παιδικών Αμαξών. Η εξόδιος ακολουθία του θα τελεστεί το Σάββατο 4 Ιανουαρίου στις 11:00, στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Κεφαλάρι (Κηφισιά).